Three Candles

De laatste woorden over de Griekse burgeroorlog zijn nog niet gezegd. Integendeel, er wordt in alle talen gezwegen over deze zwarte bladzijden in de Griekse geschiedenis. Het is natuurlijk niet makkelijk om over het thema te spreken. Zelf leer ik er stelselmatig ook meer en meer over. U kunt natuurlijk wel films gaan bekijken zoals “Eleni” (met John Malkovich, een film waar u niet bepaald vrolijk van wordt), of “Psychi Bathia”, waar de Griekse acteur Thanassis Veggos nog een keer te zien is (hij is eerder dit jaar gestorven en het was alsof een deeltje van de Griekse ziel mee met hem gegaan is).

En nu is er de documentaire “Three Candles”, die gaat over het eiland Trikeri, dat eigenlijk een concentratiekamp was voor Griekse vrouwen tijdens de burgeroorlog. (Trikeri ligt in de Pagasitische Golf, bij de Pelion) Vrouwen werden er dagelijks mishandeld, verkracht en zelfs gedood. Er zijn onlangs geschriften over de gebeurtenissen gevonden; vrouwen die hun relaas hadden opgeschreven en hadden begraven. De documentaire is wereldwijd te verkrijgen en om het verhaal aan zo veel mogelijk mensen te vertellen, werd de tekst ingesproken in het Engels, door de Griekse actrice Olympia Dukakis. Misschien niet echt een thema voor kerst, maar het is dit jaar nu eenmaal moeilijk om iets vrolijks te vertellen.

Meer weet ik er zelf momenteel ook nog niet over – ik hoop dat de film snel te zien zal zijn in de Griekse bioscoopzalen. Meer informatie over de documentaire vindt u op de site van Orama Pictures, die de prent gedraaid hebben.

3 thoughts on “Three Candles

  1. Ελληνας να ντουφεκαει ελληνα;;
    Ελληνας να εξοριζει ελληνα;;
    ελληνας να στελενει στην ξενιτια ελληνα;;
    Γιατι οχι;; Αυτη η μανα παντα ετρωγε τα σωθικα της ,τα παιδια της.
    Δεν επρεπε να το κανεις αυτο Χριστουγεννιατικα, ας το φυλαγες για μετα.
    voor de kerst omdat deze bericht best wat zwaar is, een vrolijk note,kijk er zijn ook jufvrouwen die de kinderen wat moois leren.
    http://www.youtube.com/watch?v=0AQUboO2nuU
    ευτυχως υπαρχουν και κανονακια που βαρανε νοτες και οχι βλημματα.

  2. Laat je weten waar en wanneer deze docu te zien of te verkrijgen is, Bruno?

  3. Oei, @Elen Nitsa, dat zou ik niet meteen kunnen zeggen, hoor. Gewoon de site opvolgen lijkt me het beste idee. In Griekenland heb ik de documentaire in ieder geval nog niet zien opduiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *