Petros Markaris zet de zaken op een rijtje

Kent u Petros Markaris? Hij moet zo wat de best verkopende Griekse schrijver zijn. Hij schrijft vooral misdaadromans die heel vaak erg nauw aansluiten bij de werkelijkheid. Zo is de inspecteur in zijn laatste romans iemand die criminele feiten onderzoekt in een Athene dat geplaagd wordt door illegale immigratie, uitbuiting en natuurlijk ook … de crisis.

Markaris spreekt een aardig woordje Duits. En daarom heeft hij een maand geleden al in Die Zeit een artikel geschreven “In Athen gehen die Lichter Aus“. Voor hen die het Duits niet goed meester zijn, is er nu een vertaling van dat artikel verschenen op deze blog.

Leest u het even. Markaris schetst een korte geschiedenis van Griekenland die duidelijk mag maken hoe het land zo naar de rand van de afgrond is gesukkeld. Het is niet echt nieuws meer voor mensen die deze blog al jaren volgen, maar het is wel goed om het nog eens even in 1 tekst te lezen.

Verplichte lectuur voor wie de situatie hier een beetje in een context wil plaatsen. Ik vermeld de tekst dan ook liever hier, dan hem hier rechts in de tweets te gooien.

3 thoughts on “Petros Markaris zet de zaken op een rijtje

  1. Zeer verhelderend! Er heeft altijd al een geurtje gezeten aan de roep om terugkeer van de drachme. De zure commentaar onderaan is wellicht te wijten aan de discussie over het vermeende generatieconflict tussen de jonge generatie en de babyboomers of “soixante-huitards” dat ook in NL en B opduikt.

  2. Soms de nagel op de kop, maar soms slaat hij de bal toch volledig mis, vind ik. Om nu te zeggen dat de KMO’s, taxi-chauffeurs en kleine zelfstandigen de ‘martelaars’ zijn, de slachtoffers van de samenzwering tussen staat-rijken-boeren-vakbonden, dat is toch wel een lachertje… Of gaat het hier over andere KMO’s dan die die jarenlang hun werknemers hebben uitgebuit, hen alle rechten ontzegd hebben, hen onverzekerd laten werken hebben en de Griekse arbeidsmarkt tot een jungle hebben gemaakt, en die daarbij artificieel de prijzen hoog hielden voor slechte prodcuten en ondermaatse diensten die ze in het buitenland aan de straatstenen niet kwijt kunnen? En wie er ooit (pre-crisis) een bonnetje kreeg van een loodgieter, electricien, schilder, … die mag ook zijn hand opsteken. Waarom zouden die nu ineens martelaars zijn? Het zijn net zij die jarenlang geprofiteerd hebben, en ook nu nog goedkoop wegkomen.

    De echte slachtoffers van de crisis en dan vooral van het regeringsbeleid zijn (1) de gepensioneerden; (2) de werklozen; (3)de goedmenende ambtenaren (die zijn er ook en die zijn ook heel hard nodig) en (4) werknemers in de privesector.

    Al de anderen zijn niet enkel schuldig (“mazi ta fagane”), ze komen er ook nog eens goedkoop vanaf.

  3. Je kunt inderdaad wel wat voetnoten bij het artikel van Markaris zetten, @Hans, maar misschien hoeft het allemaal niet zo uitgebreid voor het doelpubliek (Duitsers in dit geval, die niet vertrouwd zijn met de Griekse situatie). Ik ben het met je eens, maar het zou zijn artikel op zijn minst dubbel zo lang hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *