Epifanie – oeoeoe

Gisteren werden de Griekse wateren weer eens gezegend, zoals altijd op 6 januari. De Grieken herdenken dan de dag dat Christus zich als zoon van God openbaarde (vandaar de Epifanie). Overal in Griekenland gooien priester een kruis in het water en de mannen duiken er dan achter. U kent de gewoonte ondertussen wel.

Zoals bij alle officiële feestdagen de gewoonte is, horen daar ook altijd allerlei uniformen bij, niet alleen van de Kerk, maar ook van het leger, kazernes, politie en noem maar op. En niet te vergeten: politici. Die beginnen hoe langer hoe meer te aarzelen om zich in het openbaar te tonen, want de reacties van de bevolking zijn vijandig, zoals we op de viering van 28 oktober vorig jaar gezien hebben. Toen kon de traditionele optocht in Thessaloniki niet doorgaan omdat actievoerders het parcours blokkeerden.

Gisteren reageerden de Grieken weer, maar niet zo heftig als op 28 oktober. In Chalkida, de toegangspoort tot het eiland Evia (Euboia), werd president Papoulias nog maar eens opgewacht door een menigte die hem nog maar eens verweet een verrader te zijn. Na 20 minuten jouwen, verliet Papoulias het toneel De politie arresteerde zes mensen met de aanklacht dat ze een officieel persoon hadden uitgemaakt.

Ook in Athene en Piraeus werden er weer slogans van “Junta buiten” geroepen. Daar waren o.a. minister van Onderwijs Diamantopoulou, burgemeerster van Athene Kaminis en Antonis Samaras uitgejouwd. Mensen schreeuwden naar aartsbisschop Ieronymos of hij iets zou zeggen over het zware besparingsbeleid dat door de verraders wordt gevoerd.

Dat het duiken naar het kruis niet zonder gevaar is in de winter, weten we wel. Normaal gezien blijven de priesters op het droge staan als ze het kruis in het water gooien, maar de priester in Makrygialos, Pieria, tartte het noodlot wel door te proberen van in een sloep het kruis in de golven te gooien bij windkracht 9. Het resultaat ziet u hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *