Wijnaanslag

Het Kyr-Yiannis wijnetiket van Boutaris

De Griekse politici zijn wel vaker het voorwerp van aanvallen de laatste tijd. Het gaat dan meestal om een onschuldig bekogelen met yoghurt (de occasionele steen niet meegerekend). Doelwit zijn vooral politici die een lange staat van dienst achter de rug hebben en dan ook als hoofdverantwoordelijken worden gezien voor de huidige crisis.

Maar ook nieuwelingen krijgen het moeilijk. Burgemeester Kaminis van Athene krijgt regelmatig de wind van voren en onlangs nog kon zijn beslissing om de bankjes te verwijderen in het centrum van de stad op weinig sympathie rekenen. Hoewel hij een wedstrijd had aangekondigd waarbij mensen nieuwe ontwerpen voor stadsbankjes konden indienen, werd zijn beslissing vooral geïnterpreteerd als een poging om de slapende daklozen zo uit het straatbeeld van een Athene te houden dat veel moeite probeerde te doen om het feestelijk te maken.

De burgemeester van de tweede grootste stad van Griekenland, Thessaloniki, heeft ook al wat tegenstand gekend. Yiannis Boutaris is niet alleen zo wat de bekendste wijnboer van Griekenland, hij is ook een no-nonsense figuur die heel wat mensen tegen de haren in heeft weten te strijken; vooral dan de ultra-conservatieve bisschop van Thessaloniki, Anthimos.

Boutaris zelf heeft nog geen persoonlijk aanvallen te verwerken gehad, behalve wat boegeroep. Maar zijn wijngaarden zijn nu blijkbaar wel het voorwerp geworden van tegenstanders. Reeds 2 keer zijn wijnranken van de Chardonnay in Florina met bijlen en zagen bewerkt, één keer in december en nog een keer een paar dagen geleden. Ongeveer 7 stremmata (dat is ongeveer 0,7 are) zijn bijna onherstelbaar vernield. Het is dan misschien geen grote oppervlakte, maar de schade bedraagt toch makkelijk verschillende duizenden euro’s.

Je mag het dan al oneens zijn met een politicus, maar dit is toch een vandalenstreek waar ik weinig begrip voor kan opbrengen.

7 thoughts on “Wijnaanslag

  1. Bruno,zijn 7stremata geen 0,7Ha? En wat hebben ze tegen Boutaris ?

  2. Sorry 0,7 Ha inderdaad. Je hebt gelijk @Jenny.
    Er zijn er die vinden dat die Boutaris te open is. Hij luistert naar de verzuchtingen van niet-orthodoxen, om te beginnen, en hij vindt het ook allemaal maar niks dat men gebouwen bezet houdt en wegen afsluit telkens er een protest is. Volgens hem zijn er andere manieren om te protesteren. Niet iedereen hoort zoiets graag, natuurlijk.

  3. wat ik weet is dat Gianis de gek van de familie is. aan het hoofd van de bedrijf staat zijn broer, en ik denk dat meerdere broers zijn. hij is de jongste ,sourgelo en alkoholist, dus hij wet precies wat zijn bedrijf verkoopt. als in Thessaloniki net zo als in Athene denken dat ze vooruit gaan met zulke burgermeesters wat moet ik nog zeggen. een keer de stad bezoeken en je weet wat Thessaloniki is. stad van Zorro.

  4. Mooi van Kyr Yiannis. Ik mag ‘m anders wel – zowel de man als zijn wijn.

  5. Goe gedaan, Giannaki! En nu die van Elgin noch! 😀

  6. voor rond de tafel met zijn wijn en wat souvlakia, is hij prima voor een prachtig gesprek. hij is chemicus dus weet alles over ousies en oinopneumata, maar over hoe de stad moet runnen, laat maar, hadden ze beter Zorro kunnen hebben. hij is grapiger en kan beter zingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *