Patriottisme

Gisteren werden de vlaggen nog eens bovengehaald, ter gelegenheid van de “ochi-dag“. Er werd weer flink geparadeerd door leger, scouts, en leerlingen. De grootste parade vond dit jaar plaats in Thesaloniki. Grieks minister van Defensie Vaggelis Meïmarakis had zijn collega’s uit Zuidoost Europa uitgenodigd, en velen waren op die uitnodiging in gegaan, en hadden een delegatie gestuurd. Zelfs de Turkse minister van Defensie was aanwezig.
Opvallend was dat er geen delegatie van FYROM was komen opdagen, maar het was niet geheel onverwacht. De extreem-rechtse partij LAOS vindt dat er nu ook “ochi” moet worden gezegd tegen de Griekse noorderbuur.
We onthouden uit de boodschap van president Papoulias dat de militaire optocht van gisteren moet tonen aan elke mogelijke vijand dat Griekenland klaar is om te reageren als zijn grondgebied wordt bedreigd.
In hoeverre de Grieken daar allemaal van wakker liggen, is niet duidelijk. De meeste Atheners hebben er een verlengd weekend van gemaakt. Ze zijn vrijdag vertrokken en gisteren massaal weer teruggekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *