Gratis groenten

Gisteren deelden landbouwers uit Veotië (Boeotië voor diegenen die Oudgrieks kennen) 20 ton voedsel gratis uit op het Syntagmaplein. Een mooi gebaar, zou je denken. De rijen waren lang: het is een buitenkansje voor mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Wortels, aardappels, uien, ze vonden gretige consumenten.

Maar waarom deelden de boeren hun producten gratis uit? Het was zeker niet om het leed te verlichten van mensen die zwaar door de crisis zijn geraakt. Nee, het heeft te maken met de zwaar vervuilde rivier Asopos die door Veotië stroomt. Bedrijven in de buurt lozen zonder vergunning zo maar hun afval in de rivier. Het gaat meestal om bedrijven die verf produceren. Het afval dat in het water terecht komt, is hexavalent chromium. Wat is dat? Kijkt u maar weer eens naar de film Erin Brokovich om dat te weten te komen. Diezelfde Brokovich kent het probleem van de Asopos, zoals ik hier al eens vermeld had.

De zware metalen van de Asopos zijn ook in het grondwater terecht gekomen en bedreigen heel wat landbouwproducten. Vaak worden deze producten uit Veotië dan ook ongeschikt voor consumptie bevonden (ik beken: wij kijken steeds waar de producten vandaan komen voor we kopen – producten uit de buurt van Thiva/Thebe komen niet op ons bord). Maar de boeren kwamen gisteren naar Syntagma gewapend met een studie die bewees dat hun producten geschikt zijn voor consumptie. Zelfs minister van Volksgezondheid Loverdos zei dat de producten in orde zijn. Nu hebben we recent gezien dat Griekse politici gewoon totaal niet meer te vertrouwen zijn, dus ik ben nog niet overtuigd. Het weerhield vele mensen niet om de producten in te slaan. Binnenkort arm en met kanker? Ik weet het niet, maar ik bedank er feestelijk voor.


Ατελείωτη η ουρά στο Σύνταγμα για δωρεάν λαχανικά από News247

2 thoughts on “Gratis groenten

  1. Als ik mij niet vergis, was “Beotiër” vroeger een scheldwoord, dat zoiets als “onwetende” betekent. Is dat nog altijd zo in het moderne Griekenland?

  2. Van wat ik op TV zag,kwamen die mensen er niet bepaald verarmd voor en sommigen vulden grote zakken met uien en aardappelen .Oppassen @Bruno wat je in taveernes op je bord krijgt en erg veel vertrouwen heb ik ook niet in de zogenaamde herkomst van producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *