De lijdensweg van het kadaster

Een paar maanden geleden schreef ik hier over het kadaster dat zou worden opgesteld. De regering verknoeide toen de vakantie van vele Grieken door hen op het pad te jagen om allerlei papieren bij elkaar te sprokkelen die moeten dienen als bewijs dat ze eigenaar zijn het onroerend goed dat ze hebben aangegeven. Nee, een belastingsaanslagformulier was niet voldoende.
Het gaat hier om een complexe bureaucratische procedure waar de staat honderden miljoenen aan verdient. Ook boekhouders steken een aardige duit op zak, want bijna niemand krijgt de papierhandel in zijn eentje afgewerkt (er moeten bewijzen komen van vruchtgebruik, gedeelde eigendommen en zo meer, wat betekent dat er ook nog eens testament e.d. aan te pas komen). De oorspronkelijke deadline om alles af te ronden, was 30 september. De enorme wachtrijen aan de registratiekantoren wees er al op dat dit niet haalbaar was en daarom werd er een goeie maand geleden uitstel gegeven tot 31 oktober. De afgelopen maand bleven vele kantoren tot 8u ‘s avonds open en sommige werkten zelfs in het weekend!
En nog zijn niet alle dossiers afgehandeld. Daarom heeft de bevoegde minister gisteren besloten om weer uitstel te verlenen, dit maal tot 21 november. De kans is klein dat er daarna nog eens uitstel komt: als Griekenland er niet in slaagt om het kadaster af te ronden voor het eind van het jaar, dan loopt het wellicht 300 miljoen euro Europese steun voor het project mis. Daarom zullen er ook flinke boetes komen voor diegenen die niet op tijd klaar zijn.

Of die kadasterproject de praktijken van de kloosters een halt zal toeroepen, durf ik te betwijfelen. Na het Vatopedi klooster, zijn er nu andere kloosters naar de Raad Van State gestapt om grote lappen grond op te eisen. Daarbij doen ze beroep op documenten uit 1351! De Raad Van State heeft zowaar de kloosters gelijk gegeven!
De meeste van de gronden die worden opgeëist, zijn bebouwd en de bewoners dreigen te worden onteigend.
Overigens moet de kerk, die de grootste grondbezitter van Griekenland is, geen enkel document voorleggen bij het kadasterproject, want haar gronden zijn niet in het project ingerekend. Het lijkt er voorlopig alleen maar op dat dit een truuk was om extra inkomsten te vinden, want er wordt slechts een deel van het Griekse grondgebied geregistreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *