Geen loon meer

In een sterk en symbolisch gebaar heeft de president van Griekenland, Karolos Papoulias, afstand gedaan van zijn presidentieel loon. Niet dat hij het op zijn 82ste nog nodig had. Naar verluidt zou de man meer hebben verdiend dan president Obama. Tijdens de laatste nationale feestdag op 28 oktober 2011, werd hij in Thessaloniki nog uitgescholden voor landverrader, omdat de Grieken vinden dat hij niets deed tegen de onbekwaamheid van de Griekse politici en dat hij er alleen maar bij zat om te knikken “ja, de toestand is erg”. Hij heeft de bevoegdheid om in te grijpen, maar ik ben helemaal niet zeker of hij echt iets zal kunnen doen.

Het is in ieder geval een belangrijk signaal. Een ander signaal kwam er gisteren van de politieke partijen. Die hebben namelijk ook besloten om hun financiering te herbekijken. Ze hebben besloten om hun dotaties met 20% te verminderen. Op een bedrag van 40 miljoen of meer per jaar per partij, is dat al wel iets, maar het is zeker niet genoeg om de Grieken het idee te geven dat ze het menen. Trouwens, de 2 (voorheen) grote partijen hebben samen voor 250 miljoen schulden en kunnen vaak hun eigen medewerkers niet meer uitbetalen. Niet dat het een probleem is voor hen: ze hebben de Staat borg laten staan voor deze schulden.

8 thoughts on “Geen loon meer

  1. Bravo voor PAPOULIAS, … misschien beetje laat, maar beter laat dan nooit!

    Het wordt hoog tijd dat de Griekse politici ook MEA CULPA slaan in plaats van enkel maar erover herhaaldelijk te palaveren.

    Ik heb nog niets opgevangen van een substantiële vermindering van hun wedden en allerhande vergoedingen en vermindering/afschaffing van andere voordelen. Een volledig (lees riant) pensioen na een parlementaire carrière van een legislatuur (4 jaar) staat echt buiten elke proportie… Dit terwijl yannis modaal hard en levenslang moet werken voor een heel bescheiden pensioentje!
    Daar kan volgens mij nog een flink stuk bespaard worden.

    Wat mij betreft mogen ze ook het aantal parlementszitjes halveren. Waarom heeft Griekenland 300 parlementsleden nodig? 150 à 200 parlementsleden zijn meer dan voldoende, maar snijden in het eigen vlees is natuurlijk pijlijker dan snijden in het vlees van de gewone “werkende” Griek.

    Een dergelijke geste zou in ieder geval hun geloofwaardigheid enkel ten goede kunnen komen… waar Griekse politici in deze woelige politieke tijden een enorme nood aan hebben.
    Waarop wachten ze?

  2. indien iemand het boek “Hoe durven ze” van Peter Mertens gelezen heeft, dan weten we waarom Griekenland vandaag aan de afgrond staat.

  3. kostas, ‘t is zoals ik al vroeger zei : als het zo slecht gaat met europa dat al die europese ambtenaren eens beginnen met belasting te betalen op hun riante weddes, onkostenvergoedingen, supplementen enz, misschien komen ze dan “iets” geloofwaardiger over !

  4. Peter Mertens heeft hier bij de PAME gezeten, zijn boek is dus zoals te verwachten een beetje tendentieus geschreven, maar er zit VEEL waarheid in. Wat Papoulias betreft, die 400.000 euro die hij nu misloopt elk jaar zal het verschil niet meer maken, hij zal sowieso de rijkste man zijn op het kerkhof.
    @ Kostas: waarom niet 1 technocratische regering met 17 man zoals in Italie zonder al die brokkenmakers hier die de boel blokkeren, misschien gebeurt er dan IETS! Ik ben geen fan van de technocraten maar als die 2 partijen aan de macht blijven die nog overal hun vinger in de pap hebben, schiet het echt niet op!

  5. Heeft Thessaloniki Papoulias doen snappen dat hij kostelijk waardeloos is voor dit land?
    En ja @Nadia,waarom geen stel technocraten eens laten overnemen want het is al wel duidelijk dat ministers en 300parlementariers onbekwame zakkenvullers zijn.De enige bekwaamheid die duidelijk is.Gedaan met zakenreisjes naar Brussel,Straatsburg,enz en dat met een gevolg van ‘glastres’,alles in grote luxe terwijl het volk dagelijks met lede ogen zulke verspilling op scherm krijgt.

  6. Overigens ging Papoulias gisteren tekeer tegen Duitsland, Nederland en Finland omdat die zich bemoeien met wat er in Griekenland moet gebeuren. Het klinkt hypocriet, want alle wetswijzigingen die door die landen werden voorgesteld, heeft de Griekse president zonder gemor ondertekend.

    Volgende week, op 21 februari, wordt de bevrijding van stad Ioannina van de Turken herdacht. Papoulias is afkomstig van Ioannina en is er elk jaar eregast. Het zal mijn benieuwen of we hem dit jaar zullen zien.

  7. heeft Papoulias dat in het duits gedaan of in het grieks?? hij is een germanotsolias en hij spreek zeker goed duits maar dat heeft vast niet gedaan.
    Κρατηθειται καλα, αργει αλλλα ερχεται ,χρεωκοπια.

  8. Zeker @Tzimi dat Papoulias goed Duits spreekt?Het is me opgevallen dat hij telkens een tolk nodig heeft bij duits bezoek.Tja,volgens de etiquette spreekt iedereen in eigen taal maar deze man zit intensief te luisteren wat hem in het oor gefluisterd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *