Bom gevonden in Atheense metro

Het was eigenlijk afgelopen weekend al nieuws: een machinist van de metro vond afgelopen zaterdag om 17:18u een verdacht pakket op zijn trein toen hij in het eindstation Egaleo een controle deed, vooraleer hij aan de terugweg richting luchthaven begon.

Hij haalde de politie er bij en toen bleek dat het om een zelfgemaakte bom ging: een blik met 4 liter onvlambare vloeistof, koperdraad, een klok, en een ontstekingsmechanisme, alles in een geschenkdoos.

Volgens de site van het Atheense transport, was de bom geprogrammeerd dat ze zou ontploffen terwijl de metro in beweging was. Op weg naar de luchthaven dus. Andere bronnen zeggen dat het ontstekingsmechanisme niet was geactiveerd, wat er eveneens zou kunnen op wijzen dat het pakket teoevallig vergeten was, hoewel me dat wel sterk lijkt. (Even kijken, wat moest ik ook alweer doen? Oh ja! Een bom installeren! Verdorie, waar heb ik dat pakket gelaten?)

De politie kijkt nu alle tapes na van het videosysteem in de Atheense metro, en mensen worden gevraagd om contact op te nemen met de politie indien ze enig idee hebben wie dit zou kunnen hebben gedaan.

Gisteren werd de bom trouwens opgeëist door een nieuwe organisatie: Αντάρτικο Πόλεων wat zich ongeveer (krom) vertaald als “weerstand van de steden”.  Stadsguerrilla klinkt beter. Eerst werd gedacht dat dit een actie was van de “Revolutionaire Cellen van het Vuur”, maar die leden zitten bijna allemaal achter de tralies, overigens opgepakt toen Michalis Chrysochoïdis – zie vorige post – minister van Burgerbescherming was.

Αντάρτικο Πόλεων is dus een nieuwe organisatie en het minister van Burgerbescherming heeft werk. Misschien niet toevallig dat de bevoegde minister net nu is opgestapt. Christos Papoutsis is een gladde aal die altijd al zijn verantwoordelijkheden uit de weg is gegaan. Een hekje bouwen van 12km aan de grens van Turkije om zo de immigranten buiten te houden kan nog wel. Een “terroristische” organisatie oprollen, is wat anders. Dus heeft Papoutsis besloten om zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van PASOK. Hoeft ie niet uit te zoeken wie Αντάρτικο Πόλεων is. Hij zal wel argumenteren dat hij gestreden heeft tegen de junta. Dat schijnt voor heel wat Griekse politici het enige te zijn wat ze ooit in hun leven gepresteerd hebben.

6 thoughts on “Bom gevonden in Atheense metro

  1. … waarbij ik mij trouwens steeds meer afvraag wat voor een carnalvasjunta dat geweest moet zijn als deze kerels die junta omver hebben kunnen werpen…

  2. Ik geloof dat zulke omwentelingen als het omver werpen van de junta enkel lukken wanneer dit toegestaan wordt door diegenen die echt de macht in handen hebben en nieuwe poppen in de poppenkast willen.
    In Rusland verdwenen de communisten ten voordele van de Russische maffia, in China heersen de nieuwe wonderboys. Om nog te zwijgen van de verlichte geestelijken die her en der het laken naar zich toe trokken.
    Hierbij steken we niks op van de geschiedenis. In Frankrijk maakten ze de adel een kopje kleiner en kregen kort daarop een keizer cadeau.
    De goedmenende voorposten van revoluties verdwijnen nogal snel,worden het zwijgen opgelegd of vervallen in nog slechtere gewoontes dan het oude regime.

  3. En in Griekenland hebben de kolonels zichzelf de das om gedaan door Cyprus binnen te vallen.

  4. 4 liter brandstof per vergissing op de metro vergeten?
    Zo erg kan de crisis nog niet zijn.

  5. er is noooit zo een actie ooit geweest. bom tegen gewoone volk. de laaste keer was een politie bus dacht ik de . het is denk ik een fiasko ,omdta iedereen heeft het er over dat geen mechanisme was om de bom te laten onplofen op afstand of op tijd.
    wie kan het zeggen. griekenland is over gegaan van de status van bourdelo naar de status cirkus.
    Papoutsis. niet doen Bruno enkel het naam vermeld van deze eikel is een belediging voor iedereen normal denkende mens. daar bij het doet veel zeer dat zulke mensen de laaste 3 decenias onze leven hebben geleid.

  6. Junta?? dus wij hebben het over de generatie van de Polytechneio?? wij zijn nog niet over de trauma van de Emfilios, dus hoe veel jaaren nog om over de 3 decenias ellende door deze generatie om over te komen tot een normal functionerende maatschapij?? aangezien dat de nationale elftal een Duitse nodig had om campioen te worden, mischien hebben wij ook onze Germanos nodig om zo even ons nieuw leven in te blazen?? of luister ik te veel Pagkalos, maar dat is niet mijn schuld, deze malakas van die Apostolis heeft hem vandaag te veel gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *