Siemens-verhaal afgesloten

De Duitse multinational Siemens heeft de voorbije decennia lucratieve overheidscontracten in heel Europa binnengehaald door de juiste radertjes in het netwerk te smeren. Omkopen, heet dat, en daar zijn een aantal mensen voor ontslagen. Zowat overal in Europa zijn de namen van politici bekend gemaakt die smeergeld hebben ontvangen van Siemens. Ook in Griekenland zijn miljoenen naar partijkassen van Pasok en Nea Dimokratia gevloeid, waardoor de Griekse overheid heel wat Siemens-materiaal te duur heeft betaald (denk maar aan het C4I-systeem van de Olympische Spelen dat 40% duurder was dan dat van een concurrerend bedrijf).

In ieder geval was er in Griekenland een hele procedure lopende die moest nagaan in hoeverre Siemens smeergeld had gegeven. Tot nog toe is hier nog niemand veroordeeld voor zijn betrokkenheid in het omkoopschandaal. Terwijl de procedure lopende was, mocht Siemens geen verder projecten afwerken. Zo zijn er op dit moment een aantal nieuwe metrostations klaar om in gebruik te worden genomen, maar de signalisatie is nog niet klaar, want die wordt geleverd door Siemens. Ook verschillende verkeerslichten in het centrum van Athene doen het al weken niet meer. Er wordt verkeerspolitie ingezet om het verkeer te regelen, want het verkeerssignalisatiesysteem wordt geleverd door … Siemens.

Nu heeft de Griekse regering een overeenkomst gesloten met het Duitse concern. Siemens gaat een openbaar verontschuldigingen aanbieden aan het Griekse volk. Het zal dat Griekse volk worst wezen, want dat zit te wachten op een verontschuldiging van de Griekse politici, maar die zit er niet meteen aan te komen.

Siemens gaat ook geld investeren als tegemoetkoming ter waarde van 90 miljoen euro in overheidsprogramma’s onder andere in een (nu komt het) anti-corruptieprogramma. U leest het goed: Siemens en de Griekse regering gaan samen corruptie aanpakken in Griekenland. Het bedrijf gaat ook geld geven voor materiaal dat in ziekenhuizen zal worden gebruikt.

Sta me toe dit compleet absurd te vinden. Alle schuldigen gaan vrijuit en ze profileren zich bovendien nog eens als echte misdaad- en corruptiebestrijders! Stropers die zich voor boswachters uitgeven. Geen wonder dat de yoghurt klaar staat.

5 thoughts on “Siemens-verhaal afgesloten

  1. zo ver ik weet Siemens gaat geen kontant geld geven ,enkel het bedragen zijn aaan kenis en projecten.
    erger nog en correct Me If I’m Wrong,de griekse staat heeft afstand genomen van verder wat dan ook aan vervoling waar dan ook betreft het naam Siemens. Stamatis en Grigoris gaan nu hun werk doen.
    om de aanpak van corruptie ,ok ik heb gelachen maar ik was al aa het lachen want ik hoorde dat Papoutsis geen 100 handtekeningen had verzameld dus nu al is maar een kanditaat voorzitter van Pasok en dat is Buldozer Benny. zou een mail sturen aan lutz Jacobi, tegenstaander gezocht naar socialilistise partij in Bananistan.

  2. Van Schäuble lijkt het alleszins te mogen. Dat een nieuwe regering na de komende verkiezingen gaat afwijken van het programma dat een vorige regering heeft ondertekend; dat mag niet.

  3. 3. To ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της Siemens, σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμών ή υποσχέσεων, πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007.
    over het παραιτειται. en ook nog dat het bedrijf schoon schip heeft gemaakt en verder in alle publieke werken en inkoop van de staat mag meebieden.

  4. dat Philips of Alcatel dat accepteert. ik zou denken ze werken vast samen. of zie ik het verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *