Corrupte ambtenaren

Yoghurtproducenten doen dezer dagen gouden zaken: politici kunnen de straat niet meer op komen, zonder onder het witte goedje te komen zitten. De Griek is woedend op zijn politici en ook zwaar teleurgesteld. Het is begrijpelijk, maar het is wellicht niet helemaal correct om de schuld enkel op de schouders van de politici te schuiven. Vele Grieken doen er goed aan om ook eens in de spiegel te kijken.

Zoals een aantal ambtenaren die voor de sociale zekerheidskas IKA werkten. Dit is de kas waar de meeste Grieken bij verzekerd zijn. Het is een heel gedoe om van IKA  je pensioen te krijgen; vaak moet je er jaren op wachten. Gezondheidszorg bij deze kas is ook een calvarietocht: de dokters en het verplegend personeel die aangesloten zijn bij deze kas verdienen erg weinig en staken voortdurend.

De criminele politie (SDOE) heeft vorige week bankrekeningen van een aantal IKA-ambtenaren uitgeplozen en merkte dat er miljoenen euros op deze rekeningen stonden. Ze hadden ook allemaal nog eens heel wat luze-auto’s in hun bezit. Hoe kunnen gewone ambtenaren nu euromiljonairs worden?

Maar het gaat niet alleen om IKA-ambtenaren. Ook mensen die voor bosbeheer werken, en voor de bouwkundige dienst, bleken miljoenen achter de hand te hebben.

Daarmee komt aan de oppervlakte wat we hier al lang officieus wisten: er doet heel wat corruptie de ronde op de werkvloer en niet enkel op het niveau van politici. Dit wijst toch ook op een teloorgang van integriteit en ethiek. Het is bon-ton in Griekenland om de overheid op te lichten. Je bent er een heuse “mangas” (macho)door en je wordt er voor bewonderd. Als er dan toch 1 gouden randje aan deze crisis is, dan is het dat dit soort gedrag stilaan als verwerpelijk wordt beschouwd.

Mensen wordt gevraagd om corruptiegevallen aan te kaarten en ze beginnen dat ook meer en meer te doen. Zo is er het geval van 2 broers die een hotel wilden openen in Nafplio en daarvoor gedwongen werden door ambtenaren om een “fakelaki” te betalen voor het verlenen van de vergunningen (omdat dit zo’n moeilijk en tijdrovend proces is – de bureaucratie is moordend – hopen velen de lange omwegen op die manier te ontlopen). De 2 broers hadden echter de criminele politie op de hoogte gebracht en het smeergeld werd in gemarkeerde biljetten betaald. De ambtenaren werden nadien aangehouden. Opvallend is dat het telkens om ambtenaren gaat die heel wat macht hebben en van wie de burgers echt wel afhankelijk zijn. Door enig ethisch besef schijnen deze lieden niet te worden gehinderd.

Je vraagt je alleen af waarom het zo is moeten komen, en waarom niemand eerder de moeite heeft genomen om dit soort corruptie aan te kaarten. Was het omdat ze dachten dat er op politiek niveau toch niets aan gedaan zou worden? En dat de ambtenaren een hand boven het hoofd zou worden gehouden? Ik kan het anders niet verklaren. Je wil toch niet dat iemand de gemeenschap voor miljoenen euro’s in het ootje neemt?

8 thoughts on “Corrupte ambtenaren

 1. Volgend doelwit: de ziekenhuizen en specialisten? Dan mogen ze daarna de Griekse knowhow met de Belgische overheden komen delen!

 2. Het is zeker een goede evolutie, de modale Griek begint nu ook te snappen hoe groot de omvang is van deze jarenlange zakkenvullerij, en uiteraard is niemand erbij gebaat dat dit blijft duren.
  Toch stel ik mij vragen bij de bedragen die genoemd worden, in een geval heeft een ambtenaar de IKA opgelicht door bv. 50.000 euro te boeken voor 1 bevalling. Hoe kan een bevalling nu zoveel kosten? Zelfs al tel je geboortepremie en moederschapsverlof erbij, je komt toch nooit aan 50.000,– euro! Hoe kan het dat toen niemand anders daar toen vragen bij stelde, wanneer dit zo ingevoerd werd in de boekhouding?
  Mijn man gelooft er ook niet veel van, hij denkt dat dit een mediastunt en een cover up operatie is, er worden enkele schuldigen aangewezen om aan te tonen dat nu al het geld wel gevonden is, en de ‘case is closed’.
  Je vraagt je af wie je nog kan geloven natuurlijk zolang dezelfde corrupte elite het bewind blijft voeren, de politici blijven de boel belazeren, ze hebben de media in hun broekzak, en die controlerende ambtenaren, zijn die wel allemaal zuiver op de graat? Zoals ze in het Grieks zeggen, “de vis stinkt het meest aan de kop”…

 3. het is een begin Nadia. erger is dat veel andere grieken die benadert zijn door deze bende om valse papieren te tekenen voor een klein verdgoeding mee hebben gedaan. dankzij 2 andere grieken die dat niet accepterden is de bende aan het licht gekomen. zo is de griekse matschapij in elkaar bijna overal en in alle steden en dorpen.
  maar ergens moet het beginnen.
  ooit begin jaaren 80 toen mijn ouders een appartament hadden gekocht met parkeer plek in de piloti, hebben ze de poleodomia gebelt toen de eigenaar van de gebouw deze piloti als winkels wou verkopen en muren daarvoor had gebouwd. de jonge man van de poleodomia vond dat mijn ouders recht hadden en zou zo de opdracht maken dat deze muren afgebroken moeten. aan het einde van de discussie de jonge man moest terug naar zijn kantoor en de eigenaar heeft gevraagt of hij hem kon met zijn auto brengen. de jonge man zag mij met mijn papaki , en zei nee ik ga met de jonge achter op de brommer naar de metro. hij wist zeker dat geld onder de tafel zou komen en wou niet mee doen. er zijn grieken die anders denken en zijn en deze grieken moeten wij meer als voorbeeld nemen en een keer afstand nemen van de oude bekende magkas. als Pasok na 30 jaaren nog geen alagi heeft gebracht zou de griek zelf dat moeten doen.ik heb niet zo veel hoop maar anders is het niet om mee te leven.

 4. Dat verhaal van IKA begint toch stilaan een enorme omvang te krijgen.
  Ik heb juist een artikel gelezen op de website van neatv.gr. Het gaat over een magazijn van IKA waar tonnen medisch materiaal zijn opgeslagen, zoals 8 ton gips,6,5 ton verband , 6000 tangen voor tandartspraktijken etc.
  Τι βρέθηκε στην αποθήκη

  •8 τόνοι γύψου
  •2.5 εκατομμύρια πίεστρα γλώσσας
  •6.5 τόνοι βαμβάκι
  •6.000 τανάλιες για δόντια
  •1 τόνος ελαφρόπετρα
  • 40.000 κολποσκόπια
  •2.000 κουτιά ρητίνες για δόντια

  Dat is wel hemeltergend , en waarschijnlijk het topje van de ijsberg.
  Ook de graaiers aan de top vawaaronder zes vrouwen, hebben zichzelf en hun hele familie op kosten van de belastingbetaler

 5. Het zijn niet alleen de ambtenaren .Belastingontduiking is hier bij ons ook een nationale sport.
  Natuurlijk ook in Griekenland, maar een boer uit Thasos met Ferrari en Porsche geeft daar toch een andere dimensie aan. De laatste tien jaar gaf hij een inkomen van 106 000 € aan , op zijn 6 bankrekeningen staat een totaal van 10,6 miljoen €.
  Waarschijnlijk een probleem met het plaatsen van de komma in zijn aangiften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.