Veldslag

Voetbal interesseert me niet, ik volg het ook niet. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand een passie voor een bepaalde voetbalploeg heeft. Het is een concept dat me totaal vreemd is.

Ik kan dus ook niet begrijpen waarom er gisteren een heuse veldslag werd gehouden in het Olympisch Stadion bij de wedstrijd van de twee aartsrivalen Panathinaïkos (Athene – in het groen) en Olympiakos (Piraeus – in het rood).

Gemaskerde jongeren waren het stadion binnengedrongen met brandbommen, granaten en wat weet ik nog allemaal, om rel te schoppen. Welke oer-instincten bij dergelijke mensen naar boven komen, weet ik niet, maar de wedstrijd moest worden stilgelegd. De politie wist het geweld niet in te dijken. Het beeld was eens te meer een beeld van een land, een samenleving, die op instorten staat. Hoe kun je in godsnaam die soort vandalisme toelaten? Hoe is het mogelijk dat er geen voorzorgsmaatregelen werden genomen? Men weet hier al decennia lang dat de sfeer gespannen is bij een voetbalwedstrijd tussen deze twee ploegen. En telkens weer loopt het compleet uit de hand. Een geluk nog dat er geen doden zijn gevallen.

Mooi toch: het Olympische Stadion dat het decor was van de mooie Spelen van 2004, is nu herleid tot een arena waar groepen mensen elkaar naar het leven staan omdat ze twee verschillende kleuren verkiezen.

6 thoughts on “Veldslag

  1. Ook vandaag nog een virusmelding via Microsoft Security Essentials.

  2. voor de duidelijkheid: er waren in het stadion enkel supporters van Panathinaikos. Bezoekers worden in Griekenland al lang niet meer toegelaten in de stadions van de grote ploegen.

  3. Dus dit waren hooligans van dezelfde ploeg die alles vernielden? Hm, het maakt het alleen nog moeilijker om die lieden te begrijpen.

  4. Vroeger zaten de gladiatoren in de arena om het publiek op de tribunes te vermaken. Nu zitten de gladiatoren op de tribunes … niemand te vermaken! (of hoogstens zichzelf!)

  5. naaste de bekende Kagkela pantou is ook deze stoixos
    wij herhallen ons iedere jaar weer. eforeia, autokolito voor de aauto, paragka van de foetbal, Mpeos, Makaros iedere jaar dezelfde.
    van vroeger Savopoulos
    http://www.youtube.com/watch?v=v8OB_OLphk8
    en aan het eind ik wil heel hard schreeuwen Oxi alo karvouno!!!!

  6. Balsport is nr.1 bij de Grieken.De TV atletiek zegt genoeg :voetbal,handbal,basket,polo…
    De meeste Grieken hebben in hun jeugd zoiets gespeeld en dus begrijpelijk dat ze ervan houden.Ze zijn ermee grootgebracht en eerijk gezegd kan ik ook genieten van een goed spel en tactiek bewonderen maar het gedrag van het publiek is beneden alles :boegeroep en met toilet papier gooien ontsieren maar dat vernietigend hooliganisme komt naar mijn mening niet van supporters.Het zijn die herrieschoppers die bij betogingen ook opdagen en zich eens flink ‘geamuseerd’ hebben.
    Panathinaikos zit in financiele problemen en dit gebeuren gaat hen duur kosten en daarbij ook punten verliezen.Ik weet niet of het verontschuldiging is van de politie maar zij zeggen dat al dat brandbaar goed er al daags tevoren binnen gesmokkeld was.De politie krachten bij de aanvang was indrukwekkend;gemotoriseerde escorte,helicopter,oproerpolitie bij de ingangen.Hoe kan men zulk een menigte in bedwang houden?
    Daarbij is hooliganisme geen grieks fenomeen.Elders zitten ook zulke heethoofden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *