Sorry dat ik Griek ben

Lakis Lazopoulos

Lakis Lazopoulos is een begrip in Griekenland. Hij is acteur die u misschien al wel heeft gezien in films als “Beware of Greeks bearing guns“, of meer recent “El Greco“. Persoonlijk ben ik niet onder de indruk van zijn acteerprestaties.

Lazopoulos heeft ook jaren satirische sketches gespeeld op televisie en heeft daar een naam mee gemaakt. Sinds een jaar of 7 heeft hij een show “Al-Tsantiri News” (tsantiri is een tentzeil waaronder je wel eens zigeuners ziet kamperen) en is daarmee het absolute Griekse kijkcijferkanon.

In zijn wekelijkse show, die 2 uur duurt, steekt hij de draak met de Griekse actualiteit, maar ook met de politiek. Soms geniaal goed doordacht, soms heel erg to-the-point en soms ook platvloers. Hij volgt daarmee de traditie van de oudst bekende satiricus: Aristofanes.

Lazopoulos heeft nu een show bij mekaar geschreven, waarmee hij Europa gaat rondtrekken. De titel van de voorstelling is “Sorry I’m Greek”, dus we kunnen ons al min of meer voorstellen waarover het zal gaan. Lazopoulos geeft af en toe een alternatieve interpretatie van de actualiteit en doet je in ieder geval wel eens nadenken.

De show zal in het Grieks zijn, maar zal worden ondertiteld. Op woensdag 23 mei doet Lazopoulos Cirque Royal aan in Brussel (ik zie geen voorstellingen in Nederland). Hoewel ik niet weet waar het precies zal over gaan, kan ik de voorstelling ten zeerste aanraden. Meer informatie over de show vindt u hier: http://www.lakis-lazopoulos.eu/

14 thoughts on “Sorry dat ik Griek ben

  1. Vind je dat echt @ Bruno? Ik kan er niet naar kijken. Heel soms is hij grappig, maar daar moet je dan wel urenlang geroep en meligheid voor doorstaan…

  2. @Hans, helemaal gelijk. De man ergert me zelfs een beetje. Het is een van die comedians die het leuk vinden dat er schandalen zijn, zodat ze er dan lekker gezellig samen een uur over kunnen leuteren. En dan samen allemaal liedjes zingen…

  3. vraag!! hoe kun je een theater show ondertitelen?/
    ik denk dat voor niet grieken en zeker niet grieks sprekende en begrijpende helemaal nieks is,en zeker als je weinig begrijpt van de griekse leven.
    hij is heel scherp,theatral hij kan de griek helemal nadoen in al zijn kleine dagelijkse reacties, Deka mikroi Mitsoi was phenomenaal, maar de laaste jaaren is de al tsantiri te lang. ik kijk een dag later en enkel zijn stukjes met Starovas of Xrysa Ropa. die is goed, mega goed,vooral Ropa is uniek.
    Hij is een theater kind van Bagena, en de Larisa Theater. het is een plus voor de griekse comedy maar eigenlijk heeft hij last van kijkcijfers en moet altijd lang en dat wordt knap vervelend.
    ik heb hem gezien met Bassis en Glykeria op Palas, daar heb ik Theodorakis en Gkletsos ook gezien en hellas Gap ook. en zingen kan hij niet maar goed zo en show moet dan wel. ik heb lang over gedacht of ik zou gaan of niet en het wordt niet. min of meer weet ik waar het omgaat.
    Hij zou better zijn als hij in het theater bleef,want na de Mitsoi kan niet better.
    wat er ook mist is goede text schrijvers zo als Harry Klyn had. zo een als Kalamitsis en Kakoulidis allebei op real news nu .
    Het is vanzelf sprekend dat als hij iedere week 2 uur vol moet maken dat een beetje minder wordt, zelfs Tzimis Panousis iedere dag redt het niet , en dat maar een half uurtje.
    over zijn films , P20 vond ik leuk ,maar dat mischien omdat de mede spellers ook goed zijn.

  4. Als zanger vind ik Lazopoulos niet geslaagd, maar als satiricus heeft hij werkelijk heel goeie momenten. Hij is bij momenten populistisch, maar dat mag een satiricus ook zijn, vind ik. De laatste weken is hij weer heel erg goed; hij heeft natuurlijk genoeg munitie. Ik zal er mijn eten niet voor laten staan, maar ik probeer ‘m toch te volgen.

  5. alleen jammer dat ze 15 euro vragen om tickets op te sturen naar belgie vanuit duitsland. Een email zou makkelijker zijn. Ik pas voor de show en kies voor de dvd…

  6. Gaat Lakis onze vuile was in het buitenland uithangen? Waarschijnlijk zullen geen autochtonen er naartoe gaan want die hebben er toch niks aan,met of zonder ondertitels want hoe kun je zoiets vertalen?
    In ek geval heeft die man stamina want gedurende 2 uren een publiek amuseren zonder pause,zonder haperingen.Dat vraagt erg veel voorbereiding en werk.Daarbij elke week een nieuwe voorstelling.
    Ik ben er geen fan van want 2 uren is waarlijk TE lang maar hij heeft inderdaad snedige scetsches.

  7. Ik denk niet dat je Lakis nodig hebt om de vuile was van de Grieken buiten te hangen. Dat hebben anderen voor hem al gedaan.
    Ik denk dat de ondertitels wellicht op een groot videoscherm zullen worden geprojecteerd?

  8. nee zeker niet. hij is gewoon de stoom klep en de excuus van de griek om op de bankje te blijven zitten. neuw tijden, voor de buis. de functie van de satyre was heel belangrijk. ik vergeet nooit de tijd dat in de mooeiloijke tijden met de hele familie naar de theater gingen. en ik had juist hem een hele goede acteur op volle theter zalen gezien. hij zou nooit een Karezi of een kazakos met de machtige Kilouris en een Megalo mas Tsirko worden maar zeker krachtig zo als het nodig is. en zonder kijkcijfers.
    over de ondertiteling, hoe vertaal je dan al die hand en gebaaren taal, die hij heel goed kan na doen en de echte griekse conversatie over brengen? ik was last op een fiat dealer ,en daar hadden ze een paar handgebaren zo als de italianen met de handen doen. ik zag onze Eleonora probeeren na te doen , en ik merkte hoe eigen dat is, en ik denk niet dat deze manier van zijn spelen valt niet te ondertitelen. de stilte en een gebaar kan meer vertelen dan een 10 minuten monoloog.
    zou ik het overdenken en met een bezoek aan Brussels conbieneren!!

  9. @Bruno: in theaters en operahuizen wordt al jaren een soort “boventiteling” gebruikt. Het lijkt wat op een lichtkrant waarop dan stukken van hetzij de tekst, hetzij een samenvatting worden getoond. Da’s ook handig op tweetalige festivals (bv. kunstenFESTIVALdes arts)

  10. En wordt het in ‘Bruxelles’ ook tweetalig ?

  11. Hij is inderdaad bij momenten sterk… maar dat beïnvloedt de algemene indruk die ik heb zeker niet. Voor mij hoeft hij in ieder geval niet te komen… Ik heb hem vorig jaar live in Larisa (laatste show van het seizoen) meegemaakt en het was een grote teleurstelling. Veel herhaling, veel oppervlakkig gezwans en af en toe een sterk moment. Ik sta in alvast niet te trappelen!

  12. Dat was inderdaad heel erg zwak, @Kostas en oversteeg het niveau van parochiaal hobbytheater niet. Misschien omdat het aan het einde van het seizoen was? Als je op die voorstelling afgaat, dan is het inderdaad de moeite niet.

  13. ik heb net de aflevering van gisteren bekeken en al deze commentaar in gedachten, ik neem aan dat in griekenland de show incl reclames rond de 2 uur duurt dan ben ik mee eens dat het te lang duurt. de show van Larisa was weing bijzonders.
    maar de 2 stukjes van gisteren een met de vrouw van Bagelis Papakonstantinou en de andere van Xrysa Ropa waren sterk en goed. en nog eens zijn plek is op de theater.
    dus volgende keer niet 2 uur voor de buis zitten volgende dag kijken’
    http://www.youtube.com/watch?v=gL0zTmW6huQ&feature=BFa&list=UUZZ9hrb47HWQ45csCQB2G7w&lf=plcp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *