Wederopstanding

Ik ben momenteel even op een bezoek in België en daarom is het de laatste dagen erg stil geweest hier. Het is de Grote Week in Griekenland – de week voor Pasen en over de Griekse paastradities heb ik al genoeg geschreven de voorbije jaren (u klikt gewoon op de tag “Pasen” hieronder).

Opvallend dit jaar is dat de vervroegde Griekse parlementsverkiezingen werden aangekondigd midden in de Grote Week. Tussen haakjes: het lijkt me of we de laatste jaren bijna altijd vervroegde verkiezingen hebben. Geen enkele regering doet zijn termijn nog uit. In ieder geval werd de aankondiging gemaakt net 25 dagen voor de stembusslag: de absolute minimumtermijn die grondwettelijk bepaalt is tussen de aankondiging en de verkiezingen. Voor Pasen zal er weinig politiek nieuws te rapen zijn, maar de laatste 2 weken van april zullen we wel overspoeld worden met alle mogelijke denkbare onzin en bangmakerij over een bankroet.

Grieken wensen elkaar een καλή ανάσταση (kali anastasi – goede wederopstanding) met Pasen, maar dit jaar zie je toch meer dat men elkaar een καλή επανάσταση (kali ep-anastasi) : een goede revolutie. Als ze die dan willen, kunnen ze die misschien langs de stembus laten verlopen, want niet-stemmen betekent in Griekenland alleen maar extra voordeel voor de winnende partij.

Over het één en ander hoort en ziet u me aanstaande maandag 16 april op de VRT  – Reyers Laat. Net bericht gekregen dat het jammer genoeg niet doorgaat. Dat zal dus voor een andere keer zijn….

7 thoughts on “Wederopstanding

  1. Grieks Pasen in België vieren @Bruno, het is eens wat anders. Laat het je -ondanks de Griekse actualiteit- een beetje welgevallen hier in België en geniet ook maar een beetje van je vaderlandje!

  2. Καλη επΑνασταση.
    ga je een kkokoretsi voor je familie in Belgie draaien??
    Ante ke kali Anastasi gia ollous mas

  3. Καλή σας Άνάσταση

  4. Χριστος Ανεστη.

  5. Χριστός ανέστη! 🙂

  6. Αληθως Ανεστη!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *