Olympische Vlam wordt vandaag aangestoken

De media zet de Griekse crisis even opzij om zich te richten op het ontsteken van de Olympische Vlam in Olympia, aan de Peloponnesos. Ik maak even een zijsprongetje.

Bent u ooit in Olympia geweest? Hoe? Een auto gehuurd en er naartoe gereden? De wegen er naar toe zijn niet bepaald van goede kwaliteit, nietwaar? Nochtans is daar behoorlijk wat geld voor uitgetrokken. Geld dat nooit besteed is waarvoor het bedoeld was. Allemaal in de zakken verdwenen van aannemers die goede contacten hadden met de politici en die een werk van minderwaardige kwaliteit afleverden.

Heb u in Olympia ooit voor een gesloten deur gestaan? Toeristen komen van over de hele wereld, maar om 15u moeten ze er wel uit. Er is geen geld om de ambtenaren (want de wachters worden betaald door de staat) langer aan het werk te houden. Dat zou trouwens ook wel wat problemen met de overheidsvakbond kunnen veroorzaken. Daar sta je dan, en in Olympia is er weinig te beleven. Voor een biertje betaalt u even veel, zo niet meer, dan in centraal Athene, indien u toch besluit om er even op een terrasje te gaan zitten.

Het haventje van Katakolo is uiteindelijk niet meer dan een betonnen pier. Katakolo ligt dicht bij Olympia en er meren heel veel cruiseschepen aan. Toeristen kunnen dan makkelijk Olympia bezoeken. De overheid heeft een toeristisch treintje voorzien dat je voor 6 euro heen en terug naar Olympia brengt. Ooit waren er mooie bordjes in Katakolo gezet die de toeristen naar dat treintje leidden. Die borden zijn allemaal vernield. Niet door hooligans of jongeren die zich verveelden, maar door de vereniging van buschauffeurs die de toeristen naar Olympia brengen voor 80 (tachtig!) euro per persoon. Die prijs hebben ze onder elkaar afgesproken en omdat het beroep buschauffeur een gesloten beroep is, kunnen er geen nieuwe spelers op de markt dat monopolie van overprijsde tickets doorbreken. Heel wat toeristen vinden dat natuurlijk veel te duur en blijven dan maar wat in Katakolo rondhangen. Anderen zijn slimmer en huren een taxi met zijn vieren: dat is veel goedkoper. Ze moeten dan wel buiten het gezichtsveld van de buschauffeurs blijven, of die zouden de taxi wel eens kunnen vernielen.

Olympia: het zou een testament moeten zijn van wat de Oude Grieken vertegenwoordigden, maar het is jammer genoeg ook een getuige van hoe het nieuwe Griekenland (niet) werkt.

One thought on “Olympische Vlam wordt vandaag aangestoken

  1. je wordt steeds meer grieker wat je humor betreft. Olympia!! en de Marathon route dan?? heb je wel een mooi breede weg gezien waar de renners onverhindert kunnen oefenen??
    heb je wel eens gezien dat de priesteres van Apolon, hem vraag om de vlam aan te steken en bij de publiek de papades ook zitten. zou ze mee eens zijn dat daar even bij de oude goden wat gevraagt en de enige aan de kant wordt geschoven??
    dat treintje wist ik niet, weet je of nog rijdt en is het van Ose??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *