Wie verlaagde het minimumloon

Interessante oorlog op dit moment tussen PASOK en het SEV (Verbond van Griekse Ondernemingen). Een tijd geleden is het minimumloon in Griekenland gezakt (zit nu op ongeveer 540 euro netto per maand) en zijn de CAO’s opgezegd, waardoor er nu arbeidsovereenkomsten op bedrijfsniveau worden gesloten, of nog erger, op persoonlijk niveau. Wellicht om Griekenland zo concurrentiëler te maken, zeker?

Dit is een gevolg van de laatste besparingsronde en er is altijd gezegd dat dit door de trojka is opgedrongen. We weten nu al wel langer dat de trojka nooit specifieke besparingsmaatregelen heeft opgelegd, maar Griekenland gewoon verteld heeft hoe veel het precies moest besparen.

Dus leeft nu in Griekenland het idee dat PASOK, en vooral dan Venizelos, deze maatregel heeft ingevoerd om snel wat extra geld te vinden. Het is hem niet in dank afgenomen tijdens de laatste verkiezingen: PASOK haalde iets meer dan 13 %.

Om zijn vel nu te redden, laat Venizelos nu geruchten circuleren dat “Griekse werkgeversorganisaties” op deze maatregelen aandrongen, omdat ze een kans zagen om toch wat meer winst te maken door de loonkost naar beneden te halen. Venizelos zou dan toch nog de 13de en 14de maand in de privésector hebben weten te redden. Althans zo stelt hij het zelf voor.

Nu zijn Griekse werkgevers niet bepaald engeltjes: ik heb meer dan mijn deel gehad met deze lui. Zelfs met de CAO’s en allerlei regelgeving voelde je je nog nauwelijks beschermd. Dus het zou wel mogelijk zijn. Maar ook onze Venizelos is niet te vertrouwen, dus moet deze beschuldiging toch met de nodige korrels zout worden genomen.

De reactie van SEV liet niet lang op zich wachten: het Verbond van Griekse Ondernemers weet niet op welke organisaties Venizelos doelt. Maar in een officiële verklaring luidt het wel dat Venizelos als vice-premier in de regering Papadimos op het allerlaatste moment nog die vermindering van het minimumloon met 22% er heeft door geduwd, lang nadat de werkgevers waren vertrokken van de onderhandelingstafel.

Wie heeft er gelijk? We kunnen het niet met 100% zekerheid zeggen. Wat we wel kunnen zeggen, is dat men echt wel de laatste druppel uit de meest behoeftigen heeft weten te knijpen.

2 thoughts on “Wie verlaagde het minimumloon

  1. @Bruno, ik heb nooit begrepen, en nu nog steeds niet, hoe het de Griekse regering goed zou uitkomen om de lonen te verlagen (of bv de 13/14de maande af te schaffen)? Dat betekent toch enkel minder inkomsten voor de schatkist en IKA…?

  2. @hans, kun jij dat hele besparingsbeleid begrijpen? Het werkt gewoon niet, je krijgt een economie op die manier niet overeind. En de structurele veranderingen, die echt nodig zijn, komen er NOG STEEDS niet door. Het is knip- en plakwerk om snel wat geld te vinden om putten te dempen, waardoor weer nieuwe putten worden gecreëerd. En ondertussen kost het mensenlevens, want het aantal zelfmoorden blijft maar toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *