De hoofdrolspelers

Hoe je het keert of draait, het gaat in de verkiezingen vandaag slechts tussen 2 partijen: Nea Dimokratia en SYRIZA. Afgelopen donderdag was ik op de bijeenkomst van SYRIZA op het Omoniaplein in centraal Athene. Omdat de menigte verspreid was over de verschillende zij straten, was het moeilijk in te schatten hoe veel mensen er precies waren. Het zouden er 5000 kunnen zijn geweest, maar misschien waren het er ook wel dubbel zo veel. De toon van de speech van Alexis Tsipras, was er één van hoop en strijdvaardigheid. Het publiek was vrij jong. Een verslag heeft u hier al wel gezien, neem ik aan.

Bombast op het Syntagmaplein

En vrijdag was er dan een bijeenkomst van Nea Dimokratia op het Syntagmaplein. Antonis Samaras liet een uur op zich wachten en ondertussen werd er bombastische muziek door de luidsprekers gejaagd en schreeuwden 2 commentatoren door de microfoons dat de toekomstige premier van Griekenland weldra bij ons zou zijn. Alsof de komst van de Verlosser werd aangekondigd. Alles was groter en luider dan de dag voordien. De speech van Samaras spitste zich toe op Tsipras en de man had het enkel over doemscenario’s. Bangmakerij die de vlaggenzwaaiers van een beduidend hogere leeftijd dan bij SYRIZA beantwoorden met gejoel en getoeter.

Ik had toevallig mijn fototoestel op zak en zag opeens Kostas Karamanlis voor me verschijnen. Sommige mensen werden bijna hysterisch, wat op zijn minst vreemd is voor een man wiens palmares niet bepaald respect afdwingt. Ik zag verder ook ex-minister van Binnenlandse Zaken Prokopis Pavlopoulos, de man die tijdens het incident met de neonazi in de TV studio vorige week als een standbeeld was bljiven zitten. Dit keer was hij iets beweeglijker. Ook Kyriakos Mitsotakis stond er ontspannen bij.

Ex-premier Kostas Karamanlis, reeds flink gebruind, zo vroeg op het seizoen

 

Ex-minister van Binnenlandse Zaken Prokopis Pavlopoulos

 

Kyriakos Mitsotakis

41 thoughts on “De hoofdrolspelers

  1. Bruno,

    Wat ik me al lang afvraag: Geeft de kerk stemadvies in Griekenland, zoals bij ons vroeger?

  2. Hm, nee niet echt, maar er zijn wel een paar individuen in de Kerk die dat plegen te doen. Met op kop de bisschop Anthimos van Thessaloniki, zondags tijdens zijn preek.

  3. Les jeux sont faits, rien ne va plus.
    Op naar de volgende kiesronde.

  4. Ik vind het toch best verontrustend dat ‘Europa’ nu druk probeert uit te oefenen op die Samaras om een brede coalitie te vormen. Dat zou dan de oppositie van Syriza verzwakken. Heeft ‘Europa’ het recht om zich daar mee te bemoeien?! En dat alles om ‘de markten’ tevreden te houden.

  5. Een gemiste kans voor Griekenland, een gemiste kans voor Europa! Man man, nu hebben we de machtgeile Samara die toch nog het premiershap op zijn palmares gaat mogen schrijven.

    Griekenland had alles in handen om Europa de kans te geven om de nodige structurele veranderingen door te voeren. Die komen er nu niet. Jammer.

    Griekenland heeft gestemd op dezelfde personen die het land in de afgrond hebben geleid, op dezelfde personen die het land corrupt hebben gekregen, op dezelfde personen die 1 en al onzin uitkramen. Ongelofelijk!

  6. Ze hebben hun grootste troef ingezet, het paardemiddel waarnaast alles verbleekt: angst. Maak een bevolking bang, jaag ze de stuipen op het lijf, en ze doet alles wat je wenst.

  7. Griekenland heeft toch helemaal niet op dezelfden gestemd? PASOK is sinds 2009 25% stemmen kwijt, de Communisten van KKE zijn gehalveerd, Syriza is van 5% naar 27 gegaan, de groenen van bijna 3% naar 1%, de neonazi’s van 0,5% naar 7% en twee nieuwe partijen hebben samen zo’n 15% (onafhankelijke Grieken en Democratisch LInks). Heel veel kaderleden van ND en PASOK zijn niet herkozen. Bovendien hebben de Grieken ook helemaal niet zo duidelijk pro-Euro gestemd: het is ongeveer 50/50. Met een energieke oppositie als Syriza en de nood aan een coalitie, is het politieke landschap compleet gewijzigd. De Grieken hebben ook niet op Samaras gestemd – zonder Samaras had ND misschien wel 10% meer gehad… Maar veel Grieken hebben inderdaad eieren voor hun geld gekozen – dat kan je ze moeilijk kwalijk nemen vind ik. Misschien dat veel Grieken buiten Griekenland op een drachme-scenario hadden gehoopt om zich zo goedkoop een zomerhuisje te kunnen aanschaffen?

  8. Maar ook in geval van SYRIZA. Beloof ze de hemel op aarde en leg de schuld bij de anderen.
    Zo naïef waren onze Grieken dan ook weer niet.
    Het kerkhof ligt vol met mannen die niet bang waren en een inschattingsfout maakten.

  9. Inderdaad – ik herinner me ook nog hoe overal, EN op dit forum, de polonaise gedanst werd toen Papandreou verkozen werd met zijn ‘Er is geld, open government, groene economie, alles wordt anders’–verhaaltje. Syriza had een heel gelijkaardig verhaal, en blijkbaar spreekt het weer heel wat mensen aan. De waarheid, namelijk dat er geen gemakkelijke oplossing is – is minder leuk om te horen. Revolutie is natuurlijk leuk, maar toch eerder als toeschouwer of als hobbyist – om er je welzijn op in te zetten, dat is toch iets helemaal anders…

  10. Griekenland mag dan niet uitgesproken op “dezelfden” gestemd hebben. Ze hebben met de EU-gestuurde angst-strategie er toch wel weer mooi voor gezorgd dat er in de praktijk een status quo bereikt wordt. ND en PASOK. Austerity versie 2.0. Niets vernieuwing. De helft van de bevolking die er het niet mee eens is ten spijt (ondermeer door die ondemocratische 50-zetel bonus). Ik veronderstel dat we ons kunnen verwachten aan een rondje desperate stakingen, terwijl intussen het uithollen van de Griekse sociale rechten verdergaat, de lonen en pensioenen verder afgeroomd worden en het ganse land geprivatiseerd zal worden. Met andere woorden tot de neoliberale wurggreep zo groot zal zijn dat het irreversiebel geworden is. Triest.

  11. Ik heb nog een lening lopen bij de bank.
    Vanmiddag zal ik eens proberen er vanaf te komen door voor het bankkantoor met een rode vlag te zwaaien, de directeur voor dief uit te schelden en een onmiddelijke herziening van de voorwaarden, die ikzelf goedkeurde, te eisen.
    Komt de bankdirecteur niet over de brug, dan moeten mijn buren mijn lening maar betalen.

  12. penimeni, die vergelijking loopt zo mank dat het pijn doet aan de ogen.

  13. Penimeni, jouw bankkantoor zal je geen lening geven als jouw inkomen niet voldoende is. Jouw bankdirecteur zal je proberen duidelijk te maken dat er, hier in België althans, een mechanisme is dat jouw aanvraag weigert en dat hijzelf er niet veel aan kan doen. En als je elders toch een bank vindt dat je krediet geeft is dat inderdaad een CRIMINELE DAAD, waar consumentenorganisaties al jaren tegen strijden!
    En trouwens, als je een lening wil moet jij zelf de aanvraag indienen en onderhandelen. NIet iemand boven jouw hoofd die jijzelf afgevaardigd hebt.

    Hans, ik heb ook niemand horen zeggen dat de waarheid een gemakkelijke oplossing is, rechts niet en links ook niet. Wij kunnen hier onder mekaar discussiëren, maar als topeconomisten (Krugman, Simon Bülow, Ken Rogoff, Radouan Moumen en onze eigenste Paul de Grauwe) ons willend duidelijk maken dat de Merkeliaanse methode niet werkt, niet KAN werken, dan heb ik meer vertrouwen in iemand die effectief reageert TEGEN die Merkeliaanse politiek!

    In ieder geval moet het links/rechts denken eindelijk eens ophouden, want het ketent nu al meer dan 100 jaren het politiek denken, bedrijven en politieke progressie. Als rechtse politici meer links zouden denken, linkse ook wat meer rechts en het centrum wat anarchistisch zouden we verder geraken! Maar dat is een andere discussie!

  14. @Christos, ik denk dat iedereen het er nu wel over eens is dat enkel bezuinigen niet werkt (behalve de Duitsers misschien, maar die dienen ook maar hun eigen interne agenda). Het is nu aan een regering van hopelijk brede samenwerking, opgezweept door een sterke coalitie, om het land stukje bij beetje weer op de rails te zetten en hoop te geven. Hierbij zullen heel wat heilige huisjes moeten sneuvelen, zowel links als rechts. Bezuinigen wara het kan zal er toch nog altijd bij moeten zijn, en een kleinere overheid ook, en meer algemene ‘eerlijkheid’ en ‘rechtvaardigheid’ op vele vlakken ook. Ik vond net dat het bij Syriza ‘meer van hetzelfde was’: het oude PASOK-recept…”. We zullen zien…

  15. Beste Christos en Stijn,

    De lening werd wel goedgekeurd door mensen voor wie je stemde en je dus vertegenwoordigen.
    Waarom stemde je ervoor? waarschijnlijk omdat je dacht langs deze weg persoonlijk voordeel te doen. Zi ging het immers al jarenlang.
    Schandelijk dat voor heel deze chaos niemand de gevangenis in gaat en je afhankelijk blijft van deze maffia, maar een alternatief zie ik niet.
    Toch is het tijd om op te houden met politieke spelletjes en gezamenlijk de schouders onder de opbouw te zetten.
    Revolutie is een discipline die beoefent wordt aan universiteiten door rijkeluisjongetjes, genre Cohn Bendit, met het oog op een plaatsje in het Europese parlement, waar men nog jarenlang de salonrevolutionair kan uithangen.
    De schade die men op dit parcours aanricht komt op de schouders terecht van degene die men pretendeert te verdedigen.

  16. Nog even een keer heel kort.Ik laat de specifiek eigen Griekse schuld aan de situatie nu even terzijde:

    Griekenland is het diepste afvoerputje van Europa en tegelijk het hoogst zichtbare topje van de ijsberg.De grote wereld-reshuffle is in 2008 met Lehman Brothers bewust in beweging gezet.Wat er nu met Griekenland gebeurt is de try-out voor de 17/27 Europa operatie.Via de geplande “interne devaluatie”(mag @Hans uitleggen),wordt de bevoking murw en de Euro stuk gebeukt.Doel een grote Atlantisch arbeidersmassa op semi-Chinees nivo, en de dolleu als reservemunt voor de wereld.
    Eigenlijk een soort geruisloos Bretton-Woods 2.0

  17. @Christos, ik denk dat het voor iedereen wel duidelijk is dat het memorandum en de hevige besparingen niet gewerkt hebben, enerzijds omdat het fout in elkaar zat, en anderzijds omdat de Grieken het niet goed uitgevoerd hebben (door bv stelselmatig de zwakste bevolkingsgroepen te treffen). Beetje bij beetje zullen we dus eruit moeten kruipen, en dat kan beter met een brede samenwerking dan wanneer 1 partij ‘carte blanche’ heeft. Syriza heeft hierbij ook een belangrijke rol: de coalitie opzwepen en wakker houden – dat is natuurlijk niet hetzelfde als het land platleggen. Heelwat heilige huisjes zullen eraan moeten, zowel links als rechts, maar zuinig zijn en de overheid hervormen zal toch wel heel belangrijk blijven.

  18. @Hans.Je behoort tot mijn iconen.Ik las gisteren al je postings op “en nu …” nog een keer door.
    Zelden schreef iemand scherper en analytischer en humoristischer over Griekenland en de Grieken.Maar wat is er met je gebeurd? Je klinkt nu als een bekeerde gelovige.Wat je schrijft dat kán toch gewoon echt niet:”Dit is Griekenland,you…”.

  19. niet alleen mijn ogen doen pijn, maar goed.deze dagen is een prachtig commercial op de griekse tv die eigenlijk moet zegen,Ε, ρε Τσιπρας που σου χρειαζεται.

  20. haha @Aleko, dank je wel hoor, maar er is met mij niets gebeurd. Als je het mij vraagt, is er helemaal geen uitweg uit de crisis, om velerlei redenen waarvan de meeste m.i. eigen aan de Grieken zijn en niet het resultaat van een internationaal complot. Maar ik heb geleerd sommige meningen voor mezelf te houden om niet in nodeloze en pijnlijke discussies te verzanden; en ook geloof ik helemaal niet in al die pseudo-/wouldbe-/ex-/vanop-een-afstand revolutionairen – het lijken soms wel pyromanen die ‘brand brand’ schreeuwen. Als je het mij vraagt is het hier de snelweg richting derde wereld, maar: ik heb hier een gezin, kinderen, een job, een huis en ik ben hier graag, dus blijf ik hopen, ook al zie ik de meeste dagen maar weinig hoopgevends…

  21. Wie kan er in godsnaam profijt bij hebben dat 10.000.000 Grieken aan de bedelstaf raken.
    Dat zijn dan wel evenveel consumenten minder.
    Als de sociale vangnetten gaten en scheuren vertonen is dat vooral te wijten aan misbruik van de middelen.
    De gelegenheid maakte de dief en dat had nooit mogen gebeuren.
    De grote boze vijand achter de schermen valt misschien wel te bekijken in de spiegel.
    Gelukkig duiken in de media meer en meer Grieken op die bereid zijn de balk uit het eigen oog te nemen. Hopelijk wordt het herstel snel ingeluid.
    Vooreerst zou er door Europa gerust wat materiële noodhulp mogen geleverd worden aan de ziekenhuizen. Wel uitkijken dat er weer geen handeltje mee opgezet wordt.

  22. dus Hans, το προτεκτορατο δεν βγαινει απ τον πάτο;;;

  23. @Tzimi, wat bedoel je eigenlijk met het ‘protektorato’? ik blijf hopen, maar ik weet niet goed waar te zoeken – als 7% van de Grieken meent dat een bende psychotische messentrekkers de boel gaat rechttrekken, …

  24. dat sinds 1821 eigenlijk regeren Duitsers, engelsen en Amerikanen en niet grieken. waarom denk je dat na 3 faillissementen blijven ze alsnog geld lenen ( zogenaamd) aan griekenland??de oude Karamanlis zei dat al zo vaak, Anikomen eis tin Dysin. wij zijn dus eigendom van het Westen.

  25. 15,5% van de Nederlanders denken ook dat als alle Polen Roemeniers en Bulgaren en Marokkanen weg gaan , alle problemen van Nederland zou opgelost worden. gekken heb je in alle landen ook van de eerste wereld. sommige parlementariërs van deze partij waar 15.5% er op heeft gestemd, hebben de handen ook losjes, en zien de vieze Turk liever terug naar huis gaan dan onder de douche.

  26. dat het vereenigd europa nu maar ook vereenigd zijn problemen gaat oplossen griekenland’s problemen zijn nu ook europas problemen… als ik een stom tv toestel ga kopen via de bank kijken ze ook als ik het kan terug betalen… toen griekenland indertijd mirages kocht van sarkozy en tanks en duikboten van merkel toen zei niemand iets… dat ze nu ook maar samen de kastanjes uit het vuur halen…

  27. dat is een brillante idee, ze kunnen hun mirages terug halen en de Duitse duikboten, die kan Merkel als ypotheto gebruiken.

  28. 1821, bezetting van Griekenland door de as van het kapitaal.
    Welk een vernieuwende kijk op de geschiedenis. Hoe dom kon ik zijn. Ik die dacht dat de Grieken in hun strijd om onafhankelijkheid niet erg succesvol waren en bij bosjes afgeslacht werden door de Turken en bijgesprongen werden door verontruste Europeanen.
    Byron en andere “idealisten” blijken slechts bekladders van antieke monumenten.
    Bij Navarino werden slechts onschuldige Turkse cruiseschepen gekelderd.
    Dan liever terug naar de toestand van voor 1821.

  29. Correctie @Penimeni: Navarino was een belangrijke haven om het binnenland, nl Messenia, te kunnen controleren. Vandaar dat de Turken deze havenstad beschermden met een 90-tal oorlogsschepen en een 2400-tal kanonnen hierop. Daarom was de “Slag van Navarino” van strategisch en dus historisch belang!
    ‘onschuldige Turkse cruiseschepen?’ 🙂

  30. Christos, blijkbaar heb je me niet goed begrepen.
    Tsimis leek te stellen dat de hulp van de westerse bondgenoten leidde tot een blijvende overheersing van Griekenland.
    Die cruiseschepen waren dus cynisch bedoeld.

  31. Oeps, iets te snel gereageerd! Wat wil je ook, tussen het verbeterwerk van examens over de ‘Industriële Revolutie’, ‘Franse Revolutie’, enz. ook nog surfen en bloggen …
    In ieder geval sorry! 🙂

    Maar Tzimi heeft ergens wel een punt, weet je? Al in die 19e eeuw waren buitenlandse financierders en machtsblokken als Groot-Brittanië, Frankrijk, Pruisen (Duitsland bestond nog niet!) er als de kippen bij om dure leningen te geven aan een land dat nog niet bestond, beter gezegd aan een volk dat nog een land moest heroveren en vormen. Dus Griekenland is gestart met een overdreven hoge schuldenberg. En die schuldenberg is in de loop van de 19e en 20e eeuw nooit afgenomen, gezien de alsmaar voortdurende oorlog(en). Een oorlog kost zoals je weet VEEEEEL geld!

  32. Ik meende te weten dat gedurende de junta van ’68 -’74 de schulden weg waren, of in geval op dieptepunt.

  33. Euh, @Christo: wie denk je dat het jonge België in 1830 aan leningen hielp? Net diezelfde landen. Vandaag trouwens n interessant artikeltje over de Amerikaanse “deal” met W-Duitsland en de W-Europese oorlogsschuldeisers aan Duitsland, om over die oorlogsschuld te zwijgen “tot Duitsland ooit eens zou verenigd zijn”. ELK land heeft schulden, maar niet bij iedereen is die onbeheersbaar. Het voorbeeld Haïti toont wel aan dat dat niet per se door het eigen landsbestuur komt.

    De grote vraag is: in hoever klopt dat voor Griekenland? M.i. lijkt de verantwoordelijkheid voor de onbeheersbaarheid van de Griekse schuld mij tot een bepaalde hoogte echter minder belangrijk – zelfs tijdverlies – dan de kwestie hoe “men” de Griekse schuld terug beheersbaar krijgt. Uit de vergelijking met Spanje en Italië blijkt toch wel dat “men” niet alleen de Griekse politici zijn.

  34. Christos,

    Welke oorlog werd niet gevoerd voor eigen (landelijk) gewin. Tijdens de tweede wereldoorlog kwamen de Amerikanen ook maar te hulp wanneer Engeland en de rest van Europa op zijn tandvlees zat. En indien de Japanners met hun zero’s geen ommetje gemaakt hadden langs Pearl Harbour, dan was uncle Sam best tevreden geweest met de Duitse buffer tegen het communisme.
    Daarna kwam de Marshallhulp ook niet uit pure sympathie voor de onovertroffen kwaliteit van de Duitse Brathwurst.
    Maar als de schuld steken voor de huidige toestand op feiten uit het verleden is flauw.
    Zo zou je ook kunnen stellen dat het Belgisch staatshoofd een geïmporteerde pion is de Duitsers (Saksen-Coburg) en ook tijdens het voetbal in Holland zingen ze dat ze van Duitschen bloed zijn.

  35. ik hoor Diogenes in zijn graaf draaien, cynish, he??
    Aleko,in de tijd van 67 betaalde USa de rekening rechtstreeks zelf, voor alles.de griek dacht in dollars en later pas in duitse marken, terwijl iedere familie iemand had die in Duitsland werkte.

  36. Hola Penimeni, je steekt mij nu toch geen woorden in de mond die ik niet gezegd heb, hé? Ik heb nooit de schuld gestoken op feiten uit het verleden.
    Maar hoe dan ook, dat feiten en acties uit het verleden leiden tot huidige toestanden is niet flauw maar eerder meer dan normaal. Toch neemt dit niet weg dat je steeds keuze’s kunt maken. Dus, geloof ik, dat huidige regeringen voldoende marges hadden om bepaalde keuzes te maken die de huidige wantoestanden hadden kunnen oplossen.

    Naast dit, inderdaad, in elke oorlog heeft elke participerende partij zijn motieven om te participeren … en die zijn zelden gebaseerd op pure vredelievendheid.

    Yep, @Bertinos, dit waren de toenmalige grootheden der aarde. Alleen heeft België redelijk snel zijn leningen kunnen terugbetalen. Om het verhaal kort te maken: België zat niet in een 100 jaar durende vrijheidsoorlog en België had een rijke kolonie gekregen van haar ‘verspilzieke’ koning Leopold II. Dit laatste geld pas tegen het einde van de 19e eeuw. Congo werd ook pas in 1908 Belgisch.

  37. als het over schulden en het verleden gaat, dan raad ik jullie het boek aan van Yanis Varoufakis – ‘The Global Minotaur’ – bijzonder aan (http://yanisvaroufakis.eu/books/the-global-minotaur/).

    Het boek leest bijzonder vlot ondanks dat het moeilijke materie is en schetst een duidelijk beeld van de huidige Crisis maar ook die uit het verleden.

  38. Tzimi,

    Laat Diogenes maar draaien in zijn graf, dat is goed tegen het aanbranden.
    Voorts was hij als zoon van een bankier en zelf een valsmunter niet echt onbesproken.
    Hij vond voorts dat bezit en vrouwen gemeenschappelijk goed waren. Toffe pee.
    Ze hadden misschien best dat vat waarin hij sliep dicht genageld en afgevoerd.
    Als het waar is dat hij als slaaf verkocht werd, hoop ik dat hij zijn theorieën op zijn job niet in de praktijk heeft gebracht.
    De beschrijving van Plato “een gek geworden Socrates past perfect”
    Met excuses aan de mogelijke nazaten van deze grote Griekse denker.

  39. helemaal mee eens met Sakis, deze boek van Varoufakis is goed.
    ja Penimeni , precies zo , al heb je ergens de vertaling van Plato kwijt geraakt.Σωκρατης μαινομενος is niet per ze gek geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *