Blussen

Iedereen lijkt zich enkel bezig te houden met de Griekse parlementsverkiezingen, maar sinds gisteren woedt er een grote brand ten zuidoosten van Athene, in de buurt van Keratea. Er waren gisteren verschillende kleine brandhaarden gevonden en er zijn 4 mensen gearresteerd. Eén van hen zou zeker met een slijpschijf aan het werk zijn geweest in zijn tuin en omdat het krukdroog was, vatte de begroeiing in zijn tuin onmiddellijk vuur. De sterke wind die er gisteren stond (8 Beaufort) wakkerde de vlammen snel aan en binnen het uur was het vuur uitgebreid over een grote oppervlakte. Ik zag vier blusbliegtuigen en 2 blushelikopters. Naar verluidt zouden er ook 13 brandweerwagens zijn uitgerukt.

Het probleem was dat de brandweermannen hun weg niet kenden in de buurt, want de woongebieden zijn niet gedocumenteerd. Een klassieke kwestie: het gaat om illegaal gebouwde woningen die bedreigd werden door de vlammen (sommige huizen zijn reeds in de as gelegd). Coördinatie tussen de blusploegen bleek er niet te zijn, omdat er geen reddingsplan was dat was goedgekeurd door een bevoegd (en verkozen) minister. Het is de ellende van Griekenland: er zijn geen procedures die mensen kunnen volgen. Alles moet steeds via iemand gaan die de verantwoordelijkheid draagt. Op dit moment is er eigenlijk niemand die verantwoordelijkheid kan nemen, want dat moet dus via de minster lopen.

Vandaag smeult het nog flink na in de buurt van Keratea. Ik zie de brandweerlieden vandaag niet naar de stembus trekken.

11 thoughts on “Blussen

  1. ik hoorde het op het belgische radionieuws…. en dacht meteen, een ongeluk komt nooit alleen…. (onvoorzichtigheid of kwaad opzet niet te nagesproken natuurlijk)

  2. Toch waarlijk een warboel :geen kadaster en dan wat met het bevolkingsregister? Adresveranderingen worden niet aangegeven ,overlijdens ook niet,enz,enz.
    Een duitste krant schreef :GR ist ein Hurenhaus!Foei,zo’n uitdrukking behoort tot de griekse woordenschat maar toch geen Duitsers,A.U.B.!!!
    Nu schijnt het ook dat de brandweer auto’s vertraging opliepen omdat ze geen brandstof hadden.
    Tussen de reportages van welk heethoofd,waar en wanneer gaat stemmen,de blusoperaties en klachten,krijgen we over en terug de exhaltatie van de voetbaloverwinning op Rusland.Opkikkers zijn nodig.

  3. nog eens αμα ο νταβαντζης ανησυχει, η πουτανα δεν κινδυνευει.

  4. Een reddingsplan laten goedkeuren door een minister is blijkbaar één probleem. Maar om de handtekeningen te verzamelen onder een document dat het licht op groen zet om Kreta vol te poten met windmolens heeft men het vuur uit de schoenen gelopen.Een ander departement OK , maar daar kan het blijkbaar wel.
    En als de brandweer zijn weg niet vindt kunnen ze misschien overschakelen op de digitale stafkaarten van Anavasi inplaats van de oude Duitse stafkaarten manueel aan te passen.
    Maar ja het zal wel een probleem zijn met de centen.

  5. wie weet de verschil tussen πλημμελημα en κακουργημα??

  6. @Tzimiz
    Het verschil is dat men bij het begaan van een misdrijf πλημμέλημα , verwezen wordt naar de rechtbank in eerste aanleg .
    En bij het begaan van een misdrijf κακούργημα verwezen wordt naar de correctionele rechtbank.
    Logische afgeleiding van de woorden πλημμελειοδικείο en κακουργειοδικείο.

  7. ok, het handelen van iemand die naar een brand zoals die van Keratea as gevolg heeft is een πλημμελημα. had dat niet een κακουργημα moeten zijn?

  8. @Tzimi,

    de straffen zijn veel zwaarder bij een kakourgima

    misdrijven worden in categorieen onderverdeeld, zoals vroeger op school:

    overtreding = 1 blz straf schrijven
    wanbedrijf (plimelima) = strafstudie
    misdaad (kakourgima) = van de school gestuurd

  9. Vermits die huizen illegaal gebouwd zijn en officieel niet bestaan, er waarschijnlijk dus ook geen grondbelasting op betaald werd, is het ook niet erg dat ze afbranden.
    Het bluswater niet waard.
    Iets helemaal anders: Gisterenavond keek ik op ARD naar een programma waar een Duitse bankdirecteur kwam klagen over de vele Grieks klanten die hun euro’s veilig kwamen stellen op een Duitse rekening, met vele überstunden voor het personeel als gevolg. Daarna werd het geld weer uitgeleend aan de Griekse staat. Toch ook niet echt een blijk van vertrouwen in het eigen vaderland, waar geen Griek bemoeienis van buitenaf duldt.

  10. ik heb het niet over huizen, er is bos en een brandweerman dood.
    ik had niet verwacht zulke reacties van jou, penimeni!!!
    @Hans zou zulke handelingen, dat 100 % voor een brand zorgen eigenlijk een misdaad moeten zijn?

  11. Tzimi,

    natuurlijk had ik het niet over de brandweerman, maar over de illegale optrekjes van mensen die zich van geen wet of reglementering iets aantrekken.
    Hoe zou ik zo’n persoonlijk drama voor iemand die zich inzet voor de gemeenschap kunnen geringschatten? Enkel respect en medeleven is hier op zijn plaats.
    Ik vraag me af of je in Griekenland een illegaal gebouw kan verzekeren tegen brand? Ik hoop van niet.
    Toch ook, wat een ezels. Op de Pelion mocht ik nog beleven dat een pope te midden van de droge olijfgaarden lustig een brandje stookte met tuinafval, aangewakkerd met een bus vuile olie en een koppel afgelopen autobanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *