Brandweerwagen voor Griekenland

De grootste plaag van Griekenland in de droge zomermaanden, zijn de verschillende bosbranden die het land regelmatig teisteren. Sinds een paar weken is het alweer van dat, maar gelukkig is de schade dit jaar voorlopig nog redelijk beperkt gebleven. Toch even afkloppen, want de zomer is nog lang.

Gevreesd wordt dat er dit jaar trouwens meer risico is op bosbranden, want er is te weinig volk aangeworven door de gemeentes om het struikgewas op te ruimen, en alle droge gewassen weg te halen uit de bossen. Dat is normaal gezien altijd seizoensarbeid maar door de maatregelen die door de trojka worden opgelegd, kunnen er geen mensen worden aangenomen.

De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat de trojka niet zegt dat er geen mensen mogen worden aangenomen om dit werk uit te oefenen. Het blijft de verantwoordelijkheid van de overheid om te beslissen waar ze haar personeel zal in zetten.

Niet alleen bij het voorkomen van branden zijn er problemen, maar uiteraard ook bij het blussen van de branden. Op het laatste moment zijn de aanwervingen bij de brandweer weliswaar goedgekeurd, maar voor het onderhoud van de blusvoertuigen (niet alleen de brandweerwagens, maar ook de blusvliegtuigen en de helikopters) is er niet altijd voldoende budget aanwezig. Voorlopig valt ook dat allemaal nog wel mee, maar hoe vaker de voertuigen zullen moeten worden ingezet, des te vaker zal er nood zijn aan herstellingen.

En op dat vlak komt er hulp uit onverwachte hoek: namelijk uit Nederland. Voor vele Grieken zitten de Nederlanders in hetzelfde kamp als de Duitsers, en zijn het vooral zij die Griekenland uit de euro willen omdat er voor Griekse luieriken geen plaats is in de eurozone. Maar laten we het daar vooral niet over hebben.

Mark Vos heeft namelijk een heel mooi initiatief op poten gezet: hij wil een brandweerwagen aan de Griekse brandweer schenken. De wagen zelf staat bijna helemaal op poten, maar het ding moet ook nog in Griekenland geraken en Mark heeft daar fondsen voor nodig. Hij heeft een groep opgericht op Facebook: https://www.facebook.com/FiretrucktoGreece die de bedoeling heeft om dat geld op te halen. Makkelijk is het niet, en natuurlijk kun je op Facebook wel makkelijk op de “like” knop drukken, maar daar houdt het engagement van velen ook wel op. Ik heb al gemerkt dat het een beetje frustrerend is voor Mark zelf.

Niet dat ik daarom hier een oproep wil doen: dat is niet de bedoeling van de blog. Maar indien u een facebook account heeft, neemt u dan eens een kijkje op de pagina van dit prachtige initiatief. Er kan niet genoeg ruchtbaarheid aan worden gegeven!

One thought on “Brandweerwagen voor Griekenland

  1. Bruno, dankjewel dat je de facebook pagina firetrucktogreece nog even hebt vermeld, ik zie nu pas dat je aandacht aan ons initiatief hebt besteed in je blog. Ik heb al een tijd nauwelijks of geen updates geplaatst op de pagina, dit mede door vermoeidheid ivm de afgelopen hectische periode. De huidige status mbt de brandweerwagen.. hij is weliswaar hier, echter ivm bureaucratie heeft hij nog geen griekse kentekenplaten en dus mogen we er nog niet mee rijden. Behalve dat, er is niet genoeg geld opgehaald en hierdoor kunnen wij de kosten om oa een watertank te plaatsen nog niet opbrengen. De griekse stichting is een feit maar we worden door de belastingdienst nergens mee gematst en worden belast alsof we een commerciele instantie zijn. Sterker nog, ze worden zelfs achterdochtig wanneer je een stichting opzet want niemand schijnt het te kunnen geloven dat iemand iets voor niets doet, maw.. de stichting zal wel worden gebruikt voor het witwassen van geld ofzo iets dergelijks.Het feit dat we geen subsidies ontvangen en we alles uit eigen zak betalen schijnt ook een verdachte zaak te zijn. Het einige wat we op dit moment kunnen doen mbt preventie is dmv patroulles, met mijn eigen jeep, de bossen op ymittos trachten te beschermen tegen brandstichting en de brandweerkorpsen te assisteren indien er brand uitbreekt. Ik hou nog steeds van griekenland maar het eeuwige gezeik van mensen over de corrupte overheid, buitenlandse conspiracies, etc schiet me langzaam maar zeker in het verkeerde keelgat..de overheid dwingt niemand om sigaretten uit de auto te schieten, de duizenden honden & katten op straat te dumpen, vuilnis te dumpen in de meest onherbergzame plekken in de bergen, etc. Helaas heb ik het hier niet over incidenten maar over dingen die aan de orde van de dag zijn. Desalniettemin zijn er natuurlijk ook hele gemotiveerde en onbaatzuchtige grieken die zich met hart en ziel inzetten voor het algemeen belang… het zijn er helaas bitter weinig en ik hoop dat de mensen hier ook eens de hand in eigen boezem kunnen steken ipv de beschuldigende vinger altijd naar de anderen te wijzen. Ik spreek nu niet als Nederlander maar gewoon als mens, ik voel me trouwens meer verbonden met griekenland dan met NL.. in voor en tegenspoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *