31 thoughts on “Griekse jongeren en de crisis

  1. Blijkbaar een Duitse productie (oeh-oeh, de Vijand!!)?

    Ziet er inderdaad heel veelbelovend uit, en ademt Griekenland meer uit dan het Kretezische promofilmpje, vind ik.

  2. ik vind dit helemaal niks. afgeborstelde en kitscherige pro-europese propaganda. “Europa” bestaat niet en wat er voor doorgaat stinkt naar riolen.

  3. hoor ik het goed??? van af 1:24 Greece must say Thanks to europe??Στα Ζωνιανα, εκαπνιζε ο παππους;;;

  4. JA,HOOR JE GOED @TZIMIS.DANK AAN EUROPA MET HUN LIBOR-RENTE ZWENDEL.BARCLAYS CS BELAZERDEN HET BANKENSYSTEEM AL IN 2007.LAAT SAMARAS OF NA HEM TSIPRAS NU TOCH GEWOON DE REKENING DAAR NEERLEGGEN WAAR DIE HOORT EN NIET OP DE DEURMAT VAN DE MODALE HARDWERKENDE GRIEK.

  5. ik denk dat de regisseur gewoon verschillende meningen aan bod wil laten komen. Maar dat wordt hoe langer hoe moeilijker in Griekenland. Alle schuld moet bij de Duitsers en Europa liggen – voor een genuanceerde opinie is minder en minder plaats… dat is jammer, want zo wordt tenminste een deel van het probleem gewoonweg genegeerd (het deel van het failliet van de Griekse samenleving, zoals een meneer het in het filmpje ook zegt). Er zal dan ook geen oplossing komen. Zelfs als Tsipras nu ‘de rekening op de mat gaat leggen’ en als die rekening betaald zou worden, is er zelfs geen begin van oplossing, zolang de helft van het probleem genegeerd wordt en iedereen Angela Merkel als de bron van alle kwaad ziet (nog niet zo lang geleden was dat GAP, en daarna zal wel weer iets anders komen, zolang we het zelf maar niet zijn). Die angst voor Europa lijkt mij volkomen irrationeel. Vooralsnog zijn de Grieken de grootste vijand van de Grieken.

  6. Er leeft hier in Griekenland bij velen nog het gevoel dat Europa goed is voor het land. Ze verkiezen vaak Brussel boven de lieden die het land bestieren vanuit het parlement op het Syntagmaplein. Hoe betrouwbaar dat Europa nog is, zal moeten blijken. Buiten de Griekse landsgrenzen is de Europese droom in ieder geval wel stilaan in rook aan het opgaan.

  7. λάγνοι για την ευρώπη ή νεκρολάγνοι;; μην παει το μυαλο σας στο Γερου-λαγνος. παει αυτος.

  8. Raar hoe iedereen zo’n kort filmpje met andere ogen bekijkt.
    Voor mij betekent de uitspraak “thank you Europe”, zoveel als bedankt Europa om ons met de neus op de feiten te drukken en ons de kans te geven waarde te hechten aan de belangrijke zaken.
    Bedankt om ons uit de ratrace te dwingen.
    Het is makkelijker iets moois te bouwen op braakland, dan een verrotte woning blijven op te lappen.
    En inderdaad Hans, Tsipras biedt geen oplossing door de openstaande rekening niet te betalen en daarna op oude voet door te gaan.

  9. Als je iemand(een land) een generatie lang drugs- (crediet-)verslaafd maakt en je stopt op een bepaald moment met het verstrekken van de overvloed aan opgedrongen drugs, dan heb je als verstrekker zorgplicht en kun je niet van de patiënt vragen zijn rehab te betalen.Al het door individuen gestolen geld terughalen en de rekening op nul zetten.Gewoon schoon opnieuw beginnen, met een voor het eerst sedert 1945 vrij volk.

    En kan iemand het hard maken dat Tsipras gewoon op de oude – post 1981 – voet van de foute PASOK/ND kliek door zou gaan?Ik vind dat nogal een aantijging!

  10. “bedankt Europa om ons met de neus op de feiten te drukken en ons de kans te geven waarde te hechten aan de belangrijke zaken”

    dat kun je niet menen?!?

    Europa is een hoer (en nog een smerige ook).

  11. Jaja Stijn,
    maar hoeren overleven bij de gratie van hun klanten, die vrijwillig op het raampje komen kloppen.
    En hoerenbezoek kost nu eenmaal geld. Heb je dat niet, dan komt de benenbrekende helper van de pooier op bezoek.

  12. Aleko,

    Ik heb nog nooit van een drugdealer gehoord die de ontwenningskuur van zijn klanten betaalt.
    Potje breken, potje betalen.
    Slaag je er in het “gestolen” geld terug te halen bij de “dieven”, laat dan iets weten.
    In heel Europa, ook het zogenaamd rijkere deel, betalen de burgers door oplopende inflatie, verdwenen pensioenfondsen e.d.
    De methode Tsipras is eigenlijk te wereldvreemd om er veel woorden aan vuil te maken.
    Natuurlijk is de boodschap “het is jullie fout niet, het zijn al die anderen” aanlokkelijk, maar genezing volgt pas na onderkenning van de ziekte.

  13. Ik zag het filmpje met dezelfde ogen als penimeni

  14. Aleko, je meent niet echt. Kom op. De mijn verwend grieken meosten in 30 jaren van tevreden mensen verwend van bling bling worden. Verslaafd, verwend. Ik ging met mijn familie naar Australïe voor 20 jaar geleden. Wi gingen allemaal hard werken en studeren daar. dan kwamen wij in Griekenland en de neefjes en nichtjes deden frapedaki halve dag en feest maken. Zij hadden smart phones, de auto, de eigen huisen. Hoe? daar denk je over na.Dat kan niet altijd goed gaan. Hoe kan alleen dat kopen ? Alles met kredieten, zonder de spaarvarken dat is niet normaal. En zo vele mensen doen dat. Wij houden van onze land, wij zijn Grieken maar grieken zijn slachtoffer van grieken in eerste plaats en niet alleen de slachtoffer van banksters of europa. grieken moet grow up en niet meer de kleine kindje spelen. Dan corruptie is tweede en ook geld wegegeven aan teveel aptenaren en politici. de dealers zijn grieks!

  15. Gisteren was de film te zien op 3SAT.
    In de bioscoop zal hij dus waarschijnlijk nooit komen, maar de kans is groot dat hij op andere zenders opduikt.

  16. Al kun je nooit precies de vergelijking maken, drugsdealers zijn wel strafbaar en hoe dan ook zijn de jongeren het minst schuldig en het meest slachtoffer.

  17. Die hooggeplaatste foefelaars zijn officieel ook wel strafbaar, maar net als de drugbarons blijven ze meestal ongestraft.

  18. jaja, en ierland, spanje, italië, portugal, … en wie weet welke landen binnenkort? allemaal frapedaki-drinkers? griekenland was één van de fragielste schakels, d’accord, maar breken zou het sowieso. zeggen dat griekenland aan de basis lag is je reinste flauwekul.

    wat er zo schandalig is:

    – de crisis is te wijten aan het roekeloze winstbejag van enkelen

    – de aanpak ervan is te wijten aan één van de smerigste politieke agenda’s ooit

    “austerity” is niet de oplossing in een periode van recessie. dan heb je groei nodig, en dat weten ze in Brussel ook wel. maar de methode is wel duivels handig om alle sociale rechten tot een absoluut minimum te reduceren. in die mate dat het misschien zelfs onomkeerbaar wordt.

  19. Stijn,

    Klopt allemaal wel wat je zegt, maar wat doe je er praktisch aan, revolutie??
    Daarvoor hebben de mensen het nog iets te goed.

    Groei betekent niet, nog meer geld injecteren om nog meer nutteloze producten op krediet te kopen of onverkoopbare huizen te bouwen.

    Aan de problemen werken lijkt echt wel te werken. Kijk maar naar Ierland dat terug tegen gunstige voorwaarden geld leent op de markten.

    Oplossing Tsipras is zoveel als tegen een alcoholicus zeggen: Je openstaande rekening bij de drankhandel moet je niet betalen. Aan de verslaving wordt niks gedaan en er wordt lustig doorgeboemeld.

  20. “wat doe je eraan?” weinig vrees ik. een organisatie uit de onderbuik van de maatschappij is zowat de enige hoop.

    zoals chomsky het ziet misschien? de financiële criminelen klemrijden en hun flauwekul niet langer slikken. organiseren, informeren, toeslaan. en masse. de rechten terug bij de mensen leggen. het doel niet langer consumptie laten zijn maar het stijgen van menselijk geluk. worker-owned bedrijven oprichten. collectieve iniatieven. afdwingen.

    maar niet als bange, ND-stemmende wezels het austerity-pad afwandelen in naam van de vrije markt, de afgrond in, tot alle hulpbronnen opgebruikt zijn, het klimaat ontregeld is en de wereld bestaat uit 99% lijfeigenen.

  21. De banken- en andere geldverstrekkers-maffia hebben decennia lang de miljarden in bakken over GR uitgestort om het volgens het Ponti-systeem met dikke winst linea recta terug te halen.Dit na afdracht van de courtage aan de bemiddelings-misdadigers,die hun land verkochtten voor wat schamele bootjes, villa’s en andere bling-bling.De gewone man moest het met wat frappé-kruimels doen.Nu is de Ponti-pyramide ingestort en proberen de te laat gestarte en dus achter het net vissende greedy geldwolven hun verloren geld bij de’kruimeldieven’ weg te schrapen dmv’ de vermaledijde ‘austerity’.No way José; dit gaat van ze leve niet lukken.Dus een soort revolutie:Dat stelletje Griekse dieven dat het grote geld pakte, hun binnen- en buitenlandse bezittingen ontnemen en/of het land uitjagen, of zo bang maken met een grote zuiveringsaktie/geldtribunaal, dat ze wegvluchten.
    En – met een Tsipras aan het hoofd – geen cent van die zogenaamde staatsschuld afbetalen of minimaal tien jaar renteloos opschorten.
    En de Grieken, voor hun deel van hun ‘schuld’, tien jaar terug naar de autarkie(met uitzondering van de gratis medicijnen)+ toerisme, geen enkele luxe of militaire import en als er wat overschiet wél export.Er is al een begin gemaakt naar nieuwe plattelandsgemeenschappen en een wegtrekken uit de grote steden.Dit dwingend opleggen. Met die grote landverhuizingen is al ruime ervaring opgedaan,het zit ze nog in de genen.

  22. Geen cent afbetalen?? Wie gaat nog olie willen leveren aan zo’n klant. Haal de ezel maar al van stal.
    Beter vind ik het land van de kerk gratis uit te lenen aan de bevolking. Ze moeten tenslotte hun plicht als gelovigen waar maken.
    Het beloofde hienamaals is misschien wel leuk, maar van het hiernumaals zijn we zeker.
    Geef de vrouwencoöperatieven ook wat extra zuurstof. Van de mannen is waarschijnlijk toch niet veel te verwachten, die zijn bezig de wereld te redden.
    Vreemd vind ik dat zoveel woede gericht wordt op Europa. Over de ware schuldigen: Goldman Sachs en de Griekse financiële specialisten die hun trucs niet doorzagen, hoor ik bijzonder weinig.

  23. Niet zo naïef @Pen: Europa = banken-venture consortia = Goldman Sachs = Lehman Brothers = Barclays c.s. = Libor/Euribor zwendel = Griekse financiële specialisten = Griekse politici = Griekse reders/leidinggevende families.
    Allemaal hun handen op de buik van de Mammon, zoals ik boven omschreef.Allemaal profiteurs.Ausradieren!

    Met de positie van de Grieks Orthodoxe kerk heb je volkomen gelijk, die vergat ik.

    Prima toch die ezels,die hielden immers millennia lang de maatschappij gaande Dan maar geen import-olie.
    Land zat om binnen de autarkie met biomassa-/brandstof te werken.Ook nog eens goed voor een groenere wereld.En ook nog maar de olie-reserves bij Cyprus van/uit de bodem schrapen.

    Ik verwacht heel veel van de nieuwe,van alle Europese-/Banken vuil schoongewassen,Griekse vrouwen én mannen.Ze kunnnen het echt:een nieuwe maatschappij.Eerst de demokratie uitgevonden in Ellada, nu het vervolg er op …,bedenk maar een mooie naam.

    En de NATO valt heus niet vanuit het Noorden of een Middellandse Zee haven Griekenland binnen om het land nog verder kaal te plukken en verder leeg te roven.

  24. Aleko,

    De befaamde Grieks uitvinding “democratie”, was wel beperkt tot een uitgelezen elite. Slaven en vrouwen hadden hierin geen stem en werden vrolijk uitgebuit.
    In de wereldgeschiedenis is de democratie ook maar een experiment als een ander.
    Naief?? Het is niet omdat je jezelf bedonderd weet en overtuigd bent van de ware schuldigen van de ravage, dat je zomaar je gelijk haalt. Zo werkt de wereld niet.
    Komt nog bij dat in Griekenland welhaast iedereen enkele boontjes te doppen lag aan de verkeerde kant van het oirbare. Bij elke verandering is het : win some, lose some

  25. And this is the website of the documentary. And in Ellinika! It has been broadcasted in Austria just this 4th of July. Would love to see it in Holland

  26. De film is te bekijken op 22 augustus op de Oostenrijkse tv-zender ORF 2 om 23:00

    Op satelliet te bekijken en waarschijnlijk ook via een livestream op het net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *