47

Zo veel bosbranden waren er gisteren in heel Griekenland, ondanks het feit dat de grootste hitte voorbij is en dat het eigenlijk niet eens zo heel hard waait. Maar het is niet verwonderlijk: bosbrande vermijden is vooral een kwestie van voorkomen, en daarvoor moet je mensen aan het werk zetten die de droge laaggewassen in en rond de bossen opruimen, omdat ze snel vuur vatten. Maar budget voor deze werkzaamheden is er niet. Ook het probleem van illegale stortplaatsen raakt niet opgelost en de Grieken blijken ook nog steeds niet te beseffen dat het echt geen goed idee is om papier, plastic en zo meer, niet op straat te gooien. Eergisteren ontstond er door zwerfvuil een brand op de middenberm van de autoweg langs de kust naar Glyfada. Vermoedelijk veroorzaakt door een hersenloze chauffeur die zijn sigaret uit de auto keilde.

Van de 47 branden gisteren, is die rond Patras het heftigst. Die woedt al een paar dagen en bedreigde zelfs even het universitair hospitaal een eindje buiten te stad. Er zijn alweer flink wat hectaren bos in de asse gelegd. Een dorp is ontruimd. Een bericht op het nieuws gisteren, sprak van een dorpsfeest in de buurt van Patras, een panigyri, terwijl de vlammen op de achtergond de bergflanken aan het likken waren. Grieken als een nero aan het dansen op de tonen van de klarina – het zegt iets over de mentaliteit.

Ook in Kissamos, ten westen van Chania op Kreta, is de situatie erg. Daar woedt ook al 3 dagen een brand die men maar niet onder controle krijgt. De schade aan het milieu, de troef van de streek, is enorm.

En in Keratea, ten zuidoosten van Athene, was het gisteren ook weer prijs. Tijdens het weekend van de laatste verkiezingen, woedde daar ook al een grote brand. Wat toen niet is afgebrand, is nu in de vlammen opgegaan. 5 huizen zijn in de as gelegd en een klooster is ontruimd. De brand blijkt, weer maar eens, aangestoken.

9 thoughts on “47

  1. De brand In Kíssamos woedde in Innachóri, vanaf Váthi westwaarts de heuvelrug op en erover, zo’n 12 km voor Elafoníssi. Het dorpje Pappadianá is ei zo na aan de vuurzee ontsnapt. Er is daar geen greintje groen meer te bespeuren, vlammen tot op een meter of 4-5 van de huizen. Een prefabwoning buiten het dorpje is afgebrand. Eenmaal de heuvelrug over ging het vuur richting Keramotí waar het in de loop van vandaag pas onder kontrole was. Vele honderden oude olijfbomen zijn in het toch al arme gebied afgebrand. De hele bergflank is zwartgeblakerd. Olijven, walnoten, kastanjes, graasland, bijenkorven, brandhout, alle flora, alles weg. Schapen en geiten hebben niets meer te eten. Heel Pappadianá heeft geen inkomen meer. En als het volgende winter hard regent spoelt de aarde ook nog weg.

  2. De cijfers die in de lokale online kranten staan spreken voor zich. In Kissamos een totaal van 2500 hectaren in de vlammen opgegaan.1000 hectaren bos,1000 hectaren weidegebied en 500 hectaren landbouw grond.Op een zeker moment was er sprake van een vuurfront 20 km breed.
    Er werden 70 brandweerlieden en 25 vrachtwagens ingezet en een blusheli.Deze heli was gestationeerd in Heraklion en volgens de berichten was die heli de gekende druppel op een hete plaat,er zijn dus serieuze fouten begaan met de inzit van die heli.
    Ook gaan er weer stemmen op die de besparing bij de brandweer hekelen.
    De verliezen die flupke vermeldt komen dan nog bovenop de ellendige financiele toestand in Griekenland.

  3. @jef, ik wil hier zeker niet met je gaan kissebissen en muggeziften, maar een stremma is 1000 vierkante meter, da’s een tiende van een hektare. En het vuurfront was eerder 2km breed.
    Onder de noemer bos valt in GR ook struikgewas, er is daar namelijk geen (bomen)bos en in dit geval is de ‘landbouwgrond’ olijfgaarden op vrij steile hellingen. Omdat het veel en zwaar werk is om op hellingen oogstnetten heen en weer te slepen laat men meestal de netten het hele jaar door onder de olijfbomen liggen. Die netten zijn van plastiek, en dat brand als de neten.
    25 Brandweerwagens, maar dat zijn niet allemaal blustrucks hoor, de personenwagens van de brandweerchefs zijn dienstauto’s en dus ook brandweerwagens.
    Desalniettemin is de schade aan de natuur zoals altijd weeral enorm, en zijn hele gezinnen hun inkomen kwijt.

  4. @flupke
    Je hebt gelijk hoor.Ik heb die cijfers ook maar van de website van Ta Nea, er zal dus iets mis zijn met die omrekeningen van stremma naar hektare etc.Het leek me sterk die 20 km , als ik het nu eens op de kaart bekijk. Van Kissamos in het noorden tot Pelekanos in het zuiden is een kleine 30 Km. Ik zal volgende keer eerst maaar eens de kaart bekijken.

  5. @jef, ik kom wekelijks door Váthi op ekskursie naar Elafoníssi en zie dan die hele helling. Morgen weer.

    Dit staat vandaag 23/7 in haniotika-nea.gr :
    Gisteren is in de Amárivallei in Réthymnon brand uitgebroken bij de dorpen Ag. Fotiní en Méronas. De wind waait het vuur naar Gerakári en Apóstoli. De helikopter uit Iráklio en twee Canadairs uit Athína helpen blussen met de brandweerkorpsen van Réthymno, Spíli, Vrýsses en Míres.

  6. @flupke
    Het artikel in Haniotika-nea heb ik ook juist gelezen, Ik volg dagelijk de nieuwsberichten op in de online kranten van Kreta, om op de hoogte te blijven van het lokale nieuws. De streek rond Gerakari is mij goed bekend, ik ben daar ieder voorjaar op zoek naar orchideeën.
    Off topic.
    Je schrijft dat je wekelijks op ekskursie bent daar op Kreta, woon je daar dan permanent? Ik vraag je dat omdat ik zelf een zes jaar geleden een woning heb gekocht in Kamares. De bedoeling is om daar permanent te gaan wonen als ik met pensioen ben.Dwz dit jaar nog , als alles goed verloopt verhuis ik in oktober naar Kreta.
    Mvg
    Jef

  7. @jef
    Off topic.
    Ik woon bijna 20 jaar in de buurt van Chania, en werk nu 14 jaar als gids.
    Welk Kamares bedoel je, dat op Rodhopou?
    Heb even op je naam geklikt. Leuk dat je hier orchideeën en andere planten fotografeert.
    Ik zal Bruno vragen je m’n mailadres te sturen.
    Groetjes,
    flupke

  8. @flupke
    Het is Kamares op Krete , gekend voor het E4 wandelpad naar de gelijknamige grot op de zuidflank van de Psiloritis.Dus in de provincie Heraklion, grondgebied gemeente Festos.
    Mvg
    Jef

  9. @jef
    Ow man, da’s al aardig ver van m’n bed in deze steeds strenger wordende krisistijden.
    Rodhopos is het voorlaatste schiereiland in het noordwesten v Kreta. Daarop is het mij dichtstbijzijnde dorpje Kamares.
    Heb verdorie wel even moeten zoeken om jouw Kamares te vinden, helemaal aan de zuidelijke madares vd Psiloriti. Je hebt het wel helemaal gevonden zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *