Naar de euro-exit?

De Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat het geen Grieks waardepapier meer zal aanvaarden als onderpand, om geld aan de Griekse banken te geven. Het is niet de eerste keer dat de ECB dit doet (u heeft misschien mijn tweet “For Greece, ECB = End Close, Beware” al zien voorbijkomen – daar staat het netjes in uitgelegd.

Dit keer wacht de ECB op het verdict van de troika om te zien in hoeverre Griekenland aan zijn verplichtingen is tegemoet gekomen. Als dat verdict negatief is, dan wordt verwacht dat de Griekse banken geen cash meer zullen kunnen ophalen, met als gevolg dat Griekenland dan wel vanzelf uit de eurozone zal worden gewurmd.

En waarom zou het verdict positief zijn? Er is nauwelijks wat gebeurd de voorbije maanden (behalve dan dat dezelfde bevolkingsgroepen steeds weer verder worden uitgeperst). De troika zal het feit dat er 2 verkiezingsslagen zijn geweest, heus niet als een verzachtende omstandigheid interpreteren. Democratische processen zijn niet bepaald aan haar besteed: er is een overeenkomst ondertekend en die moet worden opgevolgd, wat ook het resultaat van een democratische verkiezing mag zijn. Wolfgang Schäuble vindt dat zelf ook. Nu bestaat de nieuwe regering wel voor een groot deel uit mensen die hun handtekening onder de leenovereenkomsten hebben gezet, en dat zal ook wel meespelen.

Coalitiepartner Democratisch Links staat te roepen dat er geen nieuwe maatregelen mogen komen, maar dat is maar wat roepen in de woestijn. En dat privatiseren schijnt ook al niet goed te lukken, zoals ik gisteren al schreef. Ik wil daarmee zeker niet suggereren dat ik denk dat privatiseren een middel is om uit de crisis te geraken. Maar het is een deel van de leenovereenkomst waar Griekenland zich niet aan heeft gehouden, en het geduld van Europa raakt op, want het is niet het enige punt waar Griekenland zich niet aan de afspraken heeft gehouden.

Ondertussen zouden er hoopvolle berichten komen, zoals ex-president Clinton die nu bij Samaras op bezoek is om buitenlandse investeringen te bespreken. Allemaal nogal vaag, en meer dan een PR-oefening zal het weer niet zijn. Het is overigens geleden van 2000 dat Bill Clinton hier nog geweest was, toen luttele maanden nadien hij Belgrado had gebombardeerd – iets wat de Grieken nog altijd dwars zit.

En de Europese Investeringsbank gaat 1,44 miljard euro aan leningen in de Griekse KMO’s stoppen. In hoeverre dat goed nieuws is, weet ik niet. De Griekse overheid moet die KMO’s nog heel wat geld, achterstallige teruggave van belastingen bijvoorbeeld. Maar in plaats van dat terug te geven, worden de KMO’s nog zwaarder belast. Het is dan niet ondenkbaar dat die 1,44 miljard naar het betalen van taksen en belastingen zullen gaan.

Bovendien is het ook zo dat de Griekse banken nu van de Nationale Bank van Griekenland zullen moeten lenen, nu waardepapier niet in onderpand kan worden gegeven. Waar haalt de Bank van Griekenland dat geld vandaan? Van de hypotheekleningen en van leningen die KMO’s hebben aangegaan. Zie ik hier een cirkeltje van fondsen van en weer naar Europa? Echt een oplossing zie ik zeker niet.

De troika komt overmorgen en velen zitten hier al te bibberen. Minister van Financiën Yiannis Stournaras had gevraagd aan alle ministers om in hun sectoren mogelijke besparingsmaatregelen voor te stellen die toch wel in de miljoenen moesten lopen. Griekenland moet namelijk de komende 2 jaar nog 11,5 miljard euro besparingen maken. Bij de belastingbetalers kunnen ze die niet meer vinden, dus die moeten elders gevonden worden. De meeste ministers maakten een belabberd slecht huiswerk, voornamelijk omdat ze niet durfden in te gaan tegen gevestigde belangen. Stournaras weet dat en was woedend. Het huiswerk werd opnieuw gemaakt, maar de rekensommetjes zijn nog niet rond.

In ieder geval zal de troika hier wel ministers vinden. Dat was 2 jaar geleden wel anders, toen ze de eerste keer kwamen nadat Papandreou de deur voor hen had open gezet. De hele Papandreou-regering was toen doogemoedereerd op vakantie gegaan.

5 thoughts on “Naar de euro-exit?

  1. WEG MET DE EU EN DE EURO, TERUG NAAR DE EEG EN MINDER EUROPA,DIE ONS VEEL MEER WELVAART GEBRACHT HEBBEN EN VEEL MINDER ZICH NOG STEEDS OPSTAPELENDE BESTUURS-EN CONTRÔLELAGEN VAN DE MACHTSBELUSTE ZELOTEN.IEDEREEN IS DAN WEER VRIJ OM Z’N EIGEN TUINTJE SCHOON TE HOUDEN.MUNTDEVALUATIE ALS REGULERING EN SANERING, GEEN ARBEIDSDEVALUATIE.IK WAS ALLEEN MAAR VOOR TSIPRAS OM EEN BREEKIJZER TE ZETTEN IN HET EUROPA VAN NU OM HET ZO OPEN TE BREKEN.STAPJES TERUG NAAR DE E.E.G.,DE ENIGE EN ALLERBESTE OPLOSSING VOOR ONS ALLEMAAL.

    “Minder EU, meer EEG”

    “Blaast den Trompet der Nuance en houdt een Parade voor den Rationaliteit! Alexander Sassen van Elsloo komt in de Televaluta met een wel heel doordachte mening over de huidige situatie in de EU. Of de EU misschien alstublieft een paar stappen terug wil doen, want ze staan nu zo dicht in onze intieme democratische zone dat het ongemakkelijk wordt. Met een vicieuze cirkel tot gevolg: de EU wordt steeds ondemocratischer, de anti-EU sentimenten worden links (SP) en rechts (PVV) steeds extremer, de EU bestrijdt dat door nog ondemocratischer te worden, und so weiter. Alexander met de dubbele achternaam stelt: “mijn smeekbede is dan ook gericht aan de EU en haar supporters: laten we als het u belieft een paar stappen terug doen. Laten we weggaan van de EU en de euro en laten we gaan naar een uitgebreid EEG model waar samenwerking kan plaatsvinden tussen de Europese staten vanuit een soevereine basis. Hoe langer u en uw supporters doorgaan met het doordrukken van uw idealen, hoe kleiner de kans op een breed gedragen (realistische) oplossing. U en uw supporters zijn de enige partij bij machte dit te bewerkstelligen. De extreem rechtse en linkse elementen zijn ten slotte reactionair van aard, dus als u en uw supporters echt iets willen doen voor Europese vrede en welvaart: maak dan die stappen terug naar een EEG en normaliseer het politieke landschap in Europa.” Want, zoals Alexander ook al stelt: de EEG en de bijbehorende vrijhandelszone op basis van soevereine staten die met elkaar onderhandelen heeft veel meer welvaart gebracht dan de machtigere en duurdere EU met de eurozone. Bovendien behouden de lidstaten dan zeggenschap over hun eigen geld, politiek en samenleving en kunnen zwakkebroeders als Griekenland en Spanje de boel niet omtrekken. Soms is verandering niet nodig. Soms heb je een situatie die prima werkt en brengt ‘meer, groter, complexer’ juist een averechts effect. De EU is een machtsverslaafde geldjunk, terwijl Europa juist floreert met de rationele zakenman EEG. Dus EU, back the fuck off en geef ons de EEG terug.”

  2. -verenigd Europa ochie.
    -solidair Europa ochie.
    Zover staan we nu,anderen zullen volgen.We leven in een Europa waar het kapitaal de richting bepaald. Ik moet dit Europa niet. Inderdaad heeft zowel de Griekse politiek als de Griek met of zonder pet zware fouten gemaakt in het verleden. Iedereen wist dat er valse begrotingen werden overgemaakt aan Europa, Iedereen wist dat er gesjoemel was met Europees geld , iedereen wist dat je geld onder de tafel moest schuiven om iets te bekomen en iedereen weet dat de administraties omslachtig en niet efficient georganiseerd zijn. Wou je een job dan ging je bij nea democratia of pasok langs, wie het betaalde was niet hun zorg…
    De opgelegde maatregelen werden niet uitgevoerd en niemand binnen Europa geloofd nog in de wil van de Grieken om de afspraken na te komen. Solidariteit binnen Europa is onbestaande, het is ieder voor zichzelf…
    Griekenland terug naar de drachme…wil de laatste aub het licht doven want het zal niet mooi zijn om aan te zien.

  3. Volledig mee eens @Aleko – stop de “redding” van Griekenland, stop de EU. Het leidt nergens naar. Spanje en Italië volgen en heeft iemand eigenlijk wel door wat er in Portugal gebeurt?

  4. Wanneer in ons kleine België de meningsverschillen zo groot zijn dat een centrale regering enkel leidt tot ruziën en achterdocht, dan kan je één centraal geleid Europa wel vergeten.
    Dus misschien dan toch maar liever de korte pijn.
    Hoewel de gemaakte schulden blijven openstaan natuurlijk.
    Volgens mij is het ook een illusie te denken dat de snel verworven levensstandaard in zuiders Europa, het eerste decennium terug gehaald kan worden.
    Overigens, doormodderen zoals nu heeft ook geen zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *