Belastingvrijstellingen en belastingontduiking

Tot vorig jaar kon de Griek heel wat aftrekposten bij zijn belastingsaangifte inbrengen. Bonnetjes van de privédokter bijvoorbeeld, konden worden ingediend en je kreeg daar nog geld van de belastingen van terug.

Heel wat van die aftrekposten worden nu afgeschaft, omdat de Griekse overheid gewoon het geld niet meer heeft om belastingsplichtigen terug te betalen. Een aftrekpost die wordt opgeheven zijn de kosten die iemand maakt aan het onderhoud van zijn eerste woning. Dat gaat om loodgieterij, schilderwerken, vloerbetegeling en zo meer. Als iemand rekeningen in bracht bij zijn belastingsaangifte, kon hij rekenen op een flink korting. Dat is dus afgelopen.

En wat gaat daar het rechtstreekse gevolg van zijn? Dat niemand nog herstellingen aan zijn woonst zal laten uitvoeren met een bonnetje. Alles zal in het zwart gebeuren, en het zwartwerk in die sector tiert sowieso al welig, en is nog steeds niet onder controle. De enige maatregel die de overheid voorlopig heeft genomen, is dat de zelfstandigen een amnestie krijgen en dus een paar honderd (of misschien wel meer) euro moeten betalen om te vermijden dat hun boekhouding wordt uitgeplozen.

Dit is toch duidelijk paniekvoetbal? Griekenland krijgt het zwartwerk niet onder controle en doet ook heel weinig pogingen om het aan banden te leggen en in een paniekerige reactie om snel inkomsten te genereren, neemt het beslissingen die het zwartwerk alleen nog doet toenemen.

Is er dan niemand met een beetje gezond verstand bij die heren van de troika (ik heb mijn hoop al opgegeven dat je die gaat vinden in de Griekse regering)? Hebben ze na meer dan 2 jaar aanwezigheid in Griekenland nog steeds niet door hoe de zaken hier in mekaar zitten? Zijn het dan echt maar grijze muizen die totaal vervreemd zijn van de werkelijkheid en van limousine naar airconditioned ruimtes worden gevoerd om enkel naar spreadsheets en nummertjes te kijken? Ik weet het, het is een rhetorische vraag, maar dit soort maatregelen zijn dus wel gedoemd om te mislukken.

4 thoughts on “Belastingvrijstellingen en belastingontduiking

  1. Inderdaad, Bruno, de bouw ligt bijna helemaal stil en er zijn zelfs bouwvakkers die bereid zijn om voor 30 euro p/dag te werken, in het zwart als dat dan moet, want veel keuze hebben ze niet meer. Vorige winter hadden bouwvakkers al bij wijze van actie een muur gebouwd voor de ingang van de IKA in Chania om te protesteren tegen de gang van zaken. De meeste bouwvakkers geraken al lang niet meer aan het aantal verplichte werkdagen die ze nodig hebben om van sociale zekerheid te kunnen genieten.

  2. Helaas Bruno, ik vrees dat je de spijker op z’n kop slaat en dat je noch van de regering noch van het IMF enige verwachtingen kunt koesteren. Kun je me een land noemen waar het IMF heeft huisgehouden en het goed is gegaan met de bevolking? Heeft het IMF geleerd van wat het doet met Griekenland?, nee Spanje willen ze nu net zo ‘aanpakken’.
    Trouwens van de Griekse belastingambtenaar hoef je ook niets te verwachten, die zijn gek op zwart geld, ten minste dat vermoed ik.
    Dagblad Ta Nea kwam afgelopen maandag (30.07.2012) met een verontrustend artikel (van Maria Daliani, blz 10) waarin staat dat Grieken met miljoenen op hun Griekse bankrekening (inmiddels uiteraard weggesluist) aan de belastingambtenaar een inkomen voorlegden van nihil of nog minder.
    Sommige voorbeelden waren zelfs omcirkeld, zoals op de bank € 25.886.873,78 aangegeven inkomen bij de belastingen € 19.233,03.
    Wanneer er daadwerkelijk 3 jaar geleden begonnen was met een grondige reorganisatie van het staatsapparaat, waren al de huidige ‘paniekvoetbal’-bezuinigingen niet eens nodig geweest.

  3. Als ze de boekhouding van alle griekse zelfstandigen zouden gaan uit pluizen zullen ze werk hebben. Volgens recente cijfers zijn er in Griekenland 750.000 KMO’s, waarvan 80 procent eenmansbedrijven. Begin er maar aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *