Crisis dreigt in de gezondheidszorg

Dat het niet goed gaat met de Griekse openbare gezondheidszorg, is een open deur intrappen. De voorbije maanden hebben we al stakingen gehad van apothekers die geen geneesmiddelen meer gaven op krediet (omdat de ziekenfondsen hen nog steeds niet hadden terugbetaald), en we hebben ook gezien dat langdurig werklozen geen recht meer hebben op openbare gezondheidszorg. Van zodra hun werkloosheidsuitkering na 12 maanden wordt stopgezet, hebben ze geen ziekteverzekering meer.

Het dreigt nu nog erger te worden. Het nieuwe overkoepelende ziekenfonds EOPYY heeft artsen die bij het fonds zijn aangesloten, als sinds januari dit jaar niet meer betaald. De overheid staat voor ongeveer 230 miljoen euro bij hen in schuld. Die artsen weigeren nu nog verder patiënten te behandelen als EOPYY deze achterstallige betalingen tot 20 augustus niet betaalt. 20 augustus is om andere redenen ook een cruciale dag zoals ik hier al had geschreven (hoewel de ECB geld gaat lenen aan Griekenland, zodat het land die ECB kan terugbetalen), maar dat is een ander verhaal. In ieder geval willen de dokters tegen die datum ofwel worden terugbetaald, ofwel een schriftelijke verklaring hebben van de overheid dat ze zullen worden uitbetaald. Als er uiterlijk tegen 2 september geen definitieve oplossing is, dan zullen de dokters niet langer meer voor EOPYY werken, maar de volle pot vragen aan de patiënten, die alweer de dupe zijn van de geschiedenis.

In hun verklaring drukken de dokters ook nog hun bezorgdheid uit over de eis van de troika dat er nog eens voor 1,2 miljard euro moet worden bespaard in de gezondheidszorg, waarvan 800 miljoen euro bij EOPYY alleen.

7 thoughts on “Crisis dreigt in de gezondheidszorg

  1. Bruno,

    Klopt het dat in het verleden alle medicijnen gratis verstrekt werden in Griekenland?
    Ik hoor nu hetzelfde vertellen over Spanje.
    Indien dit waar is, dan is toch maar weer eens het bewijs dat de overheid te gul was. Wanneer je bekijkt hoeveel medicijnen je in België kosten en wij hebben dan nog de naam een prima uitgebouwd systeem te hebben.
    De verleidingen van de farma-industrie moeten onder een “gratis voor de patient systeem” erg groot zijn voor de artsen.
    Ik wil natuurlijk niet stellen dat gratis zorg verkeerd is, maar gewoonlijk leidt dit tot weinig appreciatie en overconsumptie.
    Hoewel het remgeld in België mij al een flinke duit gekost heeft, vind ik dit toch zinvol.
    In het verleden viel het mij ook op hoeveel apothekers er zijn in Griekenland.

  2. Inderdaad @penimeni, als je aangesloten was bij een ziekenkas, dan waren bepaalde medicijnen gratis (niet alle, voor sommige moest je remgeld betalen), indien je ze met een doktersvoorschrift ging halen. Dokters schreven wel heel erg vlijtig voor in Griekenland, en dat systeem werd niet gecontroleerd. Nu probeert men dat systeem te informatiseren, zodat men het voorschrijfgedrag van de dokters beter kan volgen.

    En er zijn inderdaad veel apothekers hier. In een straal van 100 meter rond mijn huis alleen al 12. Er is dan ook geen vestigingswet in Griekenland.

  3. Wat mij opvalt bij Griekse kennissen is dat bij het minste of geringste verkoudheidje of griepje er antibiotica wordt geslikt.
    Op die manier kun je veel apotheken draaiend houden.

  4. Absoluut @Pieter, ik zie hier iedereen constant naar medicijnen grijpen en bij het minste kwaaltje moet het antibiotica zijn. Als de dokter dat niet wil voorschrijven, stappen ze naar een andere dokter die dat wel wil. Enige opvoeding inzake antibiotica zou hier geen kwaad kunnen.

  5. Antibiotica is zelfs zonder recept verkrijgbaar. Heel vreemd als je daarna de bijsluiter leest waarop staat: alleen op doktersrecept verkrijgbaar! Niks kan mij in dit land meer doen verbazen. Zo ook niet om langdurige werklozen na hun uitkering van 12 mnd de ziekteverzekering te beeindigen. Het wordt allemaal nog veel erger, vrees ik.

  6. @Sylvia,ik heb m’n (griekse) schoonzus uit NY op bezoek en die valt ervan achterover hoe gemakkelijk men hier aan medicatie kan komen zonder voorschrift.Onmogelijk in de USA want artsen schrijven een bepaald aantal pillen voor en onmogelijk er meer aan te kopen want alles staat geregistreerd.(Daar hebben ze waarschijnlijk ook veel achterpoortjes maar schoonzus is daar TE braaf voor:)
    Dan nog wat,bij sommige artsen hier krijg je stapels erg dure medicatie voorgeschreven en bij anderen kom je er waarlijk erg goedkoop vanaf (afhankelijk van het patent)maar wat me opgevallen is :veel medicijnen zijn goedkoper geworden,tot 1/3de van de prijs.
    In elk geval is de gezondheid nog maar eens eens een organisatie waar geen controle op bestaat zoals bij al de rest in dit land.Dagelijks komen er meer wantoestanden aan het licht.

  7. ελα τωρα με τα αμερικανακια.die vallen achter over als je ze vertelt dat je ziek kan melden en ziek thuis kan zitten of dat je verlof krijgt als je zwanger ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *