De nieuwe maatregelen

Er is al maandenlang over gesproken: Griekenland moet 11,5 miljard euro besparen de komende twee jaren. Nu de inkomsten blijken tegen te vallen (wat een verrassing), zou dat bedrag wel eens kunnen oplopen tot 13,5 miljard en sommigen maken nu al gewag van 18 miljard. Het is aan de Griekse regering om dat geld te vinden en nu er drie partijen in de regering zitten, duurt dat wat langer dan normaal, want elke regeringspartij heeft zijn groepen die ze wil beschermen.

Maar gisteren zouden ze er dan toch zijn uit gekomen. Minister van Financiën Stournaras liet optekenen dat “als je 11,5 miljard moet besparen, dat je dan overal moet gaan in snijden”. Voor alle duidelijkheid: officieel is er nog niets verklaard, maar we zien al welke richting de nieuwe besparingen uit gaan. De troika had al gezegd dat ze geen “horizontale” maatregelen (evenveel besparen in alle lagen van de bevolking) meer wilde, zoals de voorbije jaren zijn genomen. Hoe meelevend van die troika: bij vele mensen is geen cent meer te halen.

In ieder geval weten we al zeker dat de 13de en 14de maand nu volledig zal worden afgeschaft in de openbare sector en wellicht ook in de pensioenen. Ook de politie en het leger ontsnappen niet aan besparingen, maar voorlopig blijven mensen die “het nationale belang” verdedigen buiten schot. Zo zullen bijvoorbeeld gevechtspiloten niets inleveren, maar gewone soldaten dan weer wel. Politieagenten die papierwerk verrichten en simpele bewakingsopdrachten uitvoeren, zien hun loon ook dalen, maar de oproerpolitie blijft buiten schot. Begrijpelijk, want die gaan vanaf half september zeker weer meer werk hebben (let op mijn woorden).

Tenslotte zouden ook maatregelen worden genomen om de belastingontduiking tegen te gaan, want daar zou het meeste geld kunnen worden gevonden. Er is een nieuw voorstel om belastingen te innen, dat op het Amerikaanse model is geinspireerd. Alle uitgaven die een gezin/persoon maakt, kunnen worden aangegeven, door middel van bonnetjes (niet tot een bepaald bedrag, zoals nu het geval is). Die kunnen dan volledig van de belastingen worden afgetrokken. Een dergelijk voorstel zal er in ieder geval voor zorgen dat iedereen altijd overal een bonnetje vraagt, dus toestanden zoals in Hydra kunnen daarmee misschien worden vermeden.

Speciale toelagen zullen ook worden afgeschaft en het is niet ondenkbaar dat ook werklozen nog zullen moeten inleveren. Natuurlijk is dit nog maar het eerste stadium. De voorstellen moeten worden voorgelegd aan de troika. Die komt op 7 september naar Athene en zal zich over deze maatregelen buigen op 8 september. Als ze niet akkoord gaat, moet het huiswerk overgedaan worden.

En dan gaan de maatregelen door het parlement moeten worden gesluisd. Maar het is nog niet duidelijk of 151 parlementsleden bereid zullen worden gevonden om voor deze besparingen te stemmen. Binnen de regering zijn er al 2 ministers die hebben laten weten dat ze zich niet kunnen vinden in de voorstellen zoals die nu op tafel liggen. Er staan ons spannende weken te wachten in september en oktober.

15 thoughts on “De nieuwe maatregelen

  1. @Bruno, het is een zich steeds verder ontrollend drama, daar bij jullie, ik huiver.Is je laatste zinnetje(Er staan ons…)bedoeld als een soort supersarcasme?Na het vreselijke voorafgaande had het op mij een “jongensboek-achtig effect”, en ik schoot onwillekeurig in een lach.

    Overigens zijn het natuurlijk allemaal maar heilloze plannen, welke menselijk gezien onverwezenlijkbaar zullen blijken te zijn.

  2. βαζελινη;;;

  3. Leg alsjeblieft uit @tzimis.Wat bedoel je in je diepe griekse humor met “vaseline?”.Je gaat me weer eens even te hoog.

  4. ze worden verneukt op griekse wijze Aleko, en zonder glijmiddel.
    de enige matten die worden genomen zijn om de kist te maken om de volk te begraven.

  5. @Tzimis.Yes I see. Wij gebruikten altijd Cold Cream of Nivea.

  6. Moet het toch xoris vaselini zijn Tzimi?

  7. gevechtspiloten, die moet je natuurlijk sparen. over prioriteiten gesproken…

  8. gevechtspiloten zou niet eens nodig zijn maar het is wel gek dat iemand die in de vouli glaasjes water rond brengt meer verdient dan een pilot van een canadair die oud en gamal is en zijn leven risceert om bosbranden te blussen .

  9. Enig idee @Tzimi wat zo’n Canadair piloot verdient want waarlijk,dat zijn helden en onderlegd want als je hun vluchten volgt,dan sta je bijna in verbijstering van de krachttoeren die ze uitvoeren.

  10. 4.500.000 mensen hebben gekozen voor de winnende partij. laat ze zelf kiezen mét of zónder vaselini…

  11. Jenny vergelijkbaar met de werk wat ze doen minder dan al die lamogia die in de vouli werken,
    Μητσους, van de 10 mln ingeschreven hebben maar 3 mln stemmen gegaan naar de regerende partijen.

  12. aub niet op de vaselini blijven steken, Loverdos heeft een andere idee die had al lang bekent gemaakt, δεν υπαρχει σαλιο!!ουτε για φτυσιμο ουτε για το αλλο.

  13. @Tzimis.Nog even iets preciezer:van de 6.155.665 geldig uitgebrachte stemmen gaven 2.966.582 mensen hun vertrouwen aan de huidige regerende 3 partijen.

  14. dat is waar, ik dacht ik rond het ,zo als wij in gr zeggen een paar duizenten malakes pano kato wat maakt het uit??

  15. Het ziet er naar uit dat alle pensioenen in Griekenland langzaam aan op één hoogte worden getrokken, misschien twee, één van 400 euro en één van 600 euro. En daarover zal je dan nog belasting moeten betalen. Een totaal falen van regering, IMF en iedereen die zich met dit probleem bemoeid heeft tot nu toe.
    Als Griekenland in 2009 naar de drachme was teruggekeerd dan waren ze nu al bezig om weer overeind te krabbelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *