Neen van beide kanten

Ze zijn hier al een paar dagen, de diep gehate leden van de trojka, en sinds hun aankomst is er niet bepaald weinig vooruitgang geboekt met de onderhandelingen over de besparingsmaatregelen die Griekenland moet nemen de komende twee jaren.

11,7 miljard euro is het bedrag dat moet worden gevonden, wordt ons gezegd. Het wordt alsmaar moeilijker om dat te vinden op de klassieke manieren, want de bevolkingsgroepen waarje makkelijk geld kunt vinden, zitten op het tandvlees. Bij die groepen is echt niets meer te halen.

Toch had de regering Samaras voorstellen klaar voor besparingsmaatregelen, maar een deel daarvan werden meteen afgewezen door de trojka. Wellicht omdat ze twijfelen of die voorstellen haalbaar zijn; d.w.z. of het geld inderdaad daar kan worden gevonden waar de Griekse regering denkt het te vinden. Belangrijkse twistappel: ontslagen in de openbare sector. De overheid had een nieuw voorstel tot arbeidsreserve opgesteld: mensen die weldra op pensioen zouden gaan, zitten in een soort van arbeidsreserve met vermindering van loon. De trojka wil dat niet: de ambtenaren moeten worden ontslagen. Klein probleempje: de Griekse grondwet laat dat niet toe.

En dus kwamen er tegenvoorstellen van de trojka die niet alleen Griekenland deden verstommen, maar ook heel wat mensen in de rest van Europa. De pensioenleeftijd moet worden opgetrokken van 65 jaar tot 67 jaar, er moet een werkdag van 13 uur komen en een werkweek van 6 dagen. De werkgeversbijdrage aan de sociale zekerheid moet naar beneden en de bijdrage van de werknemer moet naar boven. Neoliberaler dan dit kun je het niet maken. Het klinkt als waanzin om de werkweek te verlengen in een land waar nog maar een goeie 30% van de bevolking werk heeft. Hier is geen interesse in het oplossen van een structureel probleem. Hier wil men geld uit een volk persen, en nog zo snel mogelijk ook. Zo komt het zeker over.

In de praktijk zijn er al heel wat mensen die 13 uur per dag werken (vergeet niet dat de Grieken het meeste uren per week presteren in de Eurozone) en zeker in het toerisme werken mensen 7 dagen per week, maanden aan een stuk (officieus dan, want officieel mag dat niet).

Gisteren zaten de drie coalitiepartners samen om zich over die tegenvoorstellen van de trojka te buigen. En geruchten (want er werden geen verklaringen afgelegd) willen dat ze het niet eens zijn over de ontslagen in de openbare sector (wat geen verrassing mag worden genoemd) en dat ze het ook niet zien zitten om de werkweek langer te maken. Er moet dus verder worden onderhandeld.

En dat is balanceren op een slappe koord. Als de regering de tegenvoorstellen aanneemt, dan komt er zeker heftige reactie. Nu zijn er al beroepsgroepen die beginnen te staken. Met velen zijn ze nog niet, want als je staakt word je niet uitbetaald, en stakingskassen zijn er niet. Dus zijn er mensen die liever niet staken want ze kunnen het financieel niet aan.

En als de tegenvoorstellen niet worden aangenomen, dan komt de volgende schijf van de noodlening er misschien niet (er is nu al sprake dat die hoe dan ook niet voor november zal worden uitbetaald). We zullen dat wellicht pas binnen een maand allemaal weten: op 8 oktober is er de Eurogroep en op 18 oktober de Europese top. Gaan we daar weer holle frasen te horen krijgen en verder strompelen, of gaat er eindelijk een beslissing worden genomen?

16 thoughts on “Neen van beide kanten

  1. Mag men volgens het wetsboek geen ambtenaar ontslagen of DURVEN ze het niet? De openbare sector kost enorm veel geld en is allesbehalve effectief.Iedereen is bang zich voor om het even wat naar de officiele diensten te wenden want het is en straatje zonder einde.
    En nu krijgen we dagelijks op scherm welke verspillingen er gebeurd zijn,bv perfect uitgeruste hospitalen die leeg staan,duur materiaal dat ligt te verkwijnen,idem met scholen en andere openbare bouwwerken.
    De overheid zelf blijft weer imuun tegen besparingen en de kloof rijk-arm wordt voortdurend groter en dieper.
    Er moest een crisis komen om de onbekwaamheid van de regeringen aan de kaak te stellen.Alles is ordeloos,niets juist gepland,alles snel afgewerkt en zo duur mogelijk om te kunnen frauderen.
    En nu beboeten ze tavernisten die geen kastickets geven maar wat met die heerschappen die hoge bedragen wegmoffelen? Ze rapen nu kruimels bij mekaar maar laten de dikke boterhammen links liggen.

  2. Ik heb gisteren nog een interessante theorie gehoord: dat er geen knopen doorgehakt worden voor de verkiezingen in de VS achter de rug zijn, dit om algehele malaise te voorkomen indien ……*

    *zelf in te vullen

  3. Ik woon op Kreta en moet regelmatig op IKA en andere belasting kantoren zijn. Het valt mij op dat ik zowel op het IKA kantoor en het belasting kantoor na 13:00 niet meer terecht kan omdat ze dan gesloten zijn. Wordt dit gezien als een 8 urige werkdag voor de werknemers aldaar?

  4. Het drama in Griekenland is de voorloper van Portugal, Spanje, Italië en de rest die zal volgen. Tentijde van de invasie in Irak was er sprake van een “nieuwe wereldorde” en nu vrees ik dat Eruopa aan de beurt is: in de ogen van de hoge pieten leven we te lang, te goed en te mooi. Dus maar terug naar de jaren 50, van de grote stakingen en de mensen doen werken van zon tot zon, van maandag tot en met zaterdag, straks nemen ze ook nog de betaalde vakantie af, enzz en dit allemaal met lager salaris, pensioen en sociale welstand.
    Ik heb ook ergens gelezen dat de beslissingen pas zullen komen na de verkiezingen in VS en zelfs in Duitsland. Waarschijnlijk overdrijf ik, maar ik denk dat de 3de wereldoorlog begonnen is maar dan zonder wapens, bommen en doden ……

  5. Bruno, die theorie komt niet alleen van die man. Ik woon in Spanje en hier wordt dat ook al een tijdje gezegd. Meer nog niet alleen zouden ze wachten op de uitslag van de verkiezingen in US, maar zou ook iets te maken hebben met wachten op de herkiezing van Merkel …

  6. Bruno, bedankt voor die link. Ik ben er eens gaan kijken en heb dan ook door geklikt andere artikels van Yiannis Varoufakis een heel pak leesvoer. Ook zijn tekst over de The Global Minotaur vind ik wel de moeite om eens bij stil te staan. Die tekst is ook in het nederlands te vinden op http://sargasso.nl/archief/2012/07/23/yanis-varoufakis-the-global-minotaur/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed
    Met zijn woorden ” Wall Street is de Minotaurus van onze tijd.” slaat hij de spijker op de kop.

  7. Je weet hoe ik over Varoufakis denk (He rules). maar Mimis spreek dezelfde al heel lang. ok , hij moet ook Pasok verdedigen en de linkse beweging in griekenland ,dus daar gaat het fout, want je kan niet het krom recht spreken. en Mimis bleef wat langer bezig met de vraag, Που το παει η αριστερα.
    ze zou een aardige troika kunnen zijn, Varoufakis-Androulakis-Kazakis, gek genoeg klinkt allemal Kretaans.

  8. @Bruno + Tzimis.Jullie weten wel hoe lang ik Varoufakis hoog heb.Ik vond het alleen toch moeilijk te vernemen dat hij met vrouw en kinderen naar de USA emigreert of zels al onderweg is.Hij wordt hoofdekonoom bij een of andere fabriek + een gastdocentschap aan een universiteit.Zijn kunstzinnige vrouw denkt meer emplooi voor haar kunstuitingen te krijgen.
    Ik begrijp het wel.Als hij maar blijft schrijven,zoals hij schrijft.

  9. While these lines are being written, my wife and I are preparing for our move to America; in effect, postmodern refugees from our hideous crisis. A job offer as chief economist for a video game company, and a visiting professorship at University of Texas, at Austin, plus an opportunity for my artist wife to work and exhibit in the West Coast, offered us escape pods from the misery of Greece, indeed from Europe’s inanity.

  10. Het is toch hoop ik duidelijk dat mijn laatste post de woorden van Varoufakis waren?

  11. het zit anders. als het klopt, hij is gescheiden en vrouw met kind woont in Australië. met welke baan ook in Griekenland kan hij ze niet ondersteunen. en ergens heeft hij gepubliceerd alles wat hij tegen is gekomen qua bureaucratie en mentaliteit op de griekse universiteiten waar hij les gaaf. dat hij weg is, is begrijpelijk. en dat zeg ik hopelijk niet omdat ik ook weg ben.
    vergeet niet , er zijn meer dan 10 mln grieken in het buitenland, wat dacht je , vinden ze het leuk?? deze geks van een moeder hoe dan ook , en hoe slecht is voor haar kinderen, is ons moeder.
    off topic , de gerucht dat bij een instelling van Soros werkt, geloof ik niet.

  12. ik kende hem helemaal niet, todat ik het Griekse nieuws op CNN begon te volgen, waar hij heel vaak aan het woord komt. Ik weet nog dat mijn vrouw en ik verbaasd stonden dat die man bij ons weten nooit in de Griekse media aan bod kwam.

    CFO voor een video game company is natuurlijk wel zo ‘rauw-kapitalistisch’ als er is… Leuk dat als ‘postmodern refugees’ te verwoorden, maar dat is het natuurlijk niet.

  13. και κουλουρια, αντε χοτ ντογκς να πουλαγε , το ιδιο ειναι. εφυγε και το γιατι περαμενει το ιδιο.

  14. θα κατηγορηθεις ως Αιμιλιος Λιατσος!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *