Huisbrandolie

Vandaag is het 15 oktober, en dat is in Griekenland de dag dat officieel huisbrandolie mag worden geleverd. Wij zelf hadden vorige winter geen huisbrandolie ingeslagen bij ons in het flatgebouw, want veel van de gepensioneerde bewoners hadden er geen geld voor. Maar vorig jaar kostte de huisbrandolie iets minder dan 1 euro per liter.

Dit jaar had de Griekse overheid het briljante idee om meer belastingen te heffen op huisbrandolie, om op die manier meer geld in de Griekse schatkist te krijgen. 1,40 euro zal de huisbrandolie deze winter kosten.

Vorige week heeft er 1 gebouw (één) in Thessaloniki huisbrandolie besteld bij een leverancier. In de tweede grootste stad van Griekenland is de winter altijd wat strenger dan in Athene. Hier is het nog steeds 30 graden: de zomer lijkt maar niet over te gaan, want natuurlijk best wel prettig is, maar ooit zal het hier wel kouder worden. En zal er een verwarming aan moeten.

Maar in Athene heeft nog geen hond een bestelling geplaatst. Er is gewoon geen geld voor verwarming. Mensen betalen nog steeds hun belastingen in schijven af, en betalen elke 2 maanden de “”charatsi” bij de elektriciteitsrekening, die trouwens ook al enorm de hoogte is ingegaan.

De leveranciers voelen de bui al hangen en willen samen zitten met minister van Financiën. Ze eisen dat de speciale taks op huisbrandolie wordt afgeschaft, anders vrezen ze dat ze nauwelijks iets zullen verkopen deze winter. En ze dreigen met een embargo op de markt als hun eisen niet worden ingewilligd. Nog een front waarmee de overheid te maken zal krijgen.

Ondertussen kijkt iedereen uit om houtkacheltjes te plaatsen. Het nieuwe toverwoord in Griekenland is trouwens “pellet” – een brandstof van hernieuwbare energiebronnen, zoals het afval van olijfpersen. Aardgas was een alternatief, maar ondertussen heeft de overheid de taksen daarop even hoog gezet als op huisbrandolie. Je moet echt geen econoom zijn om in te zien dat het vooropgesteld bedrag aan taksen absoluut niet zal kunnen worden geïnd.

Grieken zullen kou lijden deze winter, zullen andere manier vinden om zich te verwarmen en zullen massaal ’s nachts aan de illegale houtkap gaan.

5 thoughts on “Huisbrandolie

  1. De illegale houtkap is ook een groot probleem in Kreta, boswachters patrouilleren voortdurend en vrachtwagens richting Athene worden gecontroleerd in de haven. Daarnaast is er ook een probleem met de stropers, de jacht is officieel geopend maar dit jaar blijft er voor de jagers met vergunning niet veel over…

    Hier in Kreta is ‘pirinidi’ meer populair trouwens dan ‘pellet’, het is de biobrandstof gemaakt van de pitten van olijven.

  2. brandhout wordt hier verkocht voor 22 cent/kg, ie meer dan een Euro voor 5 kilo brandhout… was dat twee jaar geleden niet 11 cent/kilo?

  3. Mijn man heeft een ton hout in gedaan voor 135Eur en heeft er snel nog eentje bijbesteld voor 140.
    Overal dagen er houtopslagplaatsen op.
    Een vriend in Beograd zei verleden jaar al dat men daar ’s nachts de bomen in de parken omhakt.Daar kunnen we ons ook aan verwachten.

  4. Er wordt al hout op grote schaal Griekenland binnengesmokkeld. Griekse smokkelaars verdienen er goed aan: ze kopen het hout voor een prikje op in Bulgarije en FYROM (en wellicht dus ook Servië) en maakt het Grieks hout, waardoor ze er meer kunnen voor vragen. Oude truuk die wordt uitgehaald met een andere grondstof, dit keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.