Censuur

Sinds gisteren zendt de Griekse openbare zender NET de Britse serie Downton Abbey uit. Een serie die heel wat positieve kritieken heeft gekregen. En NET is trots, de reeks werd wekenlang aangekondigd.

Gisteren dus de eerste aflevering. En voor mensen die de reeks kennen, leek het dat de episode iets korter was dan normaal. Inderdaad, want er is een scène waarin twee mannen elkaar innig kussen, en die was gisteren niet te zien.

Nu kunt u misschien denken dat het toch niet echt nieuws is, maar in een land waar een neo-fascistische beweging een regisseur van een toneelstuk dat over homofilie gaat, met de dood mag bedreigen zonder dat de overheid daar tegen optreedt, is het dat toch wel.

17 thoughts on “Censuur

  1. Emilios toch, hij zit bij de hoofd van ERT.

  2. Dezelfde die beslist dat Elly Stai misschien wat te kritisch is en naar een praatprogramma na middernacht mag opdraven?

  3. dat vind ik eigenlijk veel erger dan veel ander ‘nieuws’… het toont ook aan dat Aleko gelijk had met cijn citaat gisteren; maar verder bewijst het natuurlijk ook nogmaals de kwezeligheid van veel Grieken, die alles zouden doen en iedereen zouden likken zolang het maar een voordeel oplevert of hen uit de problemen houdt – ‘een land van obers’ heeft een vriend het wel eens genoemd…

  4. Enkele jaren geleden werd in Frankrijk een lesbische kusscène weggecensureerd uit de (volwassenen!) stripreeks Largo Winch.
    Is dat misschien een teken van amerikanisering? De VS is de grootste pornoproducent ter wereld, maar tegelijk is het land te klein als er (per ongeluk?) een tepel van een zangeres in beeld komt…

  5. ik moest even lachen met de reactie van Bertinos. jaren geleden oma kocht voor onze jongens een strip boek van de afgedankte van de bibliotheek . de titel was interessant ging over Columbus. alleen de strip was van Milo Manara, dus de jongens hebben toevallig op tijd kennis gemaakt met papa zijn geliefde tekenaar.
    als wij toch straks uit se euro zijn kunnen wij ook uit de Eu gaan en samen met Iran een bond sluiten.

  6. 🙂 Dan is Largo Winch nog wel (heel) braaf hoor, maar dat soort strips zijn eerder filmscenario’s dan “Jommekesboeken”, en een aantal worden ook effectief verfilmd (Meesters van de Gerst/Les Steenfort, De Havik/L’épervier, enz.).

  7. Iedere avond tijdens het weerpraatje zo’n half naakte muts met silicone borsten die uit haar truitje knallen mag dan weer wel.

  8. En ondertussen werd de kus tot in de treure toe op TV vertoont tijdens de roddelprogramma’s ‘s middags. Dubbele standards.

  9. het blijkt nu zo te zijn dat NET de scene preventief had verwijderd, omdat MEGA enkele jaren geleden een boete van 100.000 Euro had opgelopen voor het tonen van een homo-kus in prime time. Blijkbaar mag het pas na 11 uur…

  10. hij is toch op de roddelprogrammas te zien?? πως το λεμε αυτο;; υποκρισια;;ηληθιοτητα;;

  11. De ESR, de raad die moet toezien op de welvoeglijkheid van de televisieprogramma’s, had er anders geen enkel probleem mee dat het Griekse volk honderden keren te zien kreeg hoe dat neonazi-tuig een vrouw een paar rake klappen geeft. De Griekse jeugd vindt het allemaal prima – mooi prototype.
    Maar mannen kussen zullen ze zeker niet doen!

  12. Μπραβο Χανς ,εψαχνα απο καιρο φωτογραφια της Κυριας Σουλας.

  13. Ik weet niet of het artikel nu suggereert dat de scène er niet uitgeknipt moest worden door te pleiten dat het nieuws is en dat het van een, weet ik veel, middeleeuwse (De middeleeuwen kunnen naar believen ook in negatieve context begrepen worden en het relateren eraan van een bepaald onderwerp kan dat onderwerp vervolgens in diskrediet brengen) of homo(filie)fobe bekrompenheid getuigt dat het wel is gebeurd, maar moest zo’n scène op tv komen, dan, opdat mijn kinderen zoiets afkeerwekkend niet moeten zien, gaat de tv direct uit. Toch draagt zo’n scène onverhoopt een goede boodschap met zich mee, namelijk dat zo’n onaanvaardbare publiekelijk tentoongestelde beelden, waartegen enig protest, zoals het publiekelijk vertoon ervan als onaanvaardbaar of afkeerwekkend te bestempelen, alsmaar minder wordt getolereerd heb ik de indruk, is dat het ons er aan doet herinneren of ons opnieuw bevestigt dat de opvoeding door de ouders iets verkieselijker is dan wat de tv ons voorschotelt, die zich niet bepaald bekommert over de goede vorming van haar kijkers, en zeker niet van jonge. Een half naakte muts met silicone borsten die uit haar truitje knallen (dixit Natasa) is ook niet alles, wat eigenlijk bijdraagt tot mijn opvatting dat de tv beter af dan aan staat, maar dan toch liever dat dan het geval in kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *