De zwarte schaduw van het fascisme

U heeft het de afgelopen week zeker wel in het nieuws gezien (het was ook in Nederland en België) een punt in het journaal: parlementslid van Gouden Dageraad Eleni Zaroulia noemde in een toespraak de illegale immigranten in Griekenland untermenschen (het Griekse woord is υπάνθρωπος) die ziektes meebrengen. Zaroulia is de vrouw van de stichter van Gouden Dageraad Nikos Michaloliakos. Om de één of andere reden zetelt ze ook in het Europees Comité voor Gelijkheid en Non-Discriminatie. Hoe zoiets mogelijk is, daar heeft iedereen het raden naar.

Iedereen mag daar nu wel verontwaardigd over zijn, maar wat wordt er eigenlijk aan gedaan? In Griekenland hoor je links en rechts wel wat protest, maar zeker in politieke kringen is dat absoluut beperkt. Van de regering, en meer bepaald van Nea Dimokratia, de partij van premier Samaras, moet je dat ook niet verwachten: die heeft zich een heel aantal programmapunten van Gouden Dageraad eigen gemaakt. Niet vergeten dat een aantal parlementsleden van de extreemrechtse partij LA.O.S. in de rangen van Nea Dimokratia zijn opgenomen. We zien het dagelijks in de politieraids van de operatie “Xenios Zeus”.

Wie wel reageerde, was bisschop Pavlos van Sisanio en Siatisti, een naam die velen waarschijnlijk niet veel zal zeggen. Sisanio en Siatisti is de streek rond Kozani, in het noorden van Griekenland, grenzend aan FYROM. Ook daar kan Gouden Dageraad op flink wat aanhang rekenen, want aan de andere kant van de grens heb je een volk dat zich een identiteit probeert aan te meten die haar oorsprong vindt in de Griekse oudheid (maar dat is dan weer een ander verhaal).

Deze bisschop Pavlos reageerde openlijk tegen Gouden Dageraad in de media, ook naar aanleiding van de acties van de partij aan de theaterpoorten waar het stuk Corpus Christi werd opgevoerd (ik heb er hier al melding van gemaakt).  Als christen kon Pavlos zich niet vinden in de ideeën van Gouden Dageraad (die zichzelf nochtans wel Grieks Orthodox noemen). Hij liet trouwens ook verstaan dat het nazisme op dezelfde manier opgang maakte in Duitsland in de jaren voor de tweede wereldoorlog en hij noemde Gouden Dageraad de “Zwarte Nacht”.

Niet lang nadien kwamen de dreigtelefoons binnen op het bisdom. “Stuk communist” luidde het. “We zullen je uit de weg ruimen.” Het is nog maar eens een voorbeeld van hoe de Griekse samenleving helemaal uit elkaar wordt gerukt.

BBC correspondent Paul Mason draaide eerder deze week trouwens een reportage over Gouden Dageraad. Om van te rillen. En dan zijn er nog Bekende Grieken die op TV komen vertellen dat ze vinden dat Gouden Dageraad goed werk levert. Daar wordt niet tegen opgetreden. Maar een homofiele kus in een Britse serie, die moet wel worden gecensureerd. De Griekse waardenschaal moet dringend herijkt worden.

4 thoughts on “De zwarte schaduw van het fascisme

  1. Metropoliet Pavlos kan aartsbisschop Damaskinos citeren: “Οι Ιεράρχες της Ελλάδος, στρατηγέ Στρόοπ, δεν τουφεκίζονται, απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβασθήτε αυτήν την παράδοσιν”. De nazi’s (i.h.b. ene Stroop) konden er niet mee lachen dat de Grieks-orthodoxe Kerk openlijk opriep om de joden te helpen, en oa de aartsbisschop de daad bij het woord voegde. Verhalen die je met een vergrootglas in de schoolboeken moet vinden, vermoed ik.

  2. Er is daarmee trouwens een masker afgevallen: de ideologie van XA is eerder gestoeld op het dodekatheïsme (nieuw-heidendom) dan de Griekse orthodoxie, en blijkbaar kon mevrouw Zaroulia de schijn niet meer ophouden.

  3. ik heb volle vetrouw op de griekse Justitia en minister Dendias.

  4. Heb die documentaire van de BBC ook gezien, eng!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *