Dakloos – de documentaire

Ik heb Iakovos Hatzistavrou leren kennen toen we met de VRT-ploeg een reportage draaiden over de daklozen in Athene (die jammer genoeg niet is uitgezonden). We volgend de ploeg van de NGO Klimakas die eten gingen uitdelen aan de daklozen die in portalen en op kerkpleinen sliepen in Athene.

Klimakas zorgt voor de opvang van daklozen, maar het huis waar ze verblijven, is ondertussen veel te klein om de stroom aan nieuwe daklozen op te vangen. Het werk van de NGO zal deze winter nog veel moeilijker worden, want de overheid krimpt het budget van NGO’s alsmaar meer in.

Iakovos zelf is niet dakloos, maar wel werkloos. Hij was fotograaf voor de krant Eleftherotypia, die ondertussen op de fles is gegaan. Sindsdien verdient hij niet genoeg geld meer om zijn vrouw en dochtertje te onderhouden en heeft hij nu met Klimaka een overeenkomst om het werk van de organisatie in beeld te brengen. Want hij heeft nog wel zijn wapen: een goeie camera en flink wat geheugenkaartjes. En ook een website, want Iakovos is een bekroond fotograaf, die heel wat reizen gemaakt heeft en prijzen heeft gewonnen voor zijn werk. U ziet het op zijn website. Hij documenteert het leven op de straat met zijn geoefende oog.

Iakovos heeft zich niet enkel op fotografie toegelegd. Hij heeft ook een documentaire in de steigers staan over 10 daklozen en hun leven in het Athene van 2012. De trailer van de documentaire is al te bekijken.

Meer informatie over de documentaire is te vinden op de website, maar alles is nog in een embryonaal stadium. Het mag misschien vreemd klinken, maar in deze digitale tijden is het goed mogelijk dat iemand geen dak boven zijn hoofd heeft, maar toch een webstek heeft. De nieuwe realiteit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *