Nee, maar waartegen?

De Griekse vlaggen worden weer bovengehaald. De borst zwelt weer van nationale trots. Sinds gisteren is men er al mee bezig in Thessaloniki. Daar wordt vandaag herdacht dat Grieks-Macedonië 100 jaar geleden werd bevrijd van het Turkse juk. En op zondag wordt herdacht dat Griekenland mee werd gezogen in de Tweede Wereldoorlog, toen de Griekse leider Metaxas aan de Italiaanse en Duitse troepen vrije doorgang weigerde. 28 oktober, ook wel OXI-dag genoemd in Griekenland.

Vandaag gaan premier Samaras en president Papoulias Thessaloniki bezoeken. De stad is een versterkte burcht voor de komende drie dagen om mogelijke opstootjes te vermijden. U herinnert zich misschien wel dat de optocht in de tweede stad van Griekenland vorig jaar werd verstoord door bozen Grieken die geraakt waren door de crisis en die Karolos Papoulias kwamen uitmaken voor landverrader. De militaire optocht kon toen niet doorgaan. Dit soort taferelen hoopt men dit jaar te vermijden.

Vandaag is er een kerkdienst ter ere van Sint Dimitris, de patroonheilige van Thessaloniki, maar je mag niet zo maar de kerk in. Enkel met een uitnodiging kom je er in. Het volk wordt stilaan uitgesloten van al dit soort plechtigheden die hoe langer hoe meer worden gehouden om de hoogwaardigheidsbekleders het gevoel te geven dat ze nog een plaats hebben in deze samenleving die volledig aan het afkalven is. Er is meer politie op de been in Thessaloniki dan dat er volk komt vieren. Sta me toe dat bijzonder zielig te vinden.

Ik heb al gezegd dat mijn vrouw lerares plastische kunsten is in het middelbaar onderwijs. De overheid legt op dat zij vandaag speciale aandacht aan die 28ste oktober moet besteden. Het heroïsme van de Grieken moet flink in de verf (letterlijk) worden gezet. Hoe de Griekse soldaten de Italianen zware nederlagen toebrachten in het Pindos-gebergte.

Niemand mag de moed van de Grieken destijds onderschatten. En door de Griekse weerstand tegen de Italianen moest Hitler hier meer troepen ter beschikking stellen, waardoor hij zijn andere veroveringsplannen niet (tijdig) kon uitvoeren.

Mijn vrouw wordt dus gevraagd “om iets te doen rond de nationale feestdag”. Zoals bijvoorbeeld met de leerlingen grote affiches schilderen, tekenen, Griekse vlaggen inkleuren en zo meer. Ze had er geen zin in. Want de boodschap van 28 oktober is dat Griekenland “nee” zei tegen het oprukkende fascisme. Maar bijna alle laatstjaars in de school van mijn vrouw, die stemrecht hadden afgelopen juni, hebben voor Gouden Dageraad gestemd.

Nee, mijn vrouw heeft geen zin om de strijd van de Grieken destijds met heroïsche taferelen te schilderen. Ze vindt dat het Griekse onderwijssysteem veel te veel aandacht besteedt aan het marcheren (jawel, deze zondag moeten de leerlingen weer gaan marcheren voor de beleidslieden) en aan het vlaggenzwaaren, en dat het zich totaal niet bezig houdt met het uitleggen wat dat fascisme betekent. Hoe kun je nu, als weldenkend mens, gaan vieren dat je voorouders 72 jaar geleden tegen het fascisme streden, terwijl je nu datzelfde fascisme door de grote poort van de zogenaamde democratie binnenhaalt? Gouden Dageraad is de 3de partij in Griekenland op dit moment volgens peilingen!!!

Het is haar goed recht om er niet aan deel te nemen. Dus stelt de school volgende affiches ter beschikking, die mij een onaangenaam gevoel geven.

Klik voor een grote versie

Klik voor een grote versie

Als je Gouden Dageraad echter confronteert met het feit dat het een fascische partij is, dan krijg je het antwoord dat ze aanhangers zijn van Ioannis Metaxas. Die naam klinkt verteerdbaar voor de Grieken, want het is precies deze man die tegen de Italianen en Duitsers de doorgang weigerde door Griekenland. Maar Ioannis Metaxas was niet meer of niet minder dan een dictator. Hij was een man die zichzelf “premier voor het leven” had gekroond. Hij wilde bouwen aan een Derde Griekse Rijk. Dat klinkt toch behoorlijk fascistisch. U leest over deze figuur in Wikipedia, en laat er dan geen twijfel over bestaan: Gouden Dageraad verheerlijkt een fascistisch regime.  Misschien moet men dat maar eens in de Griekse scholen aanleren, in plaats van de leerlingen ieder jaar achter Griekse vlaggen te laten marcheren zonder ook maar enige zin voor kritische geest…

12 thoughts on “Nee, maar waartegen?

  1. inderdaad @Bruno; mijn zoontje loopt hier ook rond liederen te zingen over Mussolini ‘de Macarona’ die ze goed te grazen hebben…, en er werd inderdaad dit jaar extra veel aandacht besteed aan het hele oxi-gedoe…

  2. Ik schrik van het stemgedrag van de kinderen bij jouw vrouw op school!
    Onze zoon zit in het laatste jaar van het algemene lykeio, en ik denk dat vooral Syriza hier populair is. Steeds minder kinderen, ook op het gymnasio waar onze dochter zit, doen mee aan de jaarlijkse ‘show’parade.
    Ik heb gehoord dat Vroutsis hier komt zondag, ben benieuwd hoe erg het gaat knallen……….

  3. Eigenlijk is 28 oktober niet alleen de nationale feestdag maar ook zo’n beetje het feest van Gouden Dageraad. Vlaggen, leger, marsen, … en de verheerlijking van een oorlog en van een fascistenleider. mooi hoor. kan er ook weer kabaal gemaakt worden rond die ene Albanees die de “slimste” van de klas is en de vlag mag dragen.

  4. het is ook 100 jaren geleden dat Thessaloniki was overgeleverd aan de Grieken, scheelde niet veel ik geloof uren en de Bulgaren hadden zelf de stad aangenomen. niet voor niks dat deze overwinning later betaalt zou krijgen want uit verhalen van de familie moet ik geloven dat de Bulgaren veel erger dan de nazi’s waren. die hadden Drama onder hun bezetting in de WO2 bezetting.
    ironisch maar de Otomanen hebben hun verdrag en de stad van Thessaloniki aan de zelfde Ioanis Metaxas moesten overdragen . moeilijke tijden voor Eleutherios Benizelos , en net zo als nu ook maar zonder ene Groote man als hem.
    vandaag in een woord, γαμησε τα και αστα να πανε. Λυπη και μονο λυπη.

  5. die affiches die zijn uit de tijd dat ik nog op de basis school zat, ik ben nu 47. wees blij dat ze niet verplicht de films van Prekas te zien krijgen.
    gek genoeg, ik heb vaak genoeg op de parelasi meegedaan, vaak ook in zo een witte rokje met panty aan, en heb geen trauma over gehouden, of toch wel???
    jammer dat ze dat zo vieren terwijl de griekse theater en muziek veel te bieden heeft
    http://www.youtube.com/watch?v=swTxv6g4o0M
    wat kan een betere les kan zijn dan een discussie met de kinderen rond Antonis. laat de kinderen houden van Iakovos Kampanelis ook een griek zo als Mixaloliakos. met een groot verschil. maak kennis met Antonis
    Εκεί στη σκάλα την πλατιά
    στη σκάλα των δακρύων
    στο Βίνερ Γκράμπεν το βαθύ
    το λατομείο των θρήνων

    Εβραίοι κι αντάρτες περπατούν
    Εβραίοι κι αντάρτες πέφτουν,
    βράχο στη ράχη κουβαλούν
    βράχο σταυρό θανάτου.

    Εκεί ο Αντώνης τη φωνή
    φωνή, φωνή ακούει
    ω καμαράντ, ω καμαράντ
    βόηθα ν’ ανέβω τη σκάλα.

    Μα κει στη σκάλα την πλατιά
    και των δακρύων τη σκάλα
    τέτοια βοήθεια είναι βρισιά
    τέτοια σπλαχνιά είν’ κατάρα.

    Ο Εβραίος πέφτει στο σκαλί
    και κοκκινίζει η σκάλα
    κι εσύ λεβέντη μου έλα εδω
    βράχο διπλό κουβάλα.

    Παίρνω διπλό, παίρνω τριπλό
    μένα με λένε Αντώνη
    κι αν είσαι άντρας, έλα εδώ
    στο μαρμαρένιο αλώνι.-
    http://www.youtube.com/watch?v=EvkcI1TgrlU

  6. Nu snap ik waarom de kinderen op het schoolplein aan het marcheren zijn op muziek die mij als klassieke muziek in de oren klinkt. Het zag er erg serieus uit allemaal, maar wat ze er nou echt van denken….. dat weet ik niet.

  7. Hm, ze hebben met niets gevraagd, maar ik ken wel een aantal mensen die fakelakia hebben gegeven. Als ze me nodig hebben, zullen ze me wel weten te vinden, he!

  8. Hier op Kreta wordt er al de hele week druk gerepeteerd voor zondag. Schoolklassen-jongens bij jongens, meisjes bij meisjes- exerceren op de voetbalfluitjes van hun leraren. Tenzij intelligentie evenredig gepaard gaat aan lengtegroei, loopt hier niet de slimste maar de langste voorop. De leraren lijken trouwens nog het minst enthousiast en tolereren de ongehoorzaamheid van een select clubje weigeraars zonder morren. Soms staat er er een cassettespeler op de stoep. Daaruit bleren militaire marsen.

    Als we dezelfde scholieren niet halve dagen – vanaf 12.00 ‘s middags lopen volledige schoolklassen hier leeg in de hippere koffiebar- net zo suf zag chillen als alle andere jongeren, zouden we ons wel zorgen maken…

  9. Misschien is het een idee om wat aandacht te besteden aan oorlogsheld Mordechai Frizis? Een volbloed Griekse jood (Romanioot), waar XA dus wel niets kan tegen hebben 😀

  10. wij hebben een straat zijn naam gegeven in de stad van Athene. wat nog meer??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *