Ter beschikking stellen

Zo heet het in Vlaanderen wanneer een ambtenaar op het punt staat om ontslagen te worden. En zo heet het ook in het Grieks. Er zullen heel wat ambtenaren ter beschikking zullen moeten worden gesteld. Dit jaar nog, in 2012 dus, moeten er 2.000 ambtenaren worden ontslagen, en volgend jaar volgen er nog 27.000. Het is een vereiste uit het allereerste memorandum, dat de regering Papandreou destijds nog heeft ondertekend met de trojka: de openbare sector moest worden afgeslankt en de bedoeling was daarbij ook dat alle procedures eenvoudiger zouden worden wanneer de burger de diensten van de overheid nodig heeft.

Het is duidelijk één van de moeilijkste structurele hervormingen voor de overheid. Decennialang hebben Grieken in ruil voor hun stem een postje aan de overheid gekregen. Het is de basis van het politieke systeem, en dat krijg je er natuurlijk niet makkelijk uit. De vakbonden van de openbare sector protesteren fel, want volgens hen kan niemand gemist worden.

In ieder geval is het zo dat er niet 1 ontslag is gevallen in de openbare sector, sinds het uitbreken van de crisis. De vermindering van het aantal ambtenaren is volledig toe te schrijven aan het feit dat eenheel aantal onder hen vrijwillig zijn opgestapt met gunstige pensioensvoorwaarden. Ondertussen is de werkloosheid in de privésector een ware ramp. 1.267.595 mensen zaten in augustus zonder werk.

Ondertussen suggereren de Griekse media dat de trojka een lijst wil met namen van ambtenaren die ter beschikking zullen worden gesteld. Ook de Duitse staatssecretaris bij het ministerie van Arbeid en sociale zaken, Hans Joachim Fuchtel,  zei afgelopen vrijdag dat die lijst er dringend moet komen. Fuchtel is afgevaardigde van Angela Merkel in Griekenland, en wordt hier zo een beetje gezien als een kolonisator. Hij is de belichaming van het feit dat Griekenland met de ondertekening van het memorandum een deel van zijn souvereiniteit heeft afgestaan.

Op een vergadering die Fuchtel vorige week in Thessaloniki had met afgevaardigden van de Griekse locale besturen, werd hij opgejaagd door de vakbondslieden van die locale besturen. Het is vooral in deze sector van de ambtenarij dat er ontslagen zullen vallen.

De burgemeester van Nea Ionia, hier in Athene, heeft al laten weten dat hij de lijst met namen niet zal geven. Daarmee neemt hij het voortouw, net zoals vorig jaar, toen hij besloot dat de charatsi die bij de elektriciteitsrekening werd gevoegd, ongrondwettelijk was en dat hij zijn arme burgers niet kon verplichten om die te betalen. De deadline voor de lijst is vandaag. Het wordt nog spannend deze week.

15 thoughts on “Ter beschikking stellen

  1. Voordat je aan een Duitser een lijst met aangemerkte personen, die een niet zo leuk lot wacht, overhandigt, zou ik liever dood blijven.

    Ik verwijs hier naar het Nederlandse(Amsterdamse) Bevolkingsregister waar de Duitse bezetter alleen maar de kaarten met een rode J hoefden te lichten om na gerichte razzia’s mijn Joodse landgenoten, geholpen door collaborerend politie- en treinpersoneel, op enkele reis richting vernietigingskampen te sturen.

    Die lijst dus nooit, nooit, overhandigen.Maar wél op eigen kracht de door UK’s Winston Churchill in ’44-’45 geforceerde fascistische cliëntalistische Staat (dáár ging Dekemvriana over),waarin anno-nu nog niets veranderd of verbeterd is(het zijn alleen nog maar plannen en onuitvoerbare besluiten)definitief AUSRADIEREN!

    Als dat niet gebeurt blijven alle er aan klevende en onderliggende problemen absoluut onoplosbaar en gaat het land ten onder.

  2. Je wordt er als buitenstaander wel’ns beroerd van als vaak in Griekse commentaren, zoals hierboven ook weer,oneigenlijke en onkiese verwijzingen naar de zwartste periode van de 20-ste eeuw worden gedaan. Alsof het huidige generatie Duitsers daar nog steeds de verantwoordelijkheid voor moet dragen. Vele Grieken zouden ook eens wat kritischer naar hun eigen geschiedenis kunnen kijken!

  3. dat doen wij Thys, maar wij komen ze steeds tegen van af dat jochie Koning Otto die ons hebben ze opgezadelt tot Konstantijn van de huis van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, en niet te vergeten de Germanotsoliades en de Christoforakous, incl de familie Simitis. overal Duitsers en Duitse Grieken.

  4. Wat gaan ze in godsnaam bereiken als ze van ambtenaar x zijn naam weten of gaan ze hem in het oog houden voor in de toekomst…

    Ik als Griek kijk niet kritischer naar mijn geschiedenis ben zelfs trots zoals de meeste Grieken en zeker als Kretenzer zelfs nu met deze crisis ben ik langs ene kant trots dat we zo’n organisatie gelijk de EU voor de gek hebben kunnen houden, dat ze in brussel maar beter hun werk hadden gedaan, spijtig dat de bevolking weer de dupe van is zoals gewoonlijk.
    Ter informatie op Kreta zijn maar paar mensen gestorven van de honger tijdens WO II en nu met deze crisis zeker niet…toch niet wie voor zij eigen kan zorgen de oude generatie heeft al zoveel meegemaakt dit stelt niks voor. Mss een huis minder bouwen voor de kinderen en niet op vakentie en iets harder werken op het veld 🙂
    En ja als ik duitser was zou ik me nu nog schamen voor wat mijn landgenoten int verleden hebben gedaan en als ik nederlander was zou ik me ook schamen wat het nederlands koningshuis (SHELL) doet in Nigeria…en als ik jood was zou ik me langs ene kant ook schamen hun leed van WO II gebruiken als excuus… wat ze nu daar bezig zijn tegen stenengooiende kinderen, (niet dat ik het goed keur wat de palestijnen doen met hun raketten) met hun slimme bommen zoveel onschuldig slachtoffers daar hoor je wel niemand iets over zeggen… ben weer ant afwijken he Bruno 🙂 🙂

  5. Tja, ik denk niet dat iemand (inklusief de Duitsers) op die lijst zitten te wachten. Waar ze WEL op wachten is dat het aantal ambtenaren (zoals overeengekomen) flink wordt gereduceerd. Dit in combinatie met geen enkel vertrouwen meer dat de Griekse overheid hiermee ernst maakt denk ik dat de lijst (een onding overigens) gebruikt zal worden om te controleren of er ECHT reductie plaats vindt.

  6. Dat is ook mijn gevoel @Frits. Bovendien wordt de hele privésector in Griekenland opgeofferd om die openbare sector toch maar op het huidige niveau te houden.
    Probleem is dat men mensen gaat ontslaan op het niveau van de locale besturen. Laat ze eens kijken hoeveel overtollige ambtenaren er werken op de ministeries zelf.
    En laat ze vooral de administratie eens wat vereenvoudigen. Ik hoorde vanochtend dat een burgemeester in Griekenland niet de autoriteit heet om iemand aan te werven met een contract van onbeperkte duur. Daar is altijd een ministeriële beslissing voor nodig. Een minister lijkt me wel belangrijker taken te hebben.

  7. Aleko: toch niet een in het Griekse leven ondergedompelde Hollander die ooit ook in de boeken zijn brood heeft verdiend met misschien zelfs wel banden in Friese perscontreien?
    Als dat zo zou zijn, ben je wel de representant van de doorsnee Griek geworden zeg! Niks mis mee overigens.

  8. Lekker bezig ” Europa ”
    Trots dat de grieken Brussel en dus ons allemaal bedonderd hebben.
    Maar de duitsers, nedelanders en joden moeten zich schamen ???
    Ik hou van griekenland en de grieken, maar niet van jouw mentaliteit.
    SCHAAM JE !

  9. Eala @Thys.Klopt.Sedert meer dan tien jaar volledig gehelleniseerd, geassimileerd en geradicaliseerd.Lees me ook eens in de rubrieken nieuws/politiek en literatuur op “Oriste”.Heb wel zo’n beetje de grootste verzameling Hellenica, met veel eerste drukken,van alle Ned./Belg. Philhellenen.Ik heb alle banden met it Heitelân verbroken, dat werd mij wat te klein.Wy ha noch moai dounse, nô?M.

  10. More irini ik keur zeker niet goed wat de Grieken gedaan hebben maar ik hou zoveel van Ellas dat ik ook de minpunten van de Grieken er bijneemt geef toch toe de Eu voor de gek houden is niet niks :-).zoals Vergilius zei vrees de Grieken ook al komen ze met geschenken en je zegt dat je van de Grieken houd dus ook van de minpunten dat zit gewoon in hun bloed irini Grieken kunnen de beste mensen van de wereld zijn maar ook de slechtste dat heeft de Griekse geschiedenis al bewezen.Maar als ik zou mogen kiezen tussen een bedrieger en een moordenaar gelijk de andere kies ik het eerste…

  11. Bruno … de waarheid is dat Trojka (een russisch woord wat staat voor De Grote Drie !!) Griekenland heeft opgelegd om duizenden mensen te ontslaan uit de openbare sector om de kosten van de regering te onderdrukken. …tegelijkertijd financiert de EU met ESPA honderde banen in de openbare sector zoals een zes maanden contract voor houtbewerkers, electriciens e.d. terwijl diezelfde gemeentes hun personeel moeten ontslaan 1. omdat trojka dat zegt en 2 omdat ze ze niet kunnen betalen. Deze week worden honderden leraren aangenomen door de EU om ondersteunend onderwijs te geven terwijl er nog honderden leraren nodig zijn voor het reguliere onderwijs waar geen geld voor is. KAN IEMAND MIJ DAT UITLEGGEN ????

  12. Euhm, “trojka” betekent letterlijk “KLEINE drie” (in ‘t Vlaams: “drieke”), en verwijst naar een driespan: een rijtuig dat getrokken wordt door drie paarden. Vraag is alleen of het rijtuig nog rijwaardig is.

  13. ja haha Trojka is ook een volksdans. De vraag is niet alleen of het rijtuig nog rijwaardig is maar of de drie paarden die het rijtuig trekken tuigpaarden zijn !!

  14. Drs P zong in het lied “de dodenrit” over de rit met een Trojka.
    Achtervolgd door de wolven offeren de volwassenen eerst de zwaksten op.
    Met zicht op de bestemming, wordt het hele gezelschap opgegeten door de (geld)wolven.
    Voorwaar een mooie voorspellende parabel.
    Trojka hier, trojka daar, loopt daar nu geen ambtenaar.
    😜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *