Burenruzie

Gisteren, 28 november, stond minister van Buitenlandse Zaken Avramopoulos, klaar om een bezoek te brengen aan Albanië. Dat land vierde namelijk zijn onafhankelijkheid. Avramapoulos zat klaar in het vliegtuig om op te stijgen, toen hij hoorde wat de premier van Albanië Sali Berisha verklaarde:

“Op 28 november 1912 werd de onafhankelijkheid van nationaal Albanië uitgesproken, van het Albanië uitgesproken, van het Albanië van het hele Albanese grondgebied van from Preveza tot Presevo, van Skopje tot Podgorica.”

De Griekse minister stapte meteen uit en ging weer naar huis. Dit was een provocatie voor hem, en natuurlijk ook wel voor vele Grieken. Preveza ligt namelijk in Griekenland, in het prachtige quasi ongerepte Epirus.

Dat idee van een groot Albanië steekt wel vaker eens de kop en in tijden van globalisering worden nationalistische reflexen nog eens een stuk groter, omdat mensen voelen dat ze hun identiteit aan het verliezen zijn. Griekenland zelf ontsnapt er ook niet aan. En in de Balkan zal dat gevoel wel nooit helemaal verdwijnen.

Eens benieuwd hoe ze in FYROM gaan reageren op de uitspraak van Berisha, want Skopje is de hoofdstad van dat land, dat ook nog steeds naarstig op zoek is naar een nationale identiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *