Griekse dienstplicht wordt opgeheven?

Griekenland is één van de laatste landen van de Europese Unie waar er nog steeds dienstplicht is. Voor vele jonge mannen was het puur tijdverlies: ze moesten in het leger onbeduidende klusjes opknappen. Voor vele jonge Griekse mannen die in het buitenland studeerden (en dat waren er nogal wat, tot kort voor de crisis) zorgde die dienstplicht voor spanningen. Vaak konden ze maar uitstel krijgen tot een bepaalde leeftijd, en als ze langer wilden studeren, konden ze vaak niet meer naar hun land terugkeren; want als men bij de controle in de luchthaven in de smiezen kreeg dat de persoon in kwestie eigenlijk zijn legerdienst moest gaan vervullen, dan kon hij ter plekke worden aangehouden en naar een recruteringspost worden gebracht. Niet dat het vaak gebeurde, maar het zijn verhalen met een basis van waarheid.

De dienstplicht is op dit moment 9 maanden, maar een genie op defensie heeft tijdens de regeerperiode van Georgos Papandreou geopperd dat het geen slecht idee zou zijn om dat weer op te krikken. De redenering was simpel: op die manier kon je op korte termijn een aantal werklozen uit de categorie 15 tot 24-jarigen schrappen, want ze zaten dan nog in het leger. Het idee is geen werkelijkheid geworden.

Je kunt gewetensbezwaar inroepen in Griekenland om niet naar het leger te gaan, maar het alternatief is dan wel dat je een burgerdienst van 42 maanden moet doen. En het ministerie van Defensie buigt zich over dat gewetensbezwaar. Maar dat is dan weer een andere kwestie.

Defensie is een grote slokop van het overheidsbudget in Griekenland, dat weet ondertussen heel Europa al. Datzelfde Europa begint hoe langer hoe meer te dirigeren hoe Griekenland zijn budget moet verdelen, maar heeft voorlopig nog weinig gewag gemaakt van het feit dat het misschien geen slecht idee zou zijn om in de Griekse defensie een beetje te gaan snijden. Turkije is misschien wel “de vijand”, maar het idee van een Turkse inval in Griekenland lijkt toch wel een beetje ver gezocht. Bovendien zijn beide landen lid van de NAVO en het is onmogelijk dat één land zo maar een ander zal binnenvallen.Het is begrijpelijk: Griekenland is een bijzonder goede klant van de Franse en Duitse producenten van oorlogsmaterieel. Die klant jaag je niet zo maar buiten.

Maar Europa wil nu toch laten zien dat het begaan is met de zware uitgaven in Defensie in Griekenland. Of althans toch de trojka. Die heeft namelijk een rapport opgesteld op 27 november waarin word voorgesteld dat de militaire dienstplicht wordt afgeschaft, om op die manier geld te besparen. Naast de e-procurement (openbare aanbesteding via elektronische weg) voor militair materieel, zal dit wel een besparing opleveren, maar het is maar de vraag of de Griekse overheid er zal op in gaan.

Het Turkse vijandsbeeld wordt hier nog steeds heel erg gecultiveerd. En dat terwijl heel Griekenland ’s avonds voor de buis zit om allerlei slecht gemaakte Turkse TV-series te bekijken. Het is een schizofrene situatie. In ieder geval zouden bronnen op het ministerie van Defensie al laten weten hebben aan de Griekse pers dat er geen sprake is van het afschaffen van de militaire dienstplicht.

Gerelateerde berichten

28 thoughts on “Griekse dienstplicht wordt opgeheven?

 1. Van het reilen en zeilen bij de Griekse Krijgsmacht weet ik nog niet al teveel. Wel heb ik zelf een loopbaan achter de rug bij het Belgisch Leger van 17 feb 1975 tot 1 april 2012.
  En ik heb het leger letterlijk en figuurlijk achteruit zien boeren. De dienstplicht en de opschorting ervan herinner ik me nog alsof het gisteren was.Ook al die woeste verhalen van nodeloze en absurde bevelen zijn mij niet vreemd.Destijds hadden we nog kazernes verspreid over heel West Duitsland , en was het voor iemand uit Westvlaanderen een hele trip naar Arolsen of Brakel ( de twee verstgelegen garnizoenen).Ik heb ook talloze malen moeten aanhoren ” schaf dat leger af , dat kost alleen geld”. Behalve dan als ze wateroverlast hadden dan was het normaal dat we zandzakken gingen vullen en zelfs in de jaren 90 na de overstromingen de serre’s gaan leeg ruimen in St Katelijne Waver.Of zoals bij de bosbranden in 1977 vuur gaan blussen met een infanterieschop, en met een gasmasker met een filter tegen oorlogsgas in de rook gaan staan (helpt niet, koolstoffilter houden geen rook tegen).
  Hier in Griekenland kan ik me voorstellen dat het andere koek is. En als het griekse moesderkindje van onder zijn olijfboom op zijn eilandje dienst moet gaan kloppen op Cyprus wel ja dan zijn er wel genoeg redenen om te mekkeren,en dus bevestigen de uitzonderingen de regel.
  Maar wat voor een besparing brengt de opheffing van de dienstplicht????
  Wat heeft de trojka in de pap te brokken inzake defensie van een soevereine staat ??
  Uiteraard zijn er absurde aankopen geweest in het verleden, maar dat heeft meer te maken met steekpenning dan met effectieve behoeften. Nog maar te zwijgen van het materiaal dat door duitsland en Frankrijk is opgedrongen , met als tegenprestatie loze beloften en gebakken lucht.
  En wat die vijanden betrefd, wel mijn grootvader zei altijd, geef de Duitsers een liedje en een rugzak en we zijn weer vertokken.
  Ik sluit nu maar af met een citaat van Winston Churchhill “Until now, we knew that Greeks were fighting like heroes; from now on we shall say that the heroes fight like Greeks.”

 2. Waar zijn toch al die enorme hoeveelheden wapens? Volgens mijn man wordt er met heel ouderwets materieel gewerkt, al die duitse en franse aankopen zijn ongebruikt. Staan die misschien ook ergens te roesten net zoals die onderzeeboten? Ik geloof dat ik ook gelezen heb dat die helemaal niet bedoeld zijn voor ‘bescherming’ tegen Turkije.
  Het leger, justitie en de kerk, probeer dat maar eens te veranderen…….
  Ik hoop van harte dat onze 17 jarige zoon niet in dienst hoeft maar ik vrees het ergste en hij houdt teveel van zijn land om heel veel jaren weg te blijven.

 3. je vergeet een groot groep grieken die in het buitenland verblijven omdat hu dienst nog schuldig zijn, en een andere groep die dat heel duur heeft betaalt en ik bedoel niet in geld omdat dat niet mogelijk is. deze groep mocht wel een keer in de zoveel terug komen om te stemmen als er verkiezingen waren omdat de staat , om niet om de bourdelo te beginnen, hun stem wel nodig had.
  dezelfde leger onder leiding van Ioanidis heeft niks maar niks gedaan terwijl al de grieken al klaar stond en letterlijk klaar bedoel ik ,omdat deze trauma van een kind die zijn vader ter oorlog ziet gaan nog steeds voor mijn ogen heb, deze leger dus heeft niks gedaan terwijl het wel kon.maar goed zo als de oude Karamanlis zei ook in de tijd van de junta wij behoren tot het West, en de baas deelt en wij moeten daarna blij zijn.

 4. Ik zou de Turkse wil tot militaire actie toch zeker niet onderschatten, zeker nu er rond Cyprus naar olie geboord wordt. Alleen zie ik niet hoe een Grieks leger van miliciens de Turkse pletwals zou kunnen tegenhouden… (en ja, vroeger kon dat wel, maar dat was voor de uitvinding van de frappe en opap).

 5. je heb een beetje gelijk. ze waren wel alleen niet zo erg. want al was propo de geliefde bezigheid van mijn vader toen al ,hij stond binnen no time in de leger kleren. alleen de opdracht kwam nooit.

 6. @bea: Je zoon kan uitstel vragen, net zolang tot hij niet meer naar het leger hoeft te gaan.

 7. Laat ze maar eens flink snijden in het budget van defensie,kijk wat er aan de Turks-Syrische gebeurd ,bommen en granaten vallen op Turkse grond en maken slachtoffers en daar reageert Turkije niet actief op.Niet erg aannemelijk dat Turkije dus ooit Griekenland zal binnenvallen.
  De jongemannen die nu in verplichte dienst zitten worden op het middaguur de kazernes uitgegooit omdat er niet genoeg geld is om hen een middagmaal aan te bieden!Ouders zijn dus verplicht om hun dienstplichtige kinderen financieel te steunen zodat ze te eten hebben,wie heeft er in het huidige Griekenland geld genoeg om elke dag buiten de deur te eten??

 8. Heeft iemand ervaring met het ontkomen aan de griekse dienstplicht, jongens van grieks/nederlandse ouders, geboren in Nederland, opgegroeid en wonend in Griekenland en misschien straks (gedeeltelijk) studerend in Nederland?

 9. @Bea, kunnen die niet gewoon de NL nationaliteit kiezen?

 10. Ja @Bea Syros dat is heel lastig. Onze zoon heeft ook een Grieks en een Nederlands paspoort. Van de Ned ambassade hebben we een brief ontvangen waarbij ze vrolijk aankondigden dat wanneer hij in Griekse krijgsdienst zou treden hij niet bang hoefde te zijn om zijn Nederlanderschap te verliezen. We hebben ook gevraagd zou het zou zitten als hij op z’n 18de afstand zou doen van z’n Griekse nationaliteit. Jammer, als hij een meisje was geweest, was het geen enkel bezwaar. Jongens konden ook afstand doen van hun Griekse nationaliteit NADAT ze hun dienstplicht hadden vervuld. Voorlopig studeert hij in Nederland en moeten we ieder jaar opnieuw uitstel van dienstplicht aanvragen.

 11. Magnola, ik zou willen vragen of je mij je email-adres wil sturen want ik heb vast in de toekomst nog vaker vragen die met de dubbele nationaliteit te maken hebben, over studiebeurs, acceptatie van diploma, dienstplicht enz. Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van je zoon!
  beareyneveld@gmail.com

 12. @Bea,we hebben twee neven in NY ook met een dubbele nationaliteit en een oom advokaat heeft dat voor hen in orde gebracht.Zij komen dikwijls naar GR zonder problemen.Ongelukkiglijk is die oom overleden en kan ik hem dus niet contacteren en zijzelf weten ook niet WAT hij ondernomen heeft maar misschien ken je een advokaat hier die een handje wilt toesteken

 13. @Bea: gewoon een papier invullen op de ambassade om onbeperkt uitstel te krijgen (tot je
  45e) omdat je in het buitenland woont/werkt. En daarin moet je verklaren dat je per jaar niet langer dan 6 maanden aan 1 stuk in Griekenland zal vertoeven. En dan zou het in orde moeten zijn.

 14. Bedankt Sakis, ik zal het onthouden, het is nog niet zo ver gelukkig, wie weet wat er allemaal verandert in een paar jaar tijd!

 15. vraagje: hoe zit dat met een zoon die wel in Griekenland geboren is uit Griekse vader en nederlandse moeder, (inmiddels gescheiden) nu woonachtig in Nederland? Mijn zoon is nog geen drie jaar.Zou hij toch in dienst moeten in Griekenland? Hij heeft immers de Nederlandse maar ook de Griekse nationaliteit (alleen nederlands paspoort). Ik maak me zorgen voor de toekomst omdat zoonlief natuurlijk zijn school en wellicht studie in NL zal doen en geen Grieks zal spreken…

 16. Waarom zou je als Griek niet in het Griekse leger willen dienen. Het is een grote eer om voor je vaderland te sterven. daarom heeft Griekenland 219 dagen de Duitsers dwars gezeten in de ww2. Niet net als de Nederlandse lafaards die in 5 dagen op gaven.

  Ga in dienst voor je land. leer hoe je je volk en familie moet verdedigen. en draag je uniform met trots.

  Geloof de NAVO NIET.
  Want Turkije en griekenland zitten wel in de NAVO maar toen Turkije cyprus aan viel. was er geen 1 Engels Duits of Nederlands soldaat die de grieken hielp.

  #Greeks don’t fight like heros, but heros fight like Greeks!

 17. @Sandra: Voor Turkije lijkt het vallen van bommen op zich nog niet nodig te zijn om reeds direct te reageren:

  http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/03/turkish-military-shoots-down-syrian-warplane-2014323124652167577.html

  http://www.reuters.com/article/2013/09/16/us-syria-crisis-turkey-idUSBRE98F0K920130916

  De piloot van het vliegtuig, die de schietstoel kon gebruiken, werd achteraf nog onthoofd door de terroristen, ook wel ‘rebelstrijders’ genoemd. Kon het nieuws weeral niet halen echter. Dit terzijde.

 18. @Paulos,
  Je vergat een smiley toe te voegen om aan te geven dat je bericht maar om te lachen is. De mensen zouden nog geloven dat je die onzin meent.
  Wat Cyprus betreft, daar vindt men tussen de oorspronkelijke Grieks of Turks sprekende mensen er genoeg, die zowel de annexatiepogingen van de Grieken, als de Turkse bemoeienissen achteraf betreuren.
  Ze zien zichzelf als Cyprioten. Vergeet trouwens niet dat het de Grieken zijn die dachten van de situatie misbruik te kunnen maken. In Noord Cyprus zijn ze ook niet onverdeeld gelukkig met de vloedgolf van Turkse immigranten, die hen opgedrongen werd.

 19. En terwijl Turkije Syrische vliegtuigen en helikopters neerhaalt omdat ze het Turks luchtruim schenden (Erdogan: “Als onze grens wordt geschonden, slaan we hard terug”: http://nos.nl/artikel/626970-turkije-haalt-syrisch-vliegtuig-neer.html), blijkt datzelfde Turkije geen problemen te hebben om zelf naar believen het Griekse luchtruim en wateren te schenden (hypokrisis): Deze maandag is een Turkse vloot ongestoord rondom de Kykladen komen varen richting Attika, in het kader van de oefening ‘Beyaz Fertina 2014’. Daarnaast zijn er 42 overtredingen van het Grieks luchtruim vastgesteld door Turkse gevechtsvliegtuigen:
  http://www.cretanews.gr/2014/05/blog-post_9725.html

  Dit is geen geïsoleerd voorval:

  •http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_20/08/2013_514765
  •http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2009-3896+0+DOC+XML+V0//NL
  •http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_10/01/2014_535376
  •http://greece.greekreporter.com/2013/07/31/turkish-jets-invade-greek-airspace-again/
  •…

  Deze omstandigheden in acht nemende zou destijds in ’74 het idee van een Turkse invasie nog meer vergezocht geleken kunnen hebben dan het vandaag lijkt.

 20. Hoi, ik ben moeder van Gabriel 19
  Hij is in Nederland geboren zijn vader is Griek! Wij zijn inmiddels gescheiden en hij woont bij mij in Nederland.

  Is hij dienstplichtig in Griekenland?

  Wie kan me helpen!

 21. @Karin: vraag 1 is of Gabriel de Griekse nationaliteit heeft, zoniet is er sowieso geen probleem, zelfs als hij in Griekenland zou gaan wonen.
  Als hij (naar ik aanneem) wél de Griekse nationaliteit heeft, is er nog steeds geen probleem zolang hij per jaar in totaal maximum 6 maand in Griekenland verblijft (dat kan dus in verschillende kortere periodes worden opgesplitst), en dit tot max. 45 jaar. “Ontduikers van de dienstplicht”/deserteurs kunnen max. 30 dàgen per jaar in Griekenland verblijven, maar zo ver moet het dus niet komen als hij een formele aanvraag tot vrijstelling indient bij de Griekse Ambassade. Je vindt daar alle info over op http://www.mfa.gr/brussels/en/services/other-services/national-service.html (België) en de contactgegevens van de Griekse Ambassade in Nederland vind je op http://www.mfa.gr/en/greece-bilateral-relations/netherlands/contact-details-for-greek-missions.html

  Als hij als -45-jarige de Griekse nationaliteit heeft, en meer dan 6 maanden per jaar in Griekenland zou verblijven, is er geen ontkomen aan.

 22. En volgens mij is het zelfs beperkt tot 3 maanden. Wel FF duidelijk zijn: je zoon moet de gr nationaliteit hebben. Hij wordt dan opgeroepen. Als hij in nl is geboren en nu ook nog woont, dan moet hij 3 maanden gaan. Tenzij hij uitstel vraagt, zoals hierboven aangegeven.

 23. Hoi Bertinos,

  Weet niet of Gabriel de Griekse nationaliteit heeft.
  We hebben 10 jaar op Corfu gewoond!
  Ik ben in 2010 terug gekomen naar Nederland met Gabriel.
  Hij is in november 2013 naar zijn vader teruggegaan,.
  In ongeveer April is hij opgeroepen en gegaan
  Hij heeft vier weken in militair ziekenhuis gelegen!
  Daar is iets op zijn longen ontdekt. Second opinieonderzoek laten doen in Amsterdam vu mc.
  Zeer recent heeft hij een klaplong gehad op zijn werk!
  Hij heeft een zeldzame ziekte hystiotose! Dat eigenlijk in Athene militair ziekenhuis is ontdekt!
  Sinds september 2014 woont hij dus bij mij’,
  Nu krijg ik berichten van zijn vader dat ze hem weer oproepen,
  Te gek voor woorden,
  Hij wil graag in de zomer naar zijn vader en zus op Corfu! We raken hier erg door gestresst!
  Heb ambassade in den haag gebeld maar moeilijk te bereiken alleen antwoordapparaat. Hoop dat hij vrijstelling krijgt!

 24. Beste Carin,

  Kan de Nederlandse ambassade in Athene je misschien helpen, wat betreft wel of niet dubbele nationaliteit. Zij hebben vast meer ervaring met gemengde huwelijken en met dit soort onduidelijke zaken. Ze antwoorden altijd snel en duidelijk!

 25. @Carin: als nuchtere (hum) Vlaming denk ik dan: “kan dat militair ziekenhuis hem dan niet laten afkeuren?”, maar da’s wellicht wat te eenvoudig.
  Wat ik wel weet, is dat de consulaire diensten in België en (zeker nog meer) in Nederland sinds de crisis zeer sterk gekrompen zijn, en met grote achterstand werken: tot 6 maand voor een simpel paspoort bv. Enkel in Londen schijnen de termijnen nog redelijk te zijn.

  Om het snelst een oplossing te vinden, zou ik @Bea’s raad opvolgen, en de Nederlandse ambassade in Athene inschakelen. Je moet te allen tijde vermijden dat ze uw zoon als deserteur zouden kunnen bestempelen.

 26. @Carin, Hoe kan je nu niet weten welke nationaliteit je kind heeft?? Als ze hem oproepen, dan zal hij wel de Griekse nationaliteit hebben… Aangezien hij vier weken in het hospitaal gelegen heeft, ken je wellicht de dokter – die kan hem wellicht helpen afgekeurd te worden?

 27. Bea en Bertinos erg bedankt voor jullie advies!
  Hans,”vermoedelijk heeft hij bij geboorte 2 nationaliteiten gekregen.
  Heb contact gehad met Griekse ambassade Den Haag.
  Ze hebben contact opgenomen met mijn ex op Corfu!
  19 juni gaat hij naar Corfu! Hoop dat alles goed verloopt!
  Groet en dank voor jullie advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.