Nieuws van Yiannis

Het wordt bijna een wekelijkse rendez-vous. Gisteren heb ik nog eens met Yiannis gesproken. Er is al een paar honderd euro op zijn rekening gekomen en hij wilde uit de grond van zijn hart iedereen danken, want dit heeft hij nog nooit meegemaakt. Dat mensen zo maar willen helpen, zonder hem gezien te hebben, zonder te weten of hij eigenlijk geen bedrieger is (dat is blijkbaar iets wat hem heel erg bezig houdt).

Hij noemde me “broer” omdat niemand zoiets voor hem heeft gedaan. In ieder geval wens ik op mijn beurt iedereen te danken die zich het lot van Yiannis heeft aangetrokken.

Yiannis zelf heeft nu hoop, hoop dat er nog wat bijkomt zodat hij weg kan uit het opvangcentrum en ergens in het zwart kan gaan wonen (om allerlei belastingen te vermijden, want anders kan hij nooit overeind krabbelen). Er is iemand die hem helpt om een dak boven zijn hoofd te vinden en blijkbaar zijn er ook mogelijkheden dat hij ergens klusjes kan gaan doen.

Hij weende ook, ontroerd dat er toch nog mensen zijn die niet egoïstisch zijn, die toch nog het hart op de juiste plaats hebben. Dat heeft hij bij de Grieken niet gezien, zei hij.

26 thoughts on “Nieuws van Yiannis

  1. Dat is goed nieuws, moet hij betalen voor onderdak en verdient hij wat met de klusjes? Als het zover is vermeld dan in welke buurt van Athene hij onderdak heeft, en of er gratis spullen nodig zijn voor inrichting.
    Misschien dat mensen die daar in de buurt wonen, met practische zaken kunnen helpen, of af en toe wat eten kunnen brengen!

  2. Hier krijg ik nu een goed gevoel van! Maar het belangrijkste is natuurlijk, dat we Yiannis enig perspectief kunnen bieden.

  3. ja goed nieuws ! is er nu al een rekening waarop kan overgeschreven worden zonder inhouding “bankkosten” ?

  4. Dat is echt goed nieuws. Hopelijk vindt hij tijdig onderdak. Als hij spullen zou nodig hebben, is het inderdaad handig als dat vanuit Athene zou kunnen.
    Als het anders ‘moet’ wil ik daar ook aan meehelpen (verzamelen, verzenden, …).
    @rené, ik dacht dat er al een rekenignummer beschikbaar was, via het contactformulier vragen aan Bruno. Iemand van Anders Reizen wou zijn nummer beschikbaar stellen.

    Het geeft toch wel een fijn gevoel, te zien dat er nog gewone solidariteit is.

  5. annemie, ik schreef al een keer over maar er werden aan yiannis 4 euro bankkosten gerekend en dat wil ik nu nog een keer vermijden !

  6. Rene, via Bruno kan je een rekeningnummer vragen van een betrouwbare belgische vriend van hem die bij een reisorganisatie werkt en regelmatig naar G’land komt. Via hem wordt geld verzamelt en in 1 keer overgemaakt. Ik kan niet meer terugvinden maar in 1 van de stukjes schrijft Bruno daarover en je kan via het contactformulier aan Bruno vragen. Er is iemand gevonden die een rekeningnummer beschikbaar stelt!

  7. ok ! bedankt ! bruno als je me even nodige info doorgeeft via mijn mailadres aub ?

  8. @Anne-Mie: goed gedaan, ik het ook als nieuwsitem van 2012 opgestuurd. Het is geen groot nieuwsmoment, ook geen sjieke Nobelprijs-ceremonie, maar dit video-moment vat voor mij wel perfect samen wat er vandaag in Griekenland en ook in andere landen van Europa gebeurt. Overal komen mensen die voor de crisis nog een normaal leven leidden, op straat te staan, geraken alles kwijt, en kunnen zelfs geen aanspraak meer maken op sociale zekerheid, net zoals Yiannis.
    En misschien dat Yiannis op die manier ook onder de aandacht komt…!

  9. Bruno, hoe staat het met de zoektocht naar woonruimte?

  10. ik verneem via bruno dat van de beloofde woonruimte niks in huis komt… tegenslag ! laat al wie kan aub in deze kersttijd nog eens nadenken of we iets extra kunnen storten zodat hij tenminste woonruimte kan huren om de barre wintermaanden door te komen ?

  11. zovele posters op dit blog en iedereen zo begaan met het lot van griekenland ook vele grieken in het buitenland) maar oh zo weinig reactie op de vraag daadwerkelijke (financiële) hulp te bieden voor yiannis…

  12. rené, ik heb m’n best gedaan. Ik neem aan dat nog meer mensen dat gedaan hebben. En nog zullen doen in de toekomst. Ook al gaan ze dat niet allemaal hier neerpennen. Ik begrijp ook wel de radeloosheid, die ik tussen de regels lees. We kampen er allemaal mee.

    Enkel één studiootje, één kamertje, … hoe kan dat nu niet te vinden zijn?

  13. denk wel dat het te vinden is anne-mie maar vrees dat er niet voldoende centen zijn…

  14. Bruno onderzoekt nog een idee waarmee we op officiele manier via sociale netwerken geld kunnen verzamelen, maar hij is heel druk, er gebeurt dus wel wat achter de schermen.
    Verder blijft naar mijn idee een congierge-plek in een flat in Athene het beste idee, gezien de criminaliteit is dat goed voor elk flatgebouw, en met geld voor het huren van woonruimte ben ik bang dat het na een aantal maanden op is en Yiannis weer op straat staat.

  15. Als ik het goed begrijp op Twitter, kan hij ergens gaan wonen, als hij zelf zorgt voor de renovaties ?
    Kent iemand mensen in Athene die dat gratis kunnen en willen doen?

  16. Ja, hij kan ergens wonen waar eerder ingebroken is. Hij is op zoek naar een glaszetter en een ijzerspecialist (hoe noem je dat?) om een soort hekwerk als beveiliging voor het raam te hebben.
    Kosten rond 800 euro, tenzij iemand het werk gratis doet.
    Hij kan daar blijven tot hij werk vind en betaalt water en electriciteit.
    Hij klinkt erg gestresst, bang dat het weer fout gaat.
    Bruno als we iets kunnen doen, laat het ons horen, het klinkt alsof we dicht bij een oplossing zijn.

  17. En het materiaal kan gratis dan ? Dat scheelt toch al.

  18. Geen idee, Anne-Mie, misschien horen we morgen wat meer.

  19. @Tzimi, ik heb Pitsirikos aangeschreven: misschien kunnen we onze krachten bundelen.

  20. @ Bea & Anne-mie
    Voor niets(gratis) gaat alleen de zon omhoog.
    off topic :Ik weet wel “vrouwen komen van venus, mannen van mars”, vrouwen kennen goed het verschil tussen recht en onrecht( goed en kwaad), maar hebben geen gevoel van links of recht.

  21. Je kunt met een beetje geluk nog heel wat gratis vinden, Jef, de wereld is zo slecht nog niet! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *