Laatste nieuws van Yiannis

Velen onder u hebben zich al afgevraagd hoe het nu precies zit met Yiannis. Het is via zijn Twitter account misschien niet altijd even goed te volgen. Met kleine gebaren kan hij de ene dag heel erg blij zijn, en de volgende dag kan hij in een depressie wegzakken. Hij zei me dat zijn gemoed op en neer gaat als een yoyo, maar dat is niet meer dan normaal als je je in een situatie als de zijne bevindt.

Maar hij is nog steeds overweldigd door de reacties van u allemaal. Er is al wat geld samen gekomen, en Yiannis heeft een rekensommetje gemaakt. Als hij een kamertje of studio zou huren, volstaat het natuurlijk niet om het echt lang uit te zingen. Hij pluist dagelijks Chrysi Evkairia uit, maar de huurprijzen blijven ondanks alles erg hoog in Griekenland. Toch staan er enorm veel huizen leeg in Athene, maar blijkbaar wil niemand zijn deuren open stellen.

Er is wel iemand die Yiannis zou kunnen helpen, maar de kwestie is een beetje moeilijk: het gaat om een soort van winkeltje dat al lang leeg staat. Yiannis zou daar onderdak kunnen vinden. Hij heeft de plaats al bezocht en het lijkt hem echt wel wat. Alleen is er een probleem: er is onlangs ingebroken (niet dat er iets te vinden was) en het raam is aan diggelen geslagen en ook de ijzeren frame is helemaal kapot. Om dat te herstellen is toch ruwweg 800 euro nodig. En dat geld heeft de eigenares van het winkeltje niet, en Yiannis natuurlijk ook niet. Mocht de herstelling lukken, dan kan Yiannis er in trekken zonder dat hij onderdak moet betalen. Met het geld dat hij tot nu toe heeft verzameld, zou hij dan al wel een hele tijd verder kunnen en dat geeft hem dan ook de ruimte om weer overeind te krabbelen, zegt hij.

En zijn gezondheid? Die is niet goed, maar volgens hem zal hij zich snel beter voelen als hij een eigen dak boven zijn hoofd heeft. Dan kan hij eens 3 dagen aan een stuk slapen, zei hij me, want hij is uitgeput. In het opvangcentrum slaapt hij heel slecht. Er is veel rumoer en mensen maken veel kabaal ‘s nachts, want iedereen loopt er rond met zijn eigen problemen.

Ook zijn maag is er niet goed aan toe. Yiannis eet 3 tot hoogstens 4 keer per week van de gaarkeukens van de stad Athene. Vaker wil hij niet, want het eten is echt niet lekker. Soms krijgt hij eten toegestopt van mensen, en meestal zijn dat conserven. Hij eet dus heel vaak voedsel dat vol bewaarmiddelen zit. Een paar dagen geleden bracht iemand hem een warme pizza, die Yiannis met veel smaak heeft gegeten. Nadien heeft hij wel 2 dagen enorm veel last van zijn maag gehad: zijn organisme is niet meer gewend om dergelijk voedsel tot zich te nemen. Ik kreeg het toch wel even koud toen ik dat hoorde. Het zijn van die dingen waar je niet meteen bij stil staat, maar hier is iemand die geen gebalanceerde voeding tot zich kan nemen en dat wreekt zich dus op zijn systeem. En het helpt natuurlijk niet dat hij ook nog eens met zijn nierproblemen worstelt.

In ieder geval heeft hij een sprankeltje hoop en is er nu een doel (en geef toe: een mens heeft altijd een doel in zijn leven nodig): genoeg geld bij mekaar krijgen (of hopen op iemand die het voor hem kan doen) om de schade aan die winkel te herstellen, zodat hij er zo snel mogelijk in kan trekken.

Ondertussen heeft ook één van de bekendste Griekse bloggers, Pitsirikos, de zaak van Yiannis in de openbaarheid gebracht. Misschien komt er via die weg ook wel wat los. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

16 thoughts on “Laatste nieuws van Yiannis

  1. Ik ben blij, dat er voor Yiannis perspectieven zijn. Ik vind ook, dat zeker jullie in Athene, die Yiannis rechtstreeks steunen met zoeken een grote pluim verdienen. En natuurlijk diegenen, die geld doneren. Hier in het hoge noorden van Nederland doe ik dat laatste ook. Ik zou graag meer doen. Bijvoorbeeld de handen uit de mouwen steken om Yiannis aan een goede woonplek te helpen. Maar dat is niet zo makkelijk vanaf zo een grote afstand. Nogmaals, Bruno, en alle anderen, veel waardering. Wens Yiannis al het goede.

  2. Ik ben ook blij met deze doorbraak en hoop dat er snel iemand kan gevonden worden die handig genoeg is om het voor elkaar te krijgen.
    Ik wens Yiannis veel sterkte en geduld, want hij zal het nodig hebben, maar ook veel hoop, en dat heeft hij nu wel denk ik 🙂

  3. Ik begrijp uit zijn twitter dat het toch niet doorgaat, en dat er een wettelijk probleempje was, misschien omdat het een winkel is ofzo, dat stond er niet bij. Jammer want normaal wordt de wet in G’land niet zo nauwkeurig genomen…..
    Morgen gaat hij bij een ander huis kijken maar daar moet huur betaald worden.
    Hij vind het heel vervelend voor iedereen die hem nu helpt en is bang dat we hem niet meer geloven.
    Ik hoop dat het toch nog allemaal gaat lukken!

  4. Inderdaad @Bea, ik heb net met Yiannis gesproken. Als Yiannis in dat winkeltje zou gaan intrekken, dan zou de eigenares het pensioen van haar moeder kwijtspelen. Het is allemaal nogal vreemd aan het lopen. Ondertussen zijn er mensen op Twitter die Yiannis er van betichten dat hij comedie speelt en dat hij er op uit is om geld in te zamelen voor een nieuwe iPhone. De achterdocht zit er bij de Grieken diep in.
    Laatste nieuws is dat er een vrouw is die hem een klein flatje kan verhuren voor 150 euro per maand, in Pagkrati. Vandaag of morgen gaan ze wellicht het huis bekijken. Als dat lukt, dan is Yiannis onder de pannen voorlopig, en dan moet hij zorgen dat hij ergens wat klusjes kan uitvoeren om te overleven. Laat ons hopen dat het lukt.

  5. Welke comedie kan je spelen in een opvangcentrum voor daklozen ? Het idee, het is overigens te controleren voor de echte wantrouwigen.

    Ik hoop dat er nu iets uit de bus komt, met zijn onderdak.

    Bruno, bedankt om ons op de hoogte te houden en voor alle inspanningen die je doet.

  6. Kan je de link naar Pitsirikos vermelden, bruno?

  7. De twitter-account van Yiannis is opgeheven, en zijn laatst gevonden huurappartementje gaat ook niet door.
    Heeft iemand nog contact met hem?

  8. Ik heb geen idee wat er gebeurd is. Vrijdagnacht was hij nog blij met z’n appartementje en heel hard ongerust dat hij nog niets had om erin te plaatsen (meubels dus).
    Sinds wanneer weet hij dan dat het niet door gaat? En waardoor eigenlijk?

  9. Ik las net enkele laatste tweets van Yiannis, zijn account is verwijderd. Afgelopen?

  10. met kerst voor de deur had ik gehoopt dat yiannis tenminste een onderkomen zou gehad hebben… triest…

  11. Ik heb net met Yiannis gebeld en zijn huizenjacht is nog steeds niet afgelopen. Hij heeft nu weer iets anders op het oog , voor 200 euro , water en elektriciteit inclusief. Op het laatste moment lijkt het spijtig genoeg steeds weer mis te lopen maar hij blijft tenminste zoeken. ‘t Is natuurlijk niet zo dat , omdat het bijna Kerst is , men bij huurcontracten uit menslievendheid iets cadeau gaat doen.
    In België is het niet anders en vaak komt pas op het laatste moment de aap uit de mouw als alles uiteindelijk finaal besloten moet worden.
    Bruno zal wel snel meer vernemen. Groeten en prettige feesten aan iedereen !

  12. Het is wel triestig om te vernemen dat mensen nog liever hun eigendom laten leeg staan dan verhuren.
    Kerst is in deze geen cadeautijd inderdaad.

    Ik denk nu wel automatisch in deze periode méér aan wat ik wél heb en staar me niet blind op wat ik zou willen. Koesteren maar wat goed is in ons leven.

    Ook van mij, fijne, warme feesten gewenst aan iedereen !

  13. Het zal niet anders zijn dan in België vermoed ik ? Zonder werk kan je niets huren ! Hij zou iemand moeten vinden die hem in huis wil opnemen : met enerzijds plaats voor privacy n en hem anderzijds ook begeleiding.
    Indien hij toch iets te huur zou vinden omdat hij het kan opkalefateren met het beetje verzameld spaargeld, wie garandeert dat hij er mag blijven….

  14. Mensen zoals hij zijn in zo’n grote stad anoniem en verloren. In zijn situatie kan je alleen overleven als je een sociaal netwerk hebt, familie of vrienden die je tijdelijk onderdak geven, of een klus, of wat eten.
    Alleen in een gemeenschap waar de mensen elkaar kennen, is er ook oog voor elkaars nood en zijn er ook initiatieven waar men elkaar steunt.
    Het zal moeilijk worden, denk ik….

  15. Το θαυμα εγινε, een wonder geschied: Yiannis twitter is veranderd van ΑΣΤΕΓΟΣ in ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΣ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *