Ter beschikking

U heeft het hier al wel gelezen: Griekenland moet een aantal van zijn ambtenaren op straat zetten. Dat gaat niet zo maar, want volgens de Griekse grondwet hebben ambtenaren werkzekerheid voor het leven. Maar er zijn nu toch manieren gevonden om ze niet langer op de loonlijst te zetten. De overheid had iets geprobeerd als een arbeidsreserve, maar daar was de trojka niet mee opgezet en – laat ons wel wezen – het is de trojka die de touwtjes hier in handen heeft.

En wie moet er dan uit? Daar is men het hier niet eens over. Geruchten doen de ronde dat de trojka een lijst met namen wil per sector. Een paar weken geleden was Duits staatssecretaris Hans-Joachim Fuchtel hier, die door Merkel als Griechenland-Beauftrager is aangeduid. Fuchtel moet een vlotte samenwerking tussen Griekenland en Duitsland bewerkstelligen. Hij maakte een paar weken geleden in dat kader de vergelijking tussen de efficiëntie van de Duitse en de Griekse openbare sector (vooral op het niveau van de plaatselijke besturen) en hij zei dat de Duitsers het met minder mensen kunnen doen dan de Grieken. Die opmerkingen geven al een richting aan waar moet worden gesneden in de arbeidsplaatsen, en Fuchtel werd prompt als een nieuwe Gauleiter bestempeld in de Griekse media.

Maar goed: op welke criteria gaan de lijsten worden opgesteld met mensen die er uit moeten? Het is niet duidelijk, want het zou ook afhangen van een evaluatie. Maar of die evaluatie objectief is, en niet politiek geïnspireerd, is ook niet duidelijk.

Maar misschien geeft volgend voorval, dat nu pas bekend is geworden, ons al wel een idee. Afgeopen juli, in Kolonos, een voorstad van Athene, arresteerden politieagenten een immigrant om middernacht. Een buurtbewoner hoorde veel lawaai en ging kijken wat er aan de hand was. Hij zag dat de politieagenten de vluchteling al handboeien hadden omgedaan, maar dat één van hen de arme man steeds maar in de buikstreek bleef stampen. Door het gekreun en geschreeuw kwam de buurtbewoner de straat op.

Hij vroeg aan de politieagenten: “waarom slaat u deze man nog, want u heeft hem al geboeid?”. Resultaat: de buurtbewoner zelf werd ook gearresteerd wegens meineed (hij zou gelogen hebben over het feit dat de politie de immigrant sloeg), wegens het tegenwerken van de politie en wegens het helpen ontsnappen van een gearresteerde.

De openbare aanklager stelde een arrest op waarbij de immigrant werd beschuldigd van diefstal van een tas, en de buurtbewoner werd aangeduid als medeplichtige. De buurtbewoner, een man van 40 en vader van 2, werkte voor de OAED, de Griekse dienst voor Tewerkstelling. Omdat hij nu geen blanco strafblad meer heeft, zal hij in aanmerking komen voor de lijst die ambtenaren “ter beschikking” stelt. Vanmiddag zal er een persconferentie worden gehouden om meer uitleg bij het voorval te geven, want de Griekse media staan op dit ogenblik in rep en roer.

4 thoughts on “Ter beschikking

  1. Misschien valt dat slaan van de politie ook onder ‘algemeen nut’????

  2. Dat “citizen protection” is toch echt wel mooi? Uitgevonden door Georgos Papandreou. De burger heeft zich nooit eerder zo beschermd gevoeld.

  3. και ο Δενδιας φυσικα, υποστηριζει οτι η αστυνομια δικαίως επραξεν.
    οσο τους κοιταμε τοσο θα μας ξευτελιζουν. δεν παει αλλο. δεν παει αλλο.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *