Scholen sluiten wegens tekort aan huisbrandolie

Vorig jaar hebben wij hier in het flatgebouw niet 1 keer de centrale verwarming aan gehad. Gezellig is dat niet, maar over het algemeen is het wel leefbaar als je wat dikke gekleed in huis zit, en als het geen al te strenge winter is. Natuurlijk hebben we wel andere manieren moeten vinden om ons te verwarmen.

In Athene zijn de winters doorgaans mild, maar in de bergstreken van Noord-Griekenland is het wel andere koek. In Florina, niet ver van de grens met FYROM, zakte de temperatuur eerder deze week tot 17 graden onder nul. Niet overdag natuurlijk, maar het duidt wel aan hoe koud het daar kan worden.

Maar overdag komt de temperatuur zelden boven het vriespunt uit. Dit heeft er toe geleid dat een aantal burgemeesters van gemeentes in West-Macedonië (de provincie in het noorden van Griekenland) besloten hebben om vanaf het begin van het nieuwe jaar, na de kerstvakantie dus, de scholen niet meer te openen. De scholen hebben geen budget gekregen om brandstof in te slaan dit jaar, en die brandstof is dit jaar nog eens flink duurder geworden dan vorig jaar, door de verhoogde taksen. Door de harde winter van vorig jaar, is er geen overschot meer.

Daardoor dreigen de kinderen letterlijk in de kou te blijven zitten. De bewoners van de streek zoeken nu al hun toevlucht tot houtkachels en kappen illegaal de mooie bossen van Macedonië, maar de scholen hebben geen houtkachels. En dus zullen de scholen van Grevena, Kastoria, Florina, Ptolemaida, Kozani, Serbia, Velvedou en Voio gesloten blijven vanaf 7 januari.

6 thoughts on “Scholen sluiten wegens tekort aan huisbrandolie

  1. Even denken: volgend jaar ‘winterschool’ van Xr.A.??

  2. Eerlijkgezegd had ik ook al het idee van het zomerkamp gehad, en durfde dat toen niet hier te melden, stel je voor dat ……., maar ze bedachten het zelf al……..

  3. Voor W.O. II moesten leraren in België zelf kolen meebrengen naar hun klas, en waren ze verantwoordelijk voor het tijdig aansteken en bijvullen van de klaskachel. L’histoire se répète?

  4. Oh @Bertinos,dat was niet alleen voor WO.II.
    Bij ons in het dorp was dat in de jaren ’50 nog geldig.

  5. die kolen die de Grieken uit de Belgische ondergrond haalden? ik heb een mooi film uit Belgie van vroeger dankzij een lezer van Pitsirikos. mischien vind iemand de beelden mooi, al is de text in het grieks, hij is niet zo lang.
    http://vimeo.com/32634927

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.