Griekse regering davert op grondvesten

De hele kwestie van de Lagarde-lijst dreigt een doofpotoperatie te worden. Terwijl op dit moment een nieuw belastingsstelsel moet worden goedgekeurd door het Griekse parlement, dat voor nog meer ellende zal zorgen en de portemonnee van vele Grieken helemaal zal plunderen, houdt de pers zich enkel nog met de Lagarde-lijst bezig. Een afleidingsmaneuver?

Het is in ieder geval een kwestie die de regering op haar grondvesten doet daveren. Even recapituleren: een paar weken geleden komt de oorspronkelijke lijst met namen van Grieken die een rekening hadden bij HSBC in Genève terug naar Griekenland. Deze lijst was voorheen in handen van de ministers van Financiën Papakonstantinou en Venizelos die er niets mee deden. Integendeel, ze leken de lijst te hebben verloren. Bij een eerste onderzoek blijkt dat 3 namen op deze oorspronkelijke lijst staan, die zijn gewist van de lijst die in Griekse handen was. 2 van de namen behoren toe aan familieleden van Georgos Papakonstantinou. Onmiddellijk wordt het besluit getrokken dat hij, als eerste die de lijst in handen had gekregen van Christine Lagarde, de namen had verwijderd. De reactie van PASOK-partijleider Venizelos is razendsnel: Papakonstantinou wordt uit de partij gezet.

De kwestie lijkt voor PASOK daarmee afgedaan. Papakonstantinou moet worden geofferd, om de partij te redden. Want we mogen niet vergeten dat Venizelos, als minister van Financiën, de lijst ook in handen heeft gehad. Hij heeft die gevonden in zijn kantoor en heeft ze mee naar huis genomen, waar ze meer dan een jaar stof lag te vergaren. Een parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek moest doen naar de manier waarop met die lijst is omgegaan, is opgeheven en is nooit tot een conclusie gekomen.

Nu wordt Papakonstatinou onderworpen aan gerechtelijk vooronderzoek, dat zou kunnen leiden tot een veroordeling. De man zelf beweert dat hij de namen niet van de lijst heeft verwijderd. Hij kwam gisteren op TV zijn verhaal doen, maar het kwam niet bijzonder geloofwaardig over. Hij is wel heel erg knullig geweest en heeft bedroevend weinig uitgericht met de lijst. En dat voor een minister van een regering die de belastingontduiking eindelijk eens ernstig zou gaan aanpakken.

Met alle aandacht die naar Papakonstantinou gaat, zouden we nog vergeten dat ook Venizelos wel heel erg heeft geklungeld. De grootste oppositiepartij SYRIZA wil daarom dat het gerechtelijk vooronderzoek zich niet beperkt tot Papakonstantinou, maar ook de huidige PASOK-leider aan de tand zou voelen. Dat is iets waar zo wat alle Grieken voor te vinden zijn, want iedereen is er van overtuigd dat de sluwe Venizelos heel wat te verbergen heeft. Er zijn zelfs mensen die geloven dat Venizelos zijn voorganger er in geluisd heeft om zelf buiten schot te blijven. En natuurlijk geloven alle Grieken dat er politici op de lijst Lagarde staan.

De regeringspartijen zelf vinden dat het vooronderzoek alleen maar over Papakonstantinou zou gaan. Er waren echter 2 parlementsleden van de kleine coalitiepartner Democratisch Links (DIMAR) die daar niet mee akkoord konden gaan. Zij zijn gisteren uit de partij gezet. Een wel heel merkwaardig maneuver van een partij die een paar maanden geleden nog tegen stemde tegen een aantal nieuwe besparingsmaatregelen. Daarmee heeft DIMAR nog 14 parlementsleden.

De deelname van de partij aan de regering is absoluut noodzakelijk, want PASOK en Nea Dimokratia hebben samen nog 150 parlementsleden, wat niet de absolute meerderheid is in het Griekse parlement. Maar de vrees leeft als die schandaal verder uitdeint, dat Griekenland geen verdere steun meer krijgt via de noodlening.

De grootste privézender MEGA wilde ondertussen gisteren niet berichten over het feit dat SYRIZA een apart voorstel gaat indienen in het parlement om ook een vooronderzoek naar Venizelos te starten. MEGA en Venizelos zijn altijd dik geweest, dat was al te merken toen er binnen PASOK een nieuwe voorzitter moest worden gekozen in 2007. Het ging toen tussen Papandreou en Venizelos en MEGA trok ongegeneerd de kaart van Venizelos.

SYRIZA is naar de ESR gestapt, de Nationale Raad voor Radio en TV, en kreeg prompt gelijk. MEGA kon het echter niet laten om flink uit te halen naar SYRIZA. Want zo werk journalistiek nu eenmaal in Griekenland.

Venizelos weert zich nu als een duivel in een wijwatervat: hij verwijt SYRIZA dat de partij het land wil destabiliseren en aanstuurt op verkiezingen. Het is inderdaad niet ondenkbaar dat de regering valt indien er een gerechtelijk vooronderzoek komt naar Venizelos. Dat zou meteen ook het einde van PASOK kunnen betekenen. Maar de redenering van Venizelos lijkt voor een deel toch ook wel op een schuldbekentenis: als hij niets te verbergen heeft, hoeft hij toch niet bang te zijn voor destabilisering?

En dit alles gebeurt terwijl de Griekse president Karolos Papoulias samen met premier Samaras in Duitsland bondskanselier Merkel er van proberen te overtuigen dat Griekenland op goeie weg is. Misschien wil hij ook wel investeerders aantrekken. Als die zich ook maar een beetje verdiepen in de kwestie, zullen die toch ook wel aarzelen om hier te investeren.

11 thoughts on “Griekse regering davert op grondvesten

  1. Als ik dat allemaal hoor en lees, moet onwillekeurig met een bittere smaak in de mond,denken aan de uitspraak van Winston Churschill.” Hence we will not say that Greeks fight like heroes, but that heroes fight like Greeks! ” Wel… als het dan toch zoeen grote helden zijn, dat ze dan de eer aanzich zelf houden en een kogel door hun hersenpan jagen.Of op een andere manier naar de eeuwige jachtvelden vertrekken, zoals er reeds ééntje gedaan heeft , als ik me niet vergis.
    Want als dat zo voort gaan krijgen we een tweede ” Bestorming van de Bastile ” zoals in Frankrijk op 14 juli 1789. Er zijn nog andere voorbeelden in de geschiedenis waar een moegetergd volk het recht in eigen handen neemt. Laat ons hopen van niet, maar je weet nooit. In het slechste geval een interventie van de USA, die zich buiten de Balkanoorlog hebben gehouden, om dat daar niets te rapen viel dan olijven en stenen. Ze hebben allang de aardolie geroken, al zit die heel diep onder de zeebodem van de Griekse wateren.Die amerikanen doen alleen interventies als ze aan bodemrijkdommen kunnen geraken.Daar kan je beslist een bibliotheek vol boeken over schrijven.Nu gaan ze er prat op dat ze zich overal in zetten voor de” wereldvrede”, maar tijdens de Amerikaanse burgeroorlog 1861- 1865, nog niet zolang geleden in geschiedenis termen,schoten ze op een afstand van enkele meters loden bollen loden bollen naar elkaar.De hypocrieten !!! Zo ik ben misschien wat afgeweken van het onderwerp, maar er is een niet te ontennen verband .

  2. Nog nooit heb ik het programma gezien, maar het zingt door mijn hoofd: wie is de mol?????

  3. @Bea; Ik heb reeds geruime tijd een titel voor een progamma of boek in mijn hoofd. 😉 Namelijk ” Wie (of Waar) is Piet de parasiet? ” Zoéén allitratie bekt goed, en is een geknipt titel voor een stripverhaal. 🙂

  4. @Bea; inderdaad inspiratie of transpiratie genoeg hier op het blog. Vooral dat gemekker van U en René hé; Laat me toe te zeggen ” Als je leeft en de wereld bekijkt, ga je kapot , of je wordt bikkelhard “. Dwz ik beb mijn steentje bijgedragen in de kwestie ” Yannis “, maar ik vind toch dat jij en Rene aardig kunnen dordrammen. Zodanig dat men er een ” degout ” van krijgt. Sorry voor die harde woorden , maar dat is nu eenmaal mijn menig,we leven in een vrije werels en we hebben in onze westerse werels nog alijd het recht op vrije meninsuiting. Zo…dat is me van het hart, ik heb de spreekwoordelijke bal gekaatst, nu mag ik de bal verwachten.;-)
    Mvg
    Een gebelgde Belg;
    Jef Dockx

  5. @Jef, ik neem aan dat we allemaal wel eens vinden dat een ander mekkert,
    maar we zijn gelukkig vrij hier onze mening te geven. Soms is het beter een gesprek via email verder te laten gaan, zoals in het geval van Yiannis, zodat we niet steeds de blog vullen, en dat geld ook voor dit gesprek, niet interessant voor de blog lijkt me.

  6. και τη μανα του θα πουλαγε για να του παρει συνεντευξη η ωραια γηραιά,κορη με τα μπλε ματια.
    Η ερωτηση παραμενει , και εκει αρχιζει η μαλακια ολλης της αριστερας, μονος ο Παπακωνσταντινου;; χωρις ΓΑΠ , Βενιζελο ,Γιαννο, και Παπαδημο;;
    Πως το ειπε ο Πιτσιρικος;; Κορυδαλος χωρις Γιαννο, ορχηστρα χωρις πιανο;;

  7. @bea. Ik wil hier niet kissebissen, maar Dr Marc Galle , van het toenmalige taalprogramma op de BRT “Voor wie haar soms geweld aandoet”, daait zich om in zijn graf!!! Geld is een betaalmiddel. Voor elle duidelijkheid ; ik geld ,jij geldt,
    hij of(” het” onnozel enkelvoud zoals we in Vlaanderen zeggen) geldt, wij gelden , jullie gelden nen
    zij gelden.

    Maar langs de andere kant “Schrijffouten vallen op, denk fouten niet .”
    Als U denk dat het ostentatief heen en weer geprekje tussen U en Rene wel interessant genoeg is om op deze blog te verschijnen is dat Uw zaak. Maar hou wel in gedachtendat men smaak en kleuren niet moet redetwsten. Trouwens kleur is een breking van het zonlicht, met andere worden, een bepaalde golflengte. En dat kan je niet horen ,proeven of ruiken? dat zie je enkel met je eugen ogen die in het bgeimprementeerdeste geval door je eigen grijze massa worden vertaald. Met andere woorden,al wat je ziet bestaat niet en al wat je hoort evenmin, wel voor jezelf maar niet voor iemand anders.

  8. @Jef, je hebt precies slechte olijven gegeten? iedereen dramt toch door over zijn eigen ‘topics’? Je moet dat toch niet allemaal lezen? Persoonlijk vind ik het Yiannis-gedoe ook weinig interessant, al vind ik het wel knap van Bruno & Co dat ze erin geslaagd zijn de man wat hoop te bieden. Maar ik moet elke keer weer denken aan al die duizenden anderen die niet geholpen worden – die volledige focus op 1 enkel ‘goed doel’ maakt me ongemakkelijk. Maar dat is toch geen reden om te beginnen schelden? Als het je irriteert, dan kan je het toch gewoon links laten liggen? Het verschil in opinies en standpunten is net de rijkdom van deze blog – daar moet je als belezen persoon toch mee kunnen omgaan?

  9. @Hans, je hebt gelijk hoor. Maar gelijk hebben is één zaak en gelijk krijgen is nog iets anders.Trouwens het waren geen slechte olijven maar goede ” ratsjie “, zoals we dat hier noemen. 😉
    Ik weet dat als ik in een bepaalde stemming ben, het best niet in mijn pen kruip. Maar ja ik ben ook maar een mens hé. Trouwens ” zat ge zegt is nuchter gepeinsd “. 🙂
    Hier bij mijn verontschuldiging aan het adres van Bruno, voor het misbruik van zijn blog, en ja msschien maar eens een eigen blog starten, maar mijn dag is nu al 24 uren tekort.;-)
    Dus wat mij betrefd ” case closed “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *