Verscheurde, racistische, samenleving

Gisteren was er een bericht op het journaal, waar ik het even koud van kreeg. In Larissa, een provinciestad in centraal Griekenland, heeft een groep jongeren een mini-market aangevallen. De mini-markt werd open gehouden door een Pakistaanse familie die al meer dan 10 jaar in Griekenland woont. 11 jongeren werden aangehouden, en sommigen onder hen waren niet ouder dan 15-16 jaar. Ze hadden de eigenaar en zijn zoon met stokken aangevallen.

De Griekse samenleving wordt snel erg agressief en gewelddadig en dit soort dingen gebeurt omdat er geen enkel signaal wordt gegeven dat voornamelijk racistisch en extreem-rechts geweld verwerpelijk is. Er wordt niet opgetreden tegen Gouden Dageraad, hun parlementsleden kunnen gewoon in TV-panels zetelen en ze worden zelfs opgevoerd in lifestyle programma’s! Er bestaat een heel ongezonde symbiose tussen politiek, televisie en extreem-rechts, zoals onderstaande video laat zien. Nu kun je met montages heel wat bereiken, maar de video licht toch een tip van de sluier op hoe er hier wordt omgegaan met het racistische en fascistische geweld.

20 thoughts on “Verscheurde, racistische, samenleving

 1. In iedere democratie heeft de politie als belangrijkste opdracht het verzekeren van de openbare orde, het toepassen van de wet en het beschermen van zijn burgers. Zij zijn door de gemeenschap aangewezen om de conflicten tussen de burgers op een neutrale en wettelijke manier te beslechten, zij moeten een waarborg zijn voor de bescherming van de mensenrechten.
  Naar mijn aanvoelen gaat het in Griekenland duidelijk de foute richting uit. De gevoelens van angst en radeloosheid duwen de samenleving in een antidemocratische richting en de verantwoordelijken kijken de andere richting uit.Er zal een duidelijk signaal moeten komen van het volk en/of zijn leiders dat de bakermat van de democratie dit niet pikt.

 2. en dan is de vraag vooral: waar eindigt dit?

 3. HET IS OM TE JANKEN.En verder heb ik eigenlijk geen woorden meer om mijn angst en woede voor degenen die ons dit aandoen – zowel in Griekenland, als heel snel ook elders – te uiten.Ik kruip maar weg en vlucht uit de werkelijkheid en smeek de Goden dat ze me met rust zullen laten.Arm Griekenland, arme wereld!

 4. grieken waren, zijn al wat racistisch en het wordt mrt de paplepel in de scholen ingelepeld hoeveel zaken ze eeuwen geleden gedaan hebben en dat de rest van de niet grieken ze heel dankbaar mag zijn. Zonder de grieken woonden we vandaag in grotten. Heb al ontelbare discussies over dit onderwerp gehad en dat fundamenteel andere visie krijg je er niet uit. Ikzelf ben lang niet aanvaard geweest in de griekse schoonfamilie (nu nog trouwens niet) omdat ik niet griekse ben en de zuivere griekse bloedlijn bezoedel door half griekse kinderen te hebben. Ik wist niet wat racisme was tot ik de schoonfamilie leerde kennen.

 5. Kristine,

  Je slaat werkelijk de nagel op de kop.
  Grieken voelen zich inderdaad als Uebermenschen.

  Ze willen gewoon een loon, uitkering en pensioen hebben gelijk aan dit van van een Westeuropraan.

  Voor een Griek geldt maar één zaak, niet “To be or not to be”, maar “To have or not to have”

  Om dit te bereiken hebben ze er alles voor over . Daartoe gebruiken ze al hun hypocriete uitingen (denk aan de begrafenissen)

  Het verminderen van hun lonen, uitkeringen en pensioenen grijpen ze aan om zich als sukkelaars te laten doorgaan EN DIT TE WIJTEN AAN DE TROIKA-INGREPEN.

  Daar waar de echte reden is dat ze het nu moeilijk hebben gewoon te wijten is aan het feit dat DE PRIJZEN DIE HUN GRIEKSE MEDEBURGERS VRAGEN FENOMENAAL HOOG ZIJN.

  MAAR ELKE GRIEK HEEFT, BEHALVE ZIJN OFFICIELE WERK WEL ZO’N ZAAKJE (als bijjob) OM DEZE PRIJZEN TE VRAGEN.

  Conclusie : heb aub geen medelijden met hun “klagen” . Hun “klagen” is enkel en alle-en een methode om “Uebermensch” te worden.

  “Uebermensch” die ze dachten te zijn geworden na hun overwinning (?) in de de Europese voettballige en Eurovisiesongcontst

 6. Ik heb eerder de indruk dat de Grieken een inferioriteitscomplex hebben en dat ze dat compenseren om er als Uebermensch voor te komen.
  Ze zijn al zo dikwijls beschouwd geworden als armoezaaiers (emigraten naar alle uithoeken van de wereld,gastarbeiders,enz) en willen daar absoluut een tegenpool van zijn.
  Ik heb een heel andere ervaring met Grieken:ik ben erg goed opgenomen door de schoonfamilie en nooit het gevoel gehad dat ik er niet bijhoorde.Ze zijn wel erg nieuwsgierig hoe het elders is maar als je zelf superieur doet,dan loopt het mis.M’n schoonbroer zegt dat een Griek altijd terugblikt naar ouwe glorie maar geen concrete toekomstplannen maakt.En inderdaad,Grieken met een spaarboekje voor minder goede dagen,lopen dun. Als ze 100Euro op zak steken,dan gaan ze winkelen.Ik sta soms stomverbaasd dat lieden met een pensioen,van betaaldag tot betaaldag leven en ondertussen heel wat op afbetaling kopen,waarschijnlijk zonder programmering.Mannen spenderen aan hun hobbies en vrouwen kopen massaal huishoudtoestellen die maar een paar maal gebruikt worden.En dan maar klagen dat ze niet rondkomen.

 7. @Aleko, idem hier. Maar kunnen we die woede niet proberen te bundelen in iets constructiefs. Omwentelend. Om die criminele orkestleiders een poepje te laten ruiken? They got the guns but we got the numbers? … Zijn ze nog te pakken? Ooit? Of is hun machtspositie nu wel zeer erg definitief geconsolideerd? Kyrie eleison

  @Kaliopi: een bevolkingsgroep tot een (door de media voorgekauwde) karikatuur herleiden, is niet alleen vreselijk simplistisch maar ook een serieus voorteken voor erger. Als iemand zich hier als Übermensch profileert (en er een lofzang op aanheft) ben jij het momenteel wel… Kyrie eleison (reprise).

 8. Dank voor deze diepgaande analyse, @kaliopi, maar ik ga het toch eens moeten zijn met @jenny. Ik heb altijd het gevoel gehad dat Grieken zich inferieur voelden aan de rest van (West-) Europa. Om dat gevoel te compenseren, zijn ze heel fel terug op zichzelf gaan plooien en hebben ze hun oude geschiedenis verheerlijkt. Jammer genoeg hebben ze uit die geschiedenis weinig geleerd.
  Sommigen zijn daar zo ver in gegaan dat ze vinden dat ze op basis van die geschiedenis boven andere volkeren staan.
  Maar racisme ontstaat uit onwetendheid en een gebrekkige opvoeding. Simpele test: vraag de gemiddelde racistische Griek die het verleden verheerlijkt wanneer het Parthenon op de Akropolis precies is gebouwd en waarom. Hij zal het niet kunnen zeggen.

 9. Juist @Bruno.Ik heb ook de indruk dat xenofobie meer vookomt bij minder-geschoolden die op zichzelf al gefrustreerd zijn.
  Misschien is mijn positieve opvang hier ook deels te wijten aan het feit dat de ganse familie uit Turkije komt en als vluchtelingen niet erg welkom waren in GR en ze dus ervaring hebben ex-pat te zijn.

 10. het is simpel: xenofobie is een symptoom van individuen die nooit het stadium van de homo erectus overschreden hebben.een reflex van geborneerde aapmensen.

 11. In dit verband is er een interessant boekje dat direct refereert naar deze Griekse psyche, vaak op ludieke wijze. Het is van de hand van Nikos Dimos en is zowel in het Grieks als het Engels te verkrijgen. Het boekje heet “H dystyxia tou na eisai ellhnas” ofwel “The Misfortune of Being Greek”. Deze auteur werd o.a. hiervoor neergesabeld als zijnde onpatriottisch, dus moet hij ergens wel een gevoelige snaar geraakt hebben…

 12. mijn boek The schizofreen Griek moet nog uit komen maar zou niet anders zijn dan die van Nikos.

 13. @Stijn.De Regering regeert.De Volksvertegenwoordiging contrôleert en corrigeert, zij het in “the House”, zij het in “the Senate”.Dat funktioneert niet in Griekenland en hééft ook eigenlijk nooit gefunktioneerd.

  Alles -tot aan de ingrijpendste zaken toe – wordt tegenwoordig door het niet gekozen,dus niet demokratische, technocraten- imperium in Brussel voor de 27 EU-parlementen bedisseld.

  Nu blijkt dat zelfs “De Grieken” meer van hun besluitvoorbereidende openbare stukken ter kennisname opvragen dan de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer.Alleen Polen is nog minder geïnteresseerd in hun toekomstig lot.

  Ja, dan word ik heel erg woedend en bang en voel me volkomen machteloos tegenover het continent-brede naderende onheil.

  Lees het onderstaande stukje van een paar dwarsliggers en klik vooral op de tabel onder “DEZE GRAFIEK”.

  ‘Tweede Kamer weet NIETS van EU

  Tweede Kamerleden die het vaderland en de koningin nog niet verraden hebben aan de EU, ze bestaan echt. Eén van de dappere strijders heet Pieter Omtzigt (#FF) en die maakt zich al een tijdje boos over de toegang die ons parlement heeft tot EU-documenten. De GeenStijl schreef al dat kamerleden blijkbaar niet eens mogen citeren uit EU-documenten, maar wat er nu in de stijlloze inbox verscheen verbaasde zelfs ons. Nederlandse politici weten niet een klein beetje over de gang van zaken bij de EU, nee, Nederlandse politici weten HELEMAAL NIETS van de EU. Niets, nada, niente. Kijkt u even mee op deze grafiek en zie dat van alle EU-lidstaten alleen Polen nóg minder inzage in documenten heeft dan Nederland. De Tweede Kamer ziet nu alleen de openbare documenten die iedereen al ziet, krijgt die opgestuurd door het kabinet en doet verder geen enkele moeite (op Omtzigt na dan) om meer transparantie te krijgen. Zodra het ook maar een beetje geheim wordt, en dan zijn die Limité-documenten nog het minst geheim, piest onze Tweede Kamer naast het potje. In Oostenrijk worden zelfs de top secret documenten (trede maximaal qua boemgeheim) naar het parlement gestuurd, in Nederland alleen de openbare documenten. Op deze manier is het dus mogelijk dat er per jaar dik 7000 ‘geheime’ documenten aan de neus van de TK voorbijgaan. En voor het overige wat Omtzigt zegt: ‘Het is opvallend dat parlementen in de voormalige communistische landen zoals Tjechie, Slowakije en Slovenie stukken beter geïnformeerd worden.’ Hallo Den Haag. WAKKER WORDEN.

  VanLeeuwen | 24-01-13 | 16:00 | Link | 130 reacties |’

  Voor de zekerheid ook nog maar even de hyperlink:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/01/tweede_kamer_weet_niets_van_eu.html#comments

 14. Πιο αδιαβαστοι κι απ τον Χρυσοχοϊδη οι Ολλανδοι!!!

 15. @Kristine: “grieken waren, zijn al wat racistisch en het wordt mrt de paplepel in de scholen ingelepeld hoeveel zaken ze eeuwen geleden gedaan hebben…” Ik weet niet of je tot de jongere of oudere garde behoort, maar ook hier in Nederland werd er op school flink ingehamerd dat we een roemrijk verleden hebben met “helden”: de Bataven, Floris V, Jan van Schaffelaar, Willem Barendsz, natuurlijk Willem van Oranje, van Oldebarnevelt. Hugo de Groot, Piet Hein, de Ruyter, van Speijk, Doorman enz. Enz. Heldhaftige liederen moesten we zingen over mensen met heldendaden van ruim 400 jaar geleden. Dezelfde liederen welke ook mijn ouders, mijn grootouders en zelfs mijn óvergrootouders moesten leren: In een blauwgeruite kiel draaide hij aan ’t grote wiel …. en: Heb je van de zilveren vloot wel gehoord…..etc.

  Zonder “ónze helden” ook geen VOC, geen Gouden Eeuw. Ja, daar mogen we trots op zijn (volgens Balkende dan). Dat onze grote ontdekkers ook gewoon plunderden in moordden en duizenden mensen tot slaven maakten vergeten we gemakshalve maar even, ander zou je hier ook gaan spreken van een racistische, verscheurde, gewelddadige samenleving en zo verkiezen wij ook niet over onszelf te spreken.

  Ik heb niet jouw ervaring ongewenst te zijn in de schoonfamilie. En dan ook nog alléén omdat je van een andere nationaliteit zou zijn???? Ik kan dit moeilijk geloven, maar goed, het is jóuw ervaring. Het doet mij erg WW II achtig aan, en dan nog Duits ook, niet Grieks.

  @ Kaliopie: Ik vind je verhaal heel zuur, alsof je een heel dikke blauwe neus hebt opgelopen.

  “Ze willen loon, uitkering en pensioen hebben, gelijk aan dit van de Westeuropeaan” ???? En waarom ook niet ? De kosten van levensonderhoud zijn er toch net zo groot? Veel artikelen in de super zijn er toch zelfs duurder dan in het westen van Europa?!

  “hun hypocriete uitingen, denk aan de begrafenissen” vind ik een gebrek aan respect van je. Ieder volk heeft het recht om zijn doden volgens z’n eigen cultuur de laatste eer te bewijzen. Ook de rest van wat je schrijft vindt ik respectloos. Je verdient het om zelf je inkomsten te zien worden gehalveerd.

  “MAAR ELKE GRIEK HEEFT, BEHALVE ZIJN OFFICIELE WERK WEL ZO’N ZAAKJE (als bijjob) OM DEZE PRIJZEN TE VRAGEN” (en dit nog wel in hoofdletters ook)
  Deze “Elke Griek” zal wel bijjobs moeten hebben, wil hij het hoofd boven water kunnen houden met zijn gehalveerd salaris en verzwaarde belastingen. En als we luisteren naar onze eigen kamerleden, dan moet je er zelfs TROTS op zijn. “Het zorgt er voor dat je met beide benen in de samenleving staat !!!” aldus vd Steur. Kamerleden hebben zo’n 20-tal bijbanen en 1 kamerlid heeft wel een heel kwaaie echtgenote thuis zeker, want hij heeft zelfs tot wel 188 (HONDERD ACHT EN TACHTIG !!!!!) bijjobs. Vind jij een gewone Griek die dát kan verbeteren?

  Jouw conclusie …. ? …..sorry: als touw !

  @ Stijn: Juist. Zó had ik het willen zeggen.

  De kameel bespot de bulten van een ander maar ziet niet zijn eigen.

 16. @fyfica : blij te lezen dat je mijn ervaring niet deelt. mijn schoonfamilie stamt af van een legertop leiding en hadden een griekse vrouw van een begoede familie in gedachten. Jammer genoeg heb ik genoeg racisme rond me gezien, gehoord en snap niet goed waarom je hier nu naar Duitsland verwijst. Mijn schoonfamilie voelt zich helemaal niet inferieur maar gewoon superieur. En ja, ze kijken neer op alles wat niet grieks is. Ze beschouwen hun griekse bloedlijn als het enige zuivere “ras” en vinden het doodzonde dat hun enige zoon met een niet griekse getrouwd is. Ik zeg niet dat alle grieken zo zijn (gelukkig), maar vind wel dat je niet mag ontkennen dat sommigen heel racistsch zijjn. En ja, puur omdat het een niet griek of niet griekse is …

 17. @Kristine,mij komt z’n houding voor als een caste gedrag en misschien zou je schoonfamilie ook zo reageren met een griekse schoondochter,van lagere rang!..volgens hun klassificatie systeem.
  Zulke uitsluiting komt voor bij afgezonderde stammen,zigeuners,die erg orthodoxe joden,enz.Die hebben het ook over bezoedeling van het ras.Bij de adel ging het zo ver dat er inteelt was maar daar zijn ze nu schijnbaar aan het veranderen en durven al trouwen met ‘commoners’!

 18. wat ik altijd zo ironisch gevonden heb zijn joden die het hebben over bloedlijnen… (de Torah/Bijbel alleen al, waar joden tot uitverkoren ras worden gebombardeerd: hoe ver staat dat van de übermensch?) Zie ook het gedoe rond Bar Rafaeli, toen ze nog met Di caprio scharrelde, en ze gebanbliksemd werd door ultraorthodoxe kringen…

  Bloedlijnen aanbidden. En bodems. Dieper kan ons species niet vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *