De Griekse justitie in al zijn glorie

U heeft het misschien gezien op de “Stakingen” pagina, maar de voorbije weken hebben werknemers van justitie wekenlang werkonderbrekingen gehouden, als protest tegen het feit dat ook zij gaan moeten inleveren. Niet dat ze zulk een snel werk leveren: justitie in Griekenland loopt hopeloos achter en heel wat rechtszaken verjaren omdat ze niet tijdig worden behandeld. Eén van de redenen is ook wel dat er hier heel snel een rechtszaak wordt aangespannen, voor allerlei futiliteiten, en dat maakt de taak van justitie er natuurlijk ook niet makkelijker op.

Maar goed, af en toe werkt justitie wel, en dat levert soms verhalen op waarbij je je toch gaat afvragen welke maatstaven worden gehanteerd.

Zo is er de zaak van een schaap dat werd gestolen in 2007 in de buurt van Farsala. De herder deed aangifte van de diefstal en de politie vond 3 Albanezen die de diefstal bekenden. Alle drie woonden ze samen met hun familie illegaal in Griekenland. Ze leefden in erbarmelijke omstandigheden en hadden het schaap gestolen en gedood omdat ze honger hadden. Toen de herder dit hoorde, besloot hij om geen vervolging tegen hen in te stellen. Er werd wel een proces verbaal opgesteld van diefstal van vee, maar de rechtbank van Volos sprak de 3 vrij.

De openbare aanklager bekeek het proces verbaal nog een keer en zag dat de diefstal door meer dan 1 persoon was gepleegd, en dat wordt door de Griekse wet als een zwaar misdrijf geklasseerd. Dus moesten de 3 Albanezen afgelopen week weer voor de rechtbank verschijnen, die keer in Larissa. En dit keer werden ze niet vrijgesproken, maar werden ze veroordeeld tot 7 jaar cel, zonder uitstel.

Een ander geval dat de publieke opinie bezig houdt, is dat van 2 jongemannen die 2 fietsen hebben gestolen in Athene. Ze werden daar in april voor opgepakt en zaten sindsdien in voorarrest. Eerder deze week kwamen ook zij voor de rechtbank en beiden werden veroordeeld tot 8 jaar cel.

4 thoughts on “De Griekse justitie in al zijn glorie

  1. ja maar fietsen in Athene, dat is een zeldzaam goed! die dieven hadden dat nog nooit in hun leven gezien: een motorfiets maar zowaar zonder motor?! meepikken die handel, zo dachten ze

  2. En als je miljoenen steelt dan kom je er zonder kleerscheuren vanaf!!

  3. dat heet niet stelen, dat heet “financiële transactie”. en het schijnt dat wij, klootjesvolk, daar dankbaar moeten voor zijn. zoals die clown van de NVA zegt: de armen zouden beter blij zijn dat er nog rijken zijn.

  4. Zie een brood steelt, komt in de gevangenis.
    Wie een kroon steelt komt in de geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *