Griekse overheid wil stakingsrecht inperken

De voorbije weken heeft de Griekse overheid de stakende werknemers van de metro en de zeelieden gemobiliseerd om weer aan het werk te gaan. Dat is een laatste redmiddel dat de overheid heeft, om stakers in de openbare sector weer aan het werk te krijgen. Er werd overigens ook gedreigd met ontslag, indien de werknemers niet terug aan het werk zouden gaan. De staking bij de Atheense metro duurde 10 dagen, die van de zeelieden duurde 6 dagen.

Stakingen: het lijkt af en toe wel synoniem te zijn met Griekenland. Ik herinner me nog de allereerste keer dat ik op vakantie ging naar Griekenland (Kreta), ongeveer 25 jaar geleden. De vlucht had vertraging wegens …. staking. Toen ik door de straten van Heraklion liep, zag ik ratten in de riolen lopen en zag ik het vuilnis in bergen op de straat. Als je warm eten wilde, moest je voor 21u bestellen, want dan ging de elektriciteit uit gedurende 2 uur. De mensen behielpen zich met gaslampjes en plaatselijke muzikanten werden overal opgetrommeld en eigenlijk was het allemaal bijzonder gezellig. In ieder geval als je er was als toerist.  Sindsdien zijn er talrijke stakingen geweest.

De voorbije 3 jaar, zijn er in Griekenland zelfs meer dan 20 algemene stakingen geweest. Dat betekent dus dat zowel de openbare sector als de privésector staakt. Om eerlijk te zijn: ik heb nog nooit iemand in de privésector weten staken in al die jaren dat ik hier ben.

Nu de besparingsmaatregelen eindelijk de openbare sector zwaar raken (in de Griekse privésector zijn de voorbije jaren honderdduizenden jobs verloren gegaan en geen vakbond die daar naar kraaide), worden de stakingen opgevoerd. En dat wil de overheid nu proberen in te perken. Dat is althans het signaal dat gegeven werd door Nea Dimokratia, de enige politieke partij die mensen in de regering heeft.

In 1982 vaardigt de regering Andreas Papandreou een wet uit die de werknemers het recht geeft om zich te organiseren in vakbonden en het recht geeft om te staken. de wet 1964/1982. Wat er nu de voorbije weken duidelijk is geworden, is het feit dat er heel veel vakbonden zijn, en als 1 van die vakbonden beslist om te staken, dan gaat de hele dienst plat.

Dat werd heel duidelijk bij de staking van de metro: daar heeft men 6 of 7 vakbonden. Elke dag besliste een andere vakbond om te staken. Daardoor ging de hele metro plat. De leden van de andere vakbonden staakten niet, maar konden niet gaan werken, en werden wel betaald. Dat soort toestanden wil de overheid nu inperken.

Het voorstel dat nu werd gelanceerd, is dat een absolute meerderheid van de werknemers moet instemmen met een staking, voor die echt wordt uitgevoerd. Het klinkt niet eens zo heel erg gek, als je het zo bekijkt. Maar er kwam meteen al reactie op het voorstel van de politieke partijen die de regering steunen” (het zijn geen regeringspartijen), PASOK en DIMAR. Het is begrijpelijk: dit nieuwe voorstel zal heel wat vakbondsleiders en -leden in de gordijnen jagen en er is nog steeds de politieke reflex om die mensen vooral niet tegen de haren in te strijken.

De oppositiepartijen hebben al heel fel gereageerd: voor hen is dit de voorbode van een beleid dat elke vakbondsactie zal verbieden. De collectieve arbeidsovereenkomsten zijn in Griekenland al bijna overal afgeschaft, als nu ook nog het recht op stakingen wordt ingeperkt, dan is dat voor hen een stap terug in de tijd. Alles rechten van de werknemers worden voor hen stelselmatig afgebouwd.

Ik ga het niet betwisten: op het altaar van de besparingen wordt heel wat geofferd. Maar de rede zegt me toch ook dat de toestand zoals die tot nu toe in Griekenland heerste, was ook niet bepaald bevorderlijk.

10 thoughts on “Griekse overheid wil stakingsrecht inperken

  1. In de beschaafde westerse wereld is het heel normaal dat vooraf aan een staking een ledenraadpleging wordt gehouden. Het is in Griekenland ronduit krankzinnig dat een paar opruiende vakbondsbazen, meestal communisten en (bijna) anarchisten, een hele sector plat kunnen leggen. Wat in deze het meest bizar is, is dat diezelfde vakbondsleiders zelf heel goed betaalt krijgen, een heel goede pensioenvoorziening voor zichzelf geregeld hebben en bij een staking nooit een cent hoeven in te leveren. Wel heel comfortabel om zo het domme gepeupel op te roepen om te gaan staken. Het zal dus tijd worden dat een dergelijk voorstel van de regering ook in Griekenland geaccepteerd gaat worden en zo aansluit bij wat gangbaar is in de rest van Europa.

  2. Gangbaar in de rest van Europa? De Grieken moeten toch geen ja-knikkers worden? Heel Europa loopt all in de maat van enkelen die “het beleid” bepalen. Weten dieGerry zoveel beter? Zou het zoveel beter gaan als weer gewoon overal mee instemden? Nee! Helemaal niet. “Het beleid” mag ook wel eens worden uitgedaagd.Niet in het minst omdat al is gebleken dat de 300 in GR (en de anderen in de EU) het zelf niet weten en ook maar naar hun eigen kijken. Getuige de vele miljoenen die verstoken zijn en het vele onroerende goed dat ze “eerlijk” hebben verzameld.

  3. En zie waar dat anders denken de Grieken heeft gebracht.

  4. De Griekse crisis is niet de schuld van de rest van Europa. Het gaat niet om ja knikken of niet, het gaat erom dat je afspraken maakt met elkaar en je daaraan houdt om zo bij de groep Europa te kunnen horen.

  5. Lex,

    De nagel op de kop.

    Het zijn de Grieken hun eigen luizen die hen bijten.

    De Griekse samenleving heeft een Januskop :
    – de ene huilt het uit over de vermindering (tussen 2009 en nu)van de wedden, lonen,pensioenen en andere uitkeringen
    – de andere zwijgt als voor dood over de enorme vermeerdering (tussen 2002 en 2009) van dezelfde weddes, pensioenen en uitkeringen
    alsook over het niet naar beneden gaan van huishuren, prijzen in warenhuizen en restaurants, prijzen van (enorm veel)zwarte activiteiten

    Bij vele Grieken is het zo dat hun ene Januskop huilt terwijl hun andere Januskop zich in stilzwijgen hult.

    Dit is inderdaad niet de methode om uit de Griekse problemen te geraken.

  6. Mee lopers zijn er genoeg. De Grieken hebben gelijk dat ze zich verzetten.

  7. ja ja je hebt gelijk @lex zeker heeft iemand zich niet aan de afspraken gehouden maar dat zijn ZEKER niet alleen de Grieken, en als iemand vind dat de Grieken alleen zich niet aan de afspraken hebben gehouden kan ik maar een ding zeggen dat wat ze hebben afgesproken niet goed genoeg was anders was het zover nooit gekomen eigen schuld dikke bult gelijk jullie zeggen los het nu maar op zijn EUROPEESE manier op “EENDRACHT MAAKT MACHT” ZEGGEN jullie toch ….

  8. Europa,

    Je citeert halfslachtig ; de volledige leuze is :
    “EENDRACHT MAAKT MACHT, TWEEDRACHT BREEKT KRACHT”.

    De ene Januskop schreewt voor ‘THANATOS’ terwijl de andere denkt ‘ELEFTHEROS’.

    En wat beweerde Damocles nu ook weer???????

    Kalo risiko, Europaaiki mou.

  9. bravoo nu zijn we daar kaliopi tweedracht breekt kracht dus ik denk dat we met tweedracht Griekenland EN Europa bedoelen of niet?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *