Het goud van Cassandra

De zaak van de goudmijn beheerst momenteel alle Griekse media. Daarbij gaat het voornamelijk over het feit dat een buitenlandse investeerder door de aanval van het afgelopen weekend wordt afgeschrikt. Alle onderaannemers en de werkgevers mogen uitgebreid hun verhaal komen vertellen, maar de bewoners krijgen geen spreektijd. Misschien niet verwonderlijk: een deel van Hellas Gold (de Griekse arm van de eigenaar van de goudmijn) is in handen van de Bobolas-groep, de grootste bouwgroep van Griekenland, met uitgebreide vertakkingen in de media.

Politici polariseren het klimaat nog meer. Partijleden van de regeringspartijen beschuldigen de oppositie er van dat ze bussen inleggen vanuit Athene om te gaan protesteren in Skouries. Want alles moet worden gebruikt om de tegenstelling tussen de partijen aan te tonen, nietwaar?

Tijd misschien om de puntjes eens op de i te zetten. Het programma Exantas, een soort van Grieks “Panorama” heeft ooit een hele goeie documentaire gemaakt over de bossen van Skouries, waar inderdaad Aristoteles is opgegroeid. In de documentaire komen alle partijen aan het woord, onder wie ook een ex-minister van Milieu (ons allemaal wel bekend) die investeringen heel duidelijk voor het milieu zette (begrijpelijk voor iemand die daarvoor minister van Financiën was). Er wordt ook een beeld van de hele historie geschetst. Jammer genoeg is alles in het Grieks. Ik weet dat velen onder u daardoor niet alles zullen kunnen zien en begrijpen. Misschien wordt er ooit iemand gevonden die er ondertitels kan bij zetten, want de documentaire is werkelijk heel erg goed.

Ofwel koopt u de DVD van Exantas zelf: op hun website staat trouwens ook een korte samenvatting van de documentaire.

9 thoughts on “Het goud van Cassandra

  1. goeie documentaire. Dit verhaal was mij volstrekt onbekend. Ook die Paxtas was mij (geukkig) onbekend. Helaas toont het ook aan dat er helemaal geen troika of vreemde mogendheden nodig zijn om alles netjes om zeep te helpen… Dat kunnen ze perfect zelf!

  2. Bekijk ook maar eens wat die Pachtas op zijn geweten heeft bij de bouw van het luxehotel Porto Carras, in Chalkidiki, waar PASOK zo graag congressen hield. Hij geeft gewoon hele stukken beschermd natuurgebied aan de projectontwikkelaar gegeven. Made in Belgium overigens, deze Pachtas.

  3. Skouriès, Megali Panagia, Stratoniki en al de bossen en bergen die zich uitstrekken van Palaiochori tot Olympiadha in het Oosten en Polygyros in het Westen… het ligt me allemaal zo na aan het hart.
    Zó herkenbaar, de argumentatie van de mijnwerkers zèlf (op het einde van de reportage). Rechttoe, rechtaan ook.
    Dat Chalkidiki en Christos Pachtas daarentegen op dèze manier de media halen… ik heb er geen woorden voor.
    Een onluisterende reportage.

  4. Toch moet die Pachtas iets beteken voor de bewoners, want ze hebben hem tot burgemeester verkozen.

  5. Ja zeker heeft wat beteken. 3500 mensen zou hij aan het werk zetten. de juiste betekenis is Ξεπουλημενοι.

  6. Ondertussen worden mensen in de dorpen rond Skouries opgepakt en worden DNA-stalen afgenomen. Gisteren zijn 2 mensen uit Ieressos verdwenen. 5 uur later waren ze weer terecht. Ze waren in alle stilte opgepakt door de politie. Er is daar in het noorden iets aan de hand, dat niet meteen koosjer blijkt.

  7. Je kan niet zeggen, dat niks werkt in griekenland. mischien moet ruilen Dendias met Samaras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *