Noodweer

U heeft het in alle media al wel gezien: wat was me dat voor noodweer gisteren in Athene en Piraeus. Omstreeks 6:30u al werd ik gewekt door enorme donderslagen die het hele flatgebouw deden daveren. De lucht werd verlicht door constante bliksemschichten en de regen en hagel was werkelijk enorm. Foto’s heeft u wellicht al gezien, maar The Guardian heeft er een mooie van de bliksems boven Piraeus. Werkelijk hallucinant.

Bij het aanbreken van de dag, bleef het bijzonder donker. Zelfs om 11u was het boven Piraeus nog steeds duister. De lucht was niet alleen zwanger van water, maar de wolken hadden zich ook nog eens gemengd met Saharazand dat mee wat gevoerd vanuit Libië door de sterke zuidenwinden.

De Ilissos dreigt uit zijn oevers te treden. Mijn kantoor bevindt zich in de eerste straat rechts.

De Ilissos dreigt uit zijn oevers te treden. Mijn kantoor bevindt zich in de eerste straat rechts.

Apocalyptisch kon je het noemen. Het kan hier al wel eens stortregenen, maar dit had ik niet eerder gezien. Wegen waren versperd en de Kifissos, en de Ilissos, 2 van de rivieren die door Athene vloeien, dreigden uit hun oevers te treden. Niet moeilijk: de beddingen zijn gebetonneerd en daardoor stroomt het water met een rotvaart.

De Ilissos stroomt vlak langs het kantoor waar ik werk. Normaal gezien is de debiet nauwelijks meer dan een lekkend kraantje. Gisteren was het een woest kolkende stroom, die tegen de avond allerlei afval en rotsblokken in de bedding achtergelaten had.

Maar in Chalandri was het erger. De buurt, in het noorden van Athene, is op een helling gebouwd, zonder enige stadsplanning. Het water komt er altijd naar beneden gestroomd als het hard regent. Dit keer werden er dode bomen en modder mee naar beneden gesleurd. U heeft wellicht het beeld gezien van de jonge vrouw die met moeite uit haar wagen werd gered. Een andere jonge vrouw had minder geluk: ze raakte zo in paniek omdat ze dreigde te verdrinken in haar wagen, dat ze een hartstilstand kreeg. Op weg naar het ziekenhuis overleed ze.

De rioleringen in Athene kunnen zelden een fikse regenbui slikken. Ze rioolgaten zitten bijna allemaal verstopt en als er wordt gevraagd wie ze moet schoonmaken, dan kijken de gemeentes naar de nationale overheid en andersom. Niemand schijnt er de verantwoordelijkheid voor op te nemen.

Maar zelfs de beste rioleringen zouden gisteren problemen hebben gehad om het water te slikken. Het heeft zo hard geregend dat stukken asfalt gewoon uit de straat zijn gerukt hier bij ons in de buurt. Nu heeft dat meer te maken met de kwaliteit van het wegdek dan met de regen zelf. Aannemers (vaak bevriend met bepaalde politici) hebben meestal niet de richtlijnen gevolgd bij het aanleggen van de straten. Het asfalt is vaak van slechte kwaliteit en is dunner gegoten dan verwacht.

Komt daar nog bij dat allerlei beekjes en stroompjes in Athene overbouwd zijn (u wist misschien niet eens dat er 3 rivieren door Athene stromen, net omdat ze overal overkapt zijn). Niet met bruggen, maar met wegen en zelfs huizen. Als het dan eens flink regent, dan spoelen die dingen gewoon weg. En dat is dus gisteren nog maar eens duidelijk geworden. Het noodweer kon niet worden vermeden, maar de schade misschien wel.

One thought on “Noodweer

  1. Eerst het Vaticaan, gisteren Athene, het lijkt wel een wedstrijdje bliksem gooien hierboven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *