Inventaris van het Ministerie van Cultuur

Jaren geleden al heb ik hier geschreven dat Griekenland geen kadaster heeft. Er zijn stukken land waarvan niemand precies weet aan wie ze toebehoren: de overheid, privépersonen, de gemeente, de kerk? Griekenland is samen met Albanië het enige land waar zulke en kadaster nog steeds niet is opgesteld. De Europese Commssie heeft af en toe al budgetten ter beschikking gesteld om alles in kaart te brengen, waardoor we meteen ook weten welke stukken grond bouwgrond zijn, welke stukken bos zijn, en welke stukken landbouwgrond zijn. Allemaal tevergeefs: de Gordiaanse knoop lijkt nauwelijks te ontwarren.

Af en toe zie je één of ander klooster komen aanzetten met een bul van de keizer van Byzantium die meer dan 1000 jaar oud is, om zo de eigendomsrechten op een stuk land op te eisen. Dan weer heb je families die nog ergens een papiertje hebben gevonden waarop staat dat hun voorouders stukken land aan de kerk hebben gegeven ten tijde van de Ottomaanse overheersing, om op die manier grondbelasting te ontwijken (jawel: belastingontduiking!). Het is een verhaal waar maar geen eind aan lijkt te komen.

Gezien Griekenland een land is waar heel veel archeologische sites zijn, zou je verwachten dat tenminste het ministerie van Cultuur weet welke bezittingen onder haar bevoegdheid vallen. Dat blijkt niet het geval te zijn: verder dan ongeveer 21.000 archeologische sites, meer dan 7500 openbare gebouwen, meer dan 4000 stukken land, meer dan 12.000 archeologische monumenten en ongeveeer 8000 nieuwe eigendommen. Maar een catalogus, waarin alles is opgenomen, en dan liefst ook nog in elektronische vorm, bestaat gewoon niet.

Een heel deel gebouwen die aan het ministerie toebehoren, staan leeg en worden ofwel bewoond door daklozen en vluchtelingen, of staan gewoon te verkrotten. Je moet gewoon maar eens door de wijk Plaka onder de Akropolis lopen. Dit zou het mooiste en rijkste stukje van Athene moeten zijn. Maar je ziet er nog steeds verlaten panden die op instorten staan, en als je rondvraagt weet niemand aan wie die gebouwen toebehoren. Meestal is dat het ministerie van Cultuur.

De reden voor de chaos is dat er nooit een klassificatie is gemaakt. De eigendommen van het ministerie van Cultuur worden op drie verschillende manieren verkregen. Een deel van het Griekse erfgoed is verkregen door onteigeningen. De overheid betaalt daarvoor een bepaalde som. Een tweede groep zijn eigendommen die opgekocht zijn door de staat. Een laatste groep van eigendommen zijn verkregen via donaties. Omdat één en ander niet correct wordt gecatalogiseerd, gebeurt het wel eens dat onteigeningen terug naar de oorspronkelijke eigenaars gaan, waardoor archeologische vondsten vaak gewoon onder de grond blijven.

Nu de trojka de boeken van de Griekse overheid aan het nakijken is, moet er dus duidelijkheid komen. Een heel aantal gebouwen die toebehoren aan het ministerie van Cultuur, worden gebruikt als kantoren door derden. En dat terwijl het ministerie jaarlijks verschillende miljoenen euros betaalt om kantoorruimte te huren. Er is dus nog werk aan de winkel.

One thought on “Inventaris van het Ministerie van Cultuur

  1. Hallo,
    Griekenland heeft zeker een kadaster, Griekenland is heel lang door Ottomaanse Rijk bezet gewest, en dat laatste was heel modern wat de kadaster betreft ect.
    De vraag is wat er met de bewijzen gebeurt is? En waarom zijn de meeste documenten verdwenen?
    Griekenland moet eens toegeven dat er de echte eigenaars door hun land zijn weg gejaagd naar Albanie, en de eigendom aktes niet worden herkend. Grieken hebben zelf de namen veranderd van de dorpen ect zoals de dorp Nista heet nu Faskomilia. Waarom gebeurt zoiets?
    Om
    All die bewijzen te wissen, dat deden de nazis ook tegen de joden.
    Mvg een eigenaar van een woning in Nista die niet terug mag gaan waar zijn vader opgegroeid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *