Mythische Peloponnesos

greecealltimeclassicDoor al het negatieve nieuws uit Griekenland (en ja, ik maak me er ook wel schuldig aan), zou je nog gaan vergeten dat dit wel een fantastisch vakantieland is. En ondanks alle verhalen, blijft het in wezen ook nog steeds een erg veilig vakantieland. Nu komt het er op aan om de potentiële bezoekers daar van te overtuigen.

De campagne van het ministerie van Toerisme “Greece, all time classic” duidt er op dat er nog niet al te veel fantasie is. Wat bedoelen ze daar mee? Dat Griekenland een klassieker is wat betreft archeologische sites? En een klassieker op het gebied van souvlaki, tzatziki en retsina? 10.000 euro hebben ze betaald voor het logo hier links. Het wijst er alleen maar op dat er vanuit de overheid niet al te veel verwacht moet worden.

Maar de Peloponnesos, het schiereiland ten westen van Athene, heeft nu een promofilmpje gelanceerd, dat toch wel hoopgevend is. Het noemt zichzelf “Mythical Peloponnesos” en op zich klopt dat wel. Herakles heeft al zijn werken op de Peloponnesos uitgevoerd (waar is hij, nu er een Augiasstal moet worden uitgemest?). De oude stad Sparta ligt er (is nu een nietszeggend provinciegat, maar Mystras, dat er vlak naast ligt, is wel absoluut de moeite), en je kunt ook Mycene gaan bezoeken, om daar te zien waar de koningen woonden die ten oorlog trokken tegen Troje. En er is nog zo veel meer. Er loopt ook een wijnroute door de Peloponnesos, maar daar schijnt weinig aandacht aan te worden besteed, ook door de Griekse toeristische dienst. Oenologisch toerisme: mij lijkt het wel wat.

De Peloponnesos is ook de streek waar het grootste verzet tegen de Turken zich organiseerde in 1821, maar waar de Grieken ook hun vrijheidshelden nadien gevangen zetten, omdat ze het niet eens werden wie nu het land verder moest gaan regeren (in plaats van steeds maar terug te grijpen naar de Oude Grieken, zouden ze hier misschien eens lessen uit moeten trekken, om dit land nu eindelijk eens vooruit te duwen). De natuur is overweldigend (je kunt in de winter skiën in de Peloponnesos).

Het promofilmpje is nu nog in het Grieks, wat ik een vreemde politiek vind. Vele Grieken hebben sowieso geen geld meer om met vakantie te gaan, dus de inkomsten zullen van elders moeten komen. Ik neem aan dat andere talen snel zullen volgen, of dat er op zijn minst ondertitels komen.

In ieder geval: gaat u absoluut met vakantie op de Peloponnesos. Best met een huurwagen, waardoor u vrij bent om te gaan en te staan waar u wilt.

7 thoughts on “Mythische Peloponnesos

  1. Heb ooit met een ouwe VW kever cabrio de Peloponnesos letterlijk doorkruist en in het midden ervan -in the middle of nowhere- in panne gevallen. Zwaar in panne, er was een wisselstuk nodig…Daar toch wel bij de plaatselijke garagist gevonden zeker! Mythisch zeker maar bovenal Magisch!

  2. Ha die Bruno toch.Het is vandaag 1 maart Nationale complimentendag,en het is hem gelukt iets positief te brengen over ons gastland.Of… is dit maar toevallig ????.
    Dan toch van mijnentwege een compliment aan Bruno voor zijn inzet inzake de correcte berichtgeving in diverse mediakanalen. Proficiat Bruno, en doe zo voort.
    een citaat; Geloof niet in ” het kan niet” van de grote massa, maar ga je eigen weg.
    Ik weet wel niet meer van wie dit citaat is.

  3. Ons gastland heeft zo zijn voordelen en nadelen, he @Jef. Het is in het huidige klimaat niet makkelijk om de voordelen te zien, maar de lente hangt in de lucht. Καλό μήνα aan iedereen trouwens.
    En wat de berichtgeving betreft: laat ik de “allerindividueelste expressie van de allerindividueelste” beleving noemen 😉

  4. Bruno, Ook van mij een dikke proficiat met je bijna dagelijkse berichtgevingen over ons gastland. Ik woon reeds 20 jaar in Griekenland en sedert ik uw blog ontdekte via de Belgische ambassade, ben je mijn dagelijkes computer-vriend. Ik ben meer aan jouw berichten dan aan al het nieuws dat ik hoor rondom mij.

  5. Helemaal mee eens, ik wil graag roepen
    Μπρουνο εισαι η ελπιδα μας
    Ï€… μας Ï€… μας…

  6. Nauplio en Galatas altijd mooi.
    de oude weg van Korinthos naar Patra langs de zee
    en de tand trein, met verplichte stop op Zaclorou.
    en veel meer…

  7. @Bruno, de lente hangt niet alleen in de lucht; Ik heb al een mooi verzameling foto’s geschoten van de bloemenpracht hier op Kreta. Dankzij de hoogte verschillen komen de zelfde soort bloemen hier op op verschillende plaatsen op een ander tijdstip;
    Ik woon hier op een kleine 600 meter hoogte, en in een straal van 20 m in vogelvlucht heb ik alle biotopen binnen handbereik, van de zee tot de hoogste top van Kreta, de Psiloritis is mijn achtertuin. 😉
    En dat maakt al heel veel goed, en de rest moet ik er maar bij pakken.

    Sto Kallo
    Jef Dockx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *