Verontwaardigden komen terug op straat

"Het is genoeg geweest"

“Het is genoeg geweest”

Toen de Portugezen vorige week massaal de straat waren opgekomen als protest tegen de besparingen die ook daar worden opgelegd, vroegen velen zich af waar de Grieken waren. Sommigen onder hen stonden de handen te kussen van Georgos Papandreou, die even kwam opdagen tijdens het congres van PASOK. Maar dat is natuurlijk een absolute minderheid van de Grieken, hoewel dit wel eens te meer een trieste illustratie is hoe de politici hier ondanks alles nog steeds worden bekeken.

Soms komen de Grieken nog wel eens op straat, uit protest, maar er is niet echt een organisatie die dat goed coördineert. Gisteren was er weer een oproep om op straat te komen, om 18u op Syntagma en op alle pleinen in heel Griekenland. Met de slogan “Armoede, Werkloosheid, Zelfmoorden… Het is genoeg geweest – Portugal toont de weg” hadden een aantal facebook-gebruikers een actie opgestart.

En ja, er kwam volk opdagen op Syntagma. Naar schatting waren het er ongeveer 1000. Blijkbaar genoeg om er een flinke politiemacht op af te sturen. Ik neem aan dat premier Samaras probeert om elk mogelijk protest meteen in de kiem te smoren. Protesten zijn er genoeg, maar zolang ze niet massaal zijn, en niet georganiseerd zijn, kunnen ze makkelijk onder controle worden gehouden.

En dat gebeurde gisteren weer met veel overtuiging. De politie vormde een rij voor het parlementsgebouw, zodat niemand er door kon. Toen 1 betoger dat toch wilde proberen, werd hij meteen hard aangepakt. Omdat er een camera gericht stond op de arrestatie, riep hij zijn naam, en de politie probeerde hem de mond te snoeren. En dat was het zo ongeveer. Hier onder volgen beelden van gisteravond, van de Engelstalige versie van de Griekse krant Eleftherotypia.

3 thoughts on “Verontwaardigden komen terug op straat

  1. Μα κουφη είναι?

  2. οχι κουφοί, κουφάλες ειναι.

  3. tussen de voeten van de varken zie je het griekse symbol, een beker om een frapedaki te maken.
    hellas gisteren ook meer grieken dronken frappe dan daar op straat te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *