Raadgever voor Migratie bij Ministerie van Binnenlandse Zaken beticht van racisme

De Griekse samenleving polariseert pijlsnel, dat is duidelijk. Er is een polarisatie tussen rijk en arm, en natuurlijk ook een polarisatie tussen links en rechts. Die polarisatie blijkt bijvoorbeeld uit het volgende.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een adviseur aangesteld voor migrantenzaken. Zoals wel vaker gebeurt, is zulk een raadgever een academicus. In dit geval heet de academicus Yiannis Kotoulas. De man is historicus en heeft een boek gepubliceerd over de opkomst van het Derde Rijk (het nazisme dus). In deze tijden waar Gouden Dageraad goed scoort, is dit een zeer heikel thema geworden in Griekenland.

De links krant Augi (die vaak als spreekbuis van SYRIZA wordt bestempeld), publiceerde gisteren fragmenten uit het boek en uit artikels van Kotoulas. Daarin bestempelt hij het nazisme als Nazism “een grote revolutie” en noemt hij de concentratiekampen een normale en wijdverbreide praktijk door beide strijdkampen”. De krant vond dat deze stellingen nogal dicht in de richting komen van het goedkeuren van het nazisme en had daarom vragen waarom net deze academicus wordt aangesteld als raadgever voor migrantenzaken. De reactie van Kotoulas was snel: hij doet de krant een proces aan.

Het artikel van Augi is ook opgepikt door de Joodse Gemeenschap in Griekenland, die Kotoulas beschuldigt van revisionisme en eist dat de man niet langer in de functie van adviseur blijft.

Of Kotoulas nu revisionist is of niet: de regering had toch echt wel iemand anders kunnen kiezen die als studieobject iets minder beladen thema’s kiest. Overigens: hoe geschikt is een historicus die het nazisme bestudeert als raadgever voor migratie?

 

2 thoughts on “Raadgever voor Migratie bij Ministerie van Binnenlandse Zaken beticht van racisme

  1. Hij zal wel een hoog geplaatst vriendje hebben. Nog steeds niets veranderd. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *