Cyprus “gered” – Euro “gered”

Het moest weer eens in de vroege uurtjes gebeuren. Die eurogroep slaagt er maar niet in om op een fatsoenlijk uur tot een beslissing te komen, wat kan verklaren waarom ze zelden tot een duurzame oplossing komen. Maar Cyprus is dus gered: Europa zal 10 miljard noodhulp geven en enkel bankrekeningen boven de 100.000 euro zullen bijdragen aan de andere 5,8 miljard (sommigen spreken ondertussen van 6,7 miljard).

Het gaat om rekeningen op de Laiki Bank en op de Bank of Cyprus. Er is nog een derde hank op Cyprus, Elliniki, maar die blijft blijkbaar buiten schot. Hoe groot de haircut op de rekeningen van die banken zal zijn, is nog niet duidelijk, maar het zal pijn doen. Algemeen wordt aangenomen dat vooral rijke Russen dit gaan voelen. Om die Russen niet te veel tegen de haren in te strijken, wilde president Athanasiadis dit soort plan vorige week vermijden.

De Laiki bank zal helemaal worden opgeheven. Deze bank heette vroeger Marfin Рeen naam die in Griekenland wordt geassocieerd met de drie doden die een paar jaar geleden zijn gevallen tijdens een betoging toen gemaskerden brandbommen in een filiaal van die bank binnen gooiden. Rekeningen onder de 100.000 euro zullen worden ondergebracht bij Bank of Cyprus, die zal worden opgesplitst in een good bank en een bad bank. Vanzelfsprekend komt dat spaargeld in de good bank terecht. De filialen van deze banken zouden in Griekenland worden overgenomen door Pireos Bank, die daarmee ̩̩n van de grootste banken wordt.

Dit is eigenlijk niet meer en niet minder dan het voorstel van Duitsland dat wordt uitgevoerd. Cyprus stond met de rug tegen de muur en had geen onderhandelingspositie. Voor de Griekse wereld, die vandaag het begin van de vrijheidsstrijd tegen de Ottomaanse overheerser herdenkt, voelt het aan alsof er een heuse economische oorlog aan de gang is die Duitsland weer lijkt te winnen. Dat gevoel wordt nog versterkt door het feit dat Wolfgang Schäuble heeft laten weten dat hij het niet nodig vindt dat de beslissing van de eurogroep moet worden goedgekeurd door het Cypriotische parlement. Dit wordt geïnterpreteerd als het opzeggen van het democratische proces om de wil van de Germaan uit te voeren. Misschien zei Schäuble het bewust, misschien was hij doodop, maar verstandig lijkt me dit niet. Niet dat er een reden is om aan te nemen dat het Cypriotische parlement zijn goedkeuring niet zal geven, maar als je dat als machtigste speler in de eurozone zo komt verkondigen, dan word je logischerwijs bekeken als een bezetter.

De banken in Cyprus moeten nu zo snel mogelijk weer open, want de Cypriotische economie heeft geen zuurstof meer. Wat er de komende dagen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk, maar de bevolking zal er zeker niet beter van worden, ondanks het feit dat aan het geld van de kleinere spaarder niet zal worden geraakt. Zullen er nog altijd beperking blijven gelden op het geldverkeer? Dat zou op zich heel erg vreemd zijn, want vrij verkeer van geld is toch één van de vier pilaren waarop de eurozone is gestoeld. Maar zoals we vorig weekend al gezien hadden, zijn die pilaren niet meer zo heilig.

Of dergelijke beslissingen dan ook de “redding” van Cyprus of van de euro betekenen, daar kun je grote vraagtekens bij zetten.

19 thoughts on “Cyprus “gered” – Euro “gered”

  1. Ik denk wel dat Schäuble het expres gezegd heeft, ze hebben nu wel laten zien dat niemand tegen ze op durft te staan.
    En wat de Russen betreft, die hebben hun kans gehad. Medvedev zit wel te mopperen, maar het interesseert hem volgens mij geen hond dat een aantal Russen hun geld kwijt raakt. Anders had hij wel actie ondernomen gedurende de afgelopen week.

  2. van dat kapitaal werd de oppositie tegen Putin gesteund zegen ze,en gezien dat Rusland 70% van haar gas aan duitsland en eu verkoopt een ruzie lijkt niet verstandig.
    maar iets anders,ξανασωθηκαμε κανα κερακι καμμια λαμπαδα να αναψεται ,μην ξεχνατε την Παναγια ,ισως μην κανει το θαυμα που περιμενει ο Αντουαν.

  3. Wat wel zeker is, is dat de demonisering van de duitsers en posters van Angela Merkel met Hitlersnor niets aan de situatie veranderen behalve dat ze ook nog eens de toeristische sector hypothekeren, of is dat een gewenst neven-effect? Een mens zou het zich beginnen afvragen.

    Er is overigens niet onmogelijk voor de cypriotische regering om uit de huidige overeenkomst te stappen en te kiezen voor een scenario zoals in Argentinie in 2001, buiten de eurozone evenwel.

    Maar in dat geval blijft er niemand meer over als zwart schaap, behalve cyprioten zelf.
    Niet eenvoudig uiteraard.

  4. Je tegenstrever vergelijken met de onmens Hitler is zo gemakkelijk en overtrokken, wat vooral wijst op een gebrek aan valabele argumenten en is enkel nuttig om opgekropte ergernis en onmacht te ventileren.
    Ook op Cyprus leeft de Ãœbermensch eerder in het eigen hoofd.
    Schuilt de kern van het Cypriotische drama niet eerder in het gefoefel van hun politici en geldgrossiers die dachten dat je zeepbellen kon opblazen tot in het oneindige.
    In het verleden overleefde Cyprus vooral door niet al te koosjere activiteiten.
    De bananenkisten die richting strijdtoneel Midden Oosten verscheept werden deden menig metaaldetector tilt slaan. Heb je de laatste jaren de oude wijk langs green line in Nicosia nog bezocht? De huizen zitten volgestouwd met jonge Aziatische meisjes. Men beweert dat hier de triage gebeurt naar maat en gewicht van de fijne vleeswaren, bestemd voor de hoerenkasten in Oost en West.
    Omdat ze steeds leefden van dit soort schimmige zaakjes heb ik dan ook nooit begrepen dat de Cyprioten zo graag in de Eurozone kwamen, tenzij om hun Noorderburen de duivel aan te doen. Die mochten immers niet meespelen.
    Oh hoopten ze op een explosie van de verkoop van de Haloumikaas.

  5. heb he het tegen mij of tegen heel zuid europa? en laat de green line aan de kant. het eiland is nog steeds een land een geheel.enkel dat het noord bezet is.

  6. Due to the Cyprus dispute, Northern Cyprus is only recognised by the EU candidate state Turkey. All other countries recognise the Republic of Cyprus, an EU member state, as the only legitimate government for the whole island. THE WHOLE ISLAND.

  7. Tzimis voor mijn part is zowel zuid als noord bezet.
    Vroeger leefde Turks en Griekssprekenden vrij vreedzaam tezamen.
    Nu zijn de oorspronkelijke Turkssprekenden niet tevreden met de geïmporteerde landturken en de Griekssprekenden zijn meegesleurd in een oorlog, begonnen door een aantal opportunisten die hun kans schoon zagen om het hele eiland voor zich op te eisen.
    Waarom zou ik jou in godsnaam viseren, dat is teveel eer, of is Nederland ook een stuk van het Groot Helleense rijk, straks kom ik nog een klein snorretje op je portret tekenen. Je hebt wel talent om kritiek op je persoon uit te lokken.
    Nu moet Bruno weer ingrijpen dat niet op de man mag gespeeld worden, maar jij lokt het toch steeds maar weer uit.

  8. nee hoor geen probleem ,zo is prima,ik wil alleen aangeven dat het niet toeval is dat niet enkel een griek of de grieken maar heel zuid europa Merkel zo ziet.. over de bezetting van noord en zuid en het stukje van de landturken en land grieken kan ik alleen mee eens zijn.
    daar bij is de schuld aan de vis of aan de visser?

  9. hoe kan het, dat niet zulke mensen zo als Grauwe of,Ewald Engelen onze eurogroep leider adviseren maar 3de rangs Duitse adviseurs??Τυχαιο;;;

  10. ποιο ειναι το αντιστοιχο κομμα του Πασοκ στην Ολλανδια;; και σε ποιο κομμα ανηκει ο νεαρος!!

  11. Over belastingparadijzen: VPRO Tegenlichthttp://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333415

  12. En er is nog nauwelijks gepraat in de pers over de voorwaarden van de leenovereenkomst, over de pakketten maatregelen die de burgers zullen moeten dragen op lange termijn, en de gevolgen daarvan die wij inmiddels goed kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *