Vurig

De voorbije dagen word je echt niet vrolijk van het luisteren naar de radio. Het is in Griekenland namelijk het medium bij uitstek dat het laatste nieuws volgt. En dat laatste nieuws is dezer dagen vooral: brand. Het is vandaag niet echt warm, maar het waait bijzonder hard. En dat is vaak nog erger dan hitte, want een klein brandje ontaardt snel in een grote brand als er een strakke wind staat.
Vandaag hoorde ik op de radio al van minstens 5 branden die niet meteen onder controle geraakten: 1 in Kefalonia, 1 in Korfoe, 1 in Tempi, 1 in Aspropyrgos en 1 in Oropos vlak bij Markopoulo, dat dan weer in de buurt van de nieuwe luchthaven ligt. In de meeste gevallen gaat het om laag struikgewas dat vuur heeft gevat, meestal langs de weg. Het is niet moeilijk te begrijpen hoe dat gebeurt: een achteloze chauffeur (98% van de chauffeurs valt in deze categorie) gooit zijn brandende peuk uit het raam. Langs de kant van de weg is het gras verdord, en er ligt wellicht ook nog wat vuilnis. Op 2 minuten tijd ontstaat een brand en met de wind breidt die zich flink uit.
Weet men dan niet dat een sigarettenpeuk een brand kan veroorzaken? Zeker wel; het wordt vaak genoeg vermeld. Waarom men het dan toch nog blijft doen? Tsja, daar kan ik geen antwoord op geven: ik kan er echt niet bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *